Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Sampo Turunen: Vaikuttajaksi nuorella iällä

Hattulan kunnanvaltuutettu Sampo Turunen (kok.), 21, pääsi kunnanvaltuustoon käytännössä heti lukion jälkeen. Kokemattomasta vaikuttajasta ei silti voi puhua, sillä Turunen on ollut nuorisopolitiikassa 15-vuotiaasta asti ja ehti toimia kaksi vuotta Hattulan nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Parhaillaan hän kuuluu myös Hattulan sivistyslautakuntaan ja Hämeen kokoomusnuorten piirihallitukseen.

Nuorisovaltuuston lisäksi toimit vuoden ajan puheenjohtajana myös lukion oppilaskunnassa. Miten nuorisopolitiikka valmisti kunnallispolitiikkaan?

– Nuorisovaltuusto on loistava poliittinen koulu. Siellä oppii käytännönläheisesti miten päätöksenteko toimii ja miten tullaan toimeen muiden kanssa.

Tammikuussa käynnistyi valtuusto- ja lautakuntatyön kolmas toimintavuosi. Mistä päätöksistä voitte niukkenevien resurssien keskellä olla mielestänne tyytyväisiä ja miten arvioit omien vaalilupaustesi toteutumista?

– Tärkeimmät vaaliteemani olivat talouden kuntoon laittaminen joka antaa mahdollisuuden myös kehittää asioita ja kunnan pysyminen itsenäisenä. Niihin olen mielestäni päässyt vaikuttamaankin. Talous on pidetty plussalla, on monia asioita missä on säästetty ja pidetty silti palvelut resursseihin nähden kohtuullisella tasolla.

327_685x457

– Kuntalaisten hyväksi tehdyistä asioista ja palveluista voi mainita esimerkiksi lisärahat kenttien auraukseen tai etsivän nuorisotyön palvelut. Monesti palvelut ovat sellaisia, että ne näkyvät vain niitä käyttäville ihmisille.

Sivistyslautakunnalla on ollut päätettävänä historiallisen isoja asioita, kuten Juteinikeskus, eli motivaatiota on varmasti riittänyt. Miten näet lautakunta- ja valtuustotyön suhteen?

– Jokainen valtuutettuhan kuuluu johonkin lautakuntaan ja on äärimmäisen tärkeää päästä lautakuntaan, jonka asioista on niin kiinnostunut, että jaksaa perehtyä niihin. Lautakunnista lähtevät ideat harvoin muuttuvat valtuustossa enää kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen.

– Juteinikeskus on ollut isoin asia, joka varmasti teettää työtä lautakunnassa vielä rakentamispäätöksen jälkeenkin. Siitä pitäisi tulla rakennuksena viimeisen päälle hieno ja sitä kautta saamme kuntaan kovasti kaivattuja uusia sisäliikuntatiloja, kuten täysimittaisen salibandykentän.

Työelämässä olet elättänyt itsesi parin kesän ajan pesemällä autoja Hattula Golfin naapurissa ja nyt työskentelet pankissa. Mitä kuuluu tulevaisuuden suunnitelmiisi?

– Olen hakemassa kauppakorkeakouluun ja politiikka varmaan pysyy mukana, vaikka opinnot veisivät toiselle paikkakunnalle. Politiikassa oppii tuntemaan muun muassa, mitkä ovat päivänpolttavia asioita eri puolilla Suomea tai miten kaupunkien ja reuna-alueiden yhteistyötä eri seuduilla toteutetaan. Samalla tulee keskusteltua paljon myös politiikan ulkopuolisista asioista.

Minkä harrastusten parista sinut voi tavata työn ja politiikan teon ulkopuolella?

– Tärkeimmät harrastukset ovat varmaan golf ja juuri politiikka. Kun kuulun vielä Tavastian yhtymävaltuustoon, niin politiikka työllistää jollain tavalla joka viikko.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.