Perjantai 03.02.2023
Nimipäivät: Valo
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-6°C
Tuuli: 4 m/s N
 

Pirjo Seulamolle Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein

4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Seulamolle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein. Kysyimme Pirjolta muutaman kysymyksen tunnustusta taustoittaaksemme.

1) Sinulle annettiin itsenäisyyspäivänä 2022 Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein. Yllättikö tunnustus ja millä mielellä otit sen vastaan?

– Tunnustus kyllä yllätti. Olen hyvin kiitollinen saamastani arvostuksen osoituksesta, jonka näen myös isona arvostuksen osoituksena 4H-järjestön pitkäjänteiselle nuorisotyölle.

2) Miten päädyit järjestöuralle ja mitä työ on sinulle parhaimmillaan antanut?

– Järjestöuralla tulee vuodenvaihteen jälkeen 18 vuotta täyteen. Päädyin järjestöalalle hiukan sattuman kautta, kun silloinen iltapäivätoiminnan koordinaattori Johanna Keränen tarjosi työpaikkaa 4H-yhdistyksessä. Vuoden 2005 tammikuussa aloitinkin Hauhon-Hattulan 4H-yhdistyksen iltapäivätoiminnassa ohjaajana Pekolan koululla. Työ lasten ja nuorten parissa on kiinnostanut jo nuorempanakin, olen työskennellyt mm. esikoulussa sekä sokean pojan henkilökohtaisena kouluavustajana. Työ on motivoinut minua kouluttautumaan ja hankkimaan lisää tietoa. 4H-yhdistys on tarjonnut vuosien varrella uusia mielenkiintoisia työtehtäviä. Osaavien kollegoiden ja erinomaisen taitavien työkaverien sekä hienojen yhteistyö- ja kuntakumppaneiden kanssa tehty yhteinen työ lasten ja nuorten hyväksi tuo tunteen vahvasti merkityksellisestä työstä. Nuorten osallisuuden edistäminen on syrjäytymisen ennalta ehkäisyä, minkä näen äärettömän tärkeäksi asiaksi yhteiskunnassamme.

3) 4H-toiminta tähtää muun muassa nuorten osaamisen ja omatoimisuuden lisäämiseen. Onko suomalainen nuori yhä reipas ja omatoiminen?

– Kyllä vain! Lapsille ja nuorille täytyy luoda ja myös oikeasti antaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua, harjoitella ja kokeilla siipiään. 4H mahdollistaa 6–29-vuotiaille lapsille ja nuorille jokaisen ikätasolle sopivan tavan osallistua: oma harrastus eriaiheisissa kerhoissa, uusia taitoja työelämäkoulutuksissa ja valmennuksissa, ensimmäisen työpaikan, kesätöitä, turvallisen tavan kokeilla yrittäjyyttä tai harjoittelupaikan opiskellessa. Tekemällä ja toimimalla oppimisen suosio tulee varmasti kasvamaan tulevaisuudessa. 4H-toiminnassa keskiössä on nimenomaan tekemällä oppiminen, mikä tarjoaa monille nuorille motivoivan ja innostavan tavan opiskella uusia taitoja, hyödyntäen myös vertaisoppimista ja verkostoissa oppimista. Hattulan toripäivässä esimerkiksi on valtavan iso ilo tavata entisiä aktiivisia 4H-nuoria, ja kuulla, kuinka he ovat lähteneet rohkeasti toteuttamaan unelmiaan ja löytäneet omat työ- ja opiskelupolkunsa.

4) Mitkä ovat 4H-toiminnan painopisteitä paikallisesti tällä hetkellä?

– Kouluyhteistyö on merkittävässä roolissa lapsille ja nuorille suunnatussa toiminnassa. Meillä on parhaillaan käynnissä kaksikin Linnaseutu ry:n rahoittamaa hanketta, ActionLAB ja Pyörillä päästään -hankkeet, joiden myötä Hattulan koululaisille järjestämme mm. työelämävalmiuksia lisäävää koulutusta ja arkipyöräilyä edistäviä tilaisuuksia. Lisäksi saimme juuri tiedon Aluehallintovirastolta, että seudulliselle WINWIN-hankkeellemme on myönnetty rahoitus vuodelle 2023. WINWIN-hanke tuo yläkoulun nuorten elämään ja arkeen lisää mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Hankkeessa korostuu toiminnallisuus, harjoittelemme esimerkiksi keskustelu- ja kokoustaitoja. Nuoret järjestävät myös itse keskustelutilaisuuksia Erätauko-menetelmää hyödyntäen. Hankkeiden lisäksi perinteinen harrastuskerhotoiminta pyörii säännöllisesti kouluvuoden aikana, tällä hetkellä kerhoja on Nihattulassa, Lepaalla ja Parolassa. Kerhotoimintaa toteutamme yhteistyössä Hattulan kunnan kanssa.

5) Haluatko mainita joitain omaan uraasi vaikuttaneita esikuvia tai kollegoita?

– Kaikesta tuesta ja kannustuksesta haluan kiittää 4H-yhdistyksen hallituksen puheenjohtajia Kari Ventolaa, Antti Leinikkaa ja Karoliina Kärkästä sekä Suomen 4H-liiton palvelujohtaja Päivi Kivirantaa. Kiitän myös edeltäjiäni 4H-toiminnanjohtajia Pirkko-Liisa Liiraa ja Arto Mäkistä heidän pitkäaikaisesta ja vaikuttavasta 4H-työstään, jolla on luotu vankka perusta nykyiselle 4H-toiminnalle Hämeenlinnan seudulla. 4H-työssä aloittaessani Hattulan silloinen vapaa-aikatoimen johtaja Simo Viertonen ja liikuntapäällikkö Jari Salmela olivat ja ovat aina olleet kannustavia ja järjestöyhteistyötä arvostavia, millä on ollut iso merkitys arjen työssä. Verkostot ovat tärkeitä ja kollegat muissa järjestöissä ovat vakuuttaneet osaamisellaan ja vaikuttaneet ammattitaidollaan.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.