Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 

Piela Auvisen keramiikkataidetta Mikkelissä

Aqua-Bullet. Kuva: Peter Rautanen.

Hattulalaisen keraamikko (AMK), kuvataiteilija (YAMK), kulttuurialan opettaja (AmO) Piela Auvisen taidenäyttely avautui 30.3. Mikkelissä Studio Wäkewässä.

Näyttely on avoinna Studio Wäkewällä 13.4.2019 saakka. Auvinen on kutsuttu näyttelyyn galleristi ja kuvataiteilija Kirsimaria Törösen johdosta. Toisena kutsuttuna taiteilijana galleriassa esittäytyy Marke Martsola puupiirroksillaan.

Näyttelyssä Auviselta on esillä Aquamanile -veistoksia, joissa lähtökohtana on keskiajalla Euroopassa samalla nimellä tunnettu eläimenmuotoinen savesta tai metallista tehty vesiastia.

Veistoksiinsa Auvinen ammentaa sekä esineen omaa historiaa, taidehistoriaa ja ottaa kantaa tarkastellen historiallista vesiastiaa myös modernista näkökulmasta. Näytteillä galleriassa on pieni osa Auvisen tekemään laajempaa sarjaa, joka käsittää lähes 50 erilaista aquamanilea.

Näyttelyn avajaiset, Piela Auvinen kuvassa keskellä. Kuva: Peter Rautanen.

Käsityöläistaustan ja siten myös vahvan keramiikan materiaaliosaamisen omaava taiteilija ei ole tehnyt veistoksia käyttäjälähtöisesti tai käyttöön, toisin kuin niiden historiallinen esikuva.

– Taiteessa menen estetiikka ja idea edellä, enkä mieti esineiden jatkokäyttöä. Erottelen keraamikon työssäni selkeästi asiakaslähtöisen keramiikan, esimerkiksi astiat, jotka luonnollisesti tehdään tilauksesta asiakkaan toiveita kuunnellen. Erillään tästä on taide, jossa kuuntelen vain omaa näkemystäni kokonaisuudesta, välittämättä ”toimivuudesta” tai taloudellisista päämääristä, pohtii Auvinen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.