Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

RUOKA: Pekka Järvi ammentaa ideoita niin ulkomailta kuin lähinurkiltakin

Pekka Järvi valmistaa ruokaa kotonaan erityisesti viikonloppuisin. Ideoita tarjottaviksi tulee usein ulkomaanmatkoilta.

Pekka Järvi valmistaa ruokaa kotonaan erityisesti viikonloppuisin. Ideoita tarjottaviksi tulee usein ulkomaanmatkoilta.

Melkein viiden vuoden ulkomailla asuminen ja muu matkustelu sen päälle takaavat, että Pekka Järvellä riittää ideoita ruoanlaittoon kotona.

– Filosofiani on tehdä lähes kaikkea mitä mieleen tulee. Matkoilla tulee eteen erilaisia ruokalajeja ja tarkempia reseptejä voi googlailla netistä. Myös esimerkiksi Vanajanlinnan Mika Jokelan reseptikirja on ollut käytössä suurempia haasteita etsiessä, Järvi kertoo.

Ruokaa hän valmistaa itse erityisesti viikonloppuisin.

– Se on harrastus. En osaa sanoa mistä se alkoi, mutta koko aikuisikäni olen valmistanut ruokaa kotona.

Viime syksynä tehty työvierailu Ruotsiin antoi Panssariprikaatin komentajana työskentelevälle Järvelle idean tehdä rapuskagenleipiä myös kotona. Paahtoleipä saa Hattulan kotikeittiössä päällysteekseen ravunpyrstöistä, smetanasta, dijonin sinapista, punasipulista, mustapippurista ja ruohosipulista koostuvan sekoituksen.

Rapuskagentoasteissa on makua ja myös riittävästi pippurisuutta.

– Mausteita käytän oman tuntumani mukaan, Järvi kertoo.

Rapuskagen-toastit ja täytetyt avokadot.

Rapuskagen-toastit ja täytetyt avokadot.

Skaalaa toki riittää Pohjoismaita ulommaskin. Yli kolmen vuoden Belgiassa asumisen jäljiltä muun muassa ostereiden, simpukoiden ja etanoiden valmistus palanpainikkeeksi on hallussa.

– Belgiassa tuli valmistettua ruokaa jopa alligaattorinlihasta. Maku ei kyllä ollut mikään ihmeellinen, maistui vähän kalalta.

– Erään laulun sanojen mukaan yleensä syön kaikkea mitä eteen kannetaan, hän jatkaa.

Järvi sanoo epäilleensä ennalta vieraan ruoan syömistä kerran Tsadissa, jossa tarjolle tuli paikallista makkaraa. Siitäkin selvittiin ruoan erityisen arveluttavasta ulkonäöstä huolimatta.

Rapuskagen on ruokaisa alkupala ja ravunpyrstöjä Järvi hyödyntää raaka-aineena myös pyöräyttäessään tarjolle täytettyjä avokadoja. Täytteenä lisäksi on avokadonlihaa, tuoretta tilliä ja salaattia sekä chili-mangokastiketta.

Raaka-aineita hän kävi aiemmin hankkimassa usein Tampereen Stockmannilta asti, mutta sanoo nykyään usein löytävänsä etsimänsä ainekset kotikunnan K-Supermarketista.

– Roomassa käydessäni tuli maistettua kadulta ostettuja paahdettuja kastanjoita ja niitähän sai ostettua myös Hattulasta. Tämän kokoisen kunnan kaupaksi siellä on erittäin hyvät valikoimat ja tilauksesta saa lisää, hän kertoo.

Ulkomaan makujen ohella tärkeänä Pekka Järvi pitää myös lähiruokaa ja sitä hän saa parhaimmillaan lähijärvestä ja -metsästä.

– Lehijärvestä tulee etenkin keväisin haukea. Siitä saa vähän eri makuisen pyöräyttämällä fileen jauhoissa ja paistamalla sekä laittamalla päälle itse tehtyä piparjuurivoita. Metsästä taas voi kantaa suppilovahveroita, kantarelleja ja tatteja suoraan paistinpannulle.

Sieniä Järvi myös pakastaa ja tekee niistä höystöjä myös talvisin esimerkiksi pekonin, chorizo-makkaran ja kerman kera.

Tuoreet leipäkuutiot saavat paistinpannulla väriä ja makua.

Tuoreet leipäkuutiot saavat paistinpannulla väriä ja makua.

Nyt tapas-tyyppiseksi naposteltavaksi paistinpannulla maustuu leipäpaloja oliiviöljyssä ja valkosipuli-chilipaprikasekoituksessa. Laadukasta ja yksinkertaisista raaka-aineista, minkä Järvi mainitsee erityisesti espanjalaisen ja italialaisen keittiön ominaisuudeksi.

Italiasta tulee myös televisiossakin nähty The Italian Break -ruokaohjelma, jonka vakiokatsojaksi YouTuben kautta Järvi tunnustautuu.

– Sopiva ruokaviini löytyy useimmiten googlaamalla.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.