Tiistai 21.03.2023
Nimipäivät: Pentti
Hämeenlinna
Verrattain selkeää
-2°C
Tuuli: 3 m/s NW
 

Seurakunta tarjoaa kesätöitä kymmenille nuorille

Hattulan Pyhän Ristin kirkolla oppaina työskentelevät kesällä Vilppu Vuori, Ruska Heikkilä, Elsa Hemminki ja Anu Hirvonen.

Hattulan seurakunnan talouspäällikkö Tia Kymäläinen on iloinen, että seurakunta pystyy työllistämään huomattavan määrän pääasiassa hattulalaisia nuoria kesän aikana.

– Mieluummin edes lyhyt pätkä monelle kuin koko kesä harvoille, hän huikkaa kesken Pyhän Ristin Kirkon kesätyöntekijöiden perehdytyksen.

Seurakunta tarjoaakin eri mittaisia kesätyöjaksoja yhteensä peräti 25 nuorelle.

– Seurakunnalla on suuri rooli kunnassa nuorten työllistäjänä ja tätä kautta meidän on kannettava oma vastuumme uusien sukupolvien kasvattamisesta työelämään ja tarjota työpaikkoja mahdollisimman monelle, Kymäläinen luonnehtii.

Tänä kesänä vielä huomattavasti aiempia vuosia useammalle mahdollistetaan kesätyö seurakunnassa.

– Tarjoamme ensimmäistä kertaa Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelman mukaista työpaikkaa yhdeksälle hattulalaiselle peruskoululaiselle tai lukiolaiselle. Kahden viikon mittaisen kesätyökokemuksen tavoitteena on antaa nuorille mahdollisuus tutustua työelämään käytännön työtehtävien kautta.

Seurakunnan kolmelle hautausmaalle palkattiin kymmenen hautausmaantyöntekijää, joiden tehtävänä on huolehtia viheralueista ja sopimusasiakkaiden kesähaudanhoidoista. Pyhän Ristin kirkolla on kesän aikana töissä neljä henkilöä, jotka huolehtivat kirkon aukiolosta 15.5. ja 18.8.välisenä aikana päivittäin kello 11-17 (ei 21.-22.6.).

Sisäänpääsy kirkkoon on maksuton, opastus maksaa seitsemän euroa henkilöltä.

– Emme ole museo emmekä tiekirkko, mutta pystymme silti työllistämään oppaita historiallisesti merkittävään rakennukseen. Viime kesänä Pyhän Ristin Kirkon kävijöistä 20 prosenttia oli ulkomaalaisia ja he edustivat kaikkiaan 38 eri kansallisuutta.

Eniten matkailijoita kävi saksan, ranskan ja venäjän kielialueilta.

– Oppaille pääkielivaatimus on englanti. Kaksi tämänkesäistä opastamme on ollut täällä ennenkin ja meille hakeutuu luontaisesti kirkko- ja rakennushistoriasta kiinnostuneita henkilöitä, Tia Kymäläinen kertoo.

Tömäjärven leirikeskuksessa on töissä kesän aikana toinen emäntä sekä apuemäntä, joiden tehtävänä on vakituisen emännän kanssa huolehtia kesän rippi- ja muiden leirien ruokailusta ja leirikeskuksen siisteydestä. Leirikeskusta vuokrataan myös ulkopuolisille ja mökkiremontti saatiin juuri valmiiksi.

Varsinaisten kesätyöntekijöiden lisäksi perinteiseen rippileirien isostoimintaan kesän leireillä osallistuu noin kolmekymmentä nuorta. Isostoiminnasta ei makseta varsinaista palkkaa. Leiri on tietenkin isosille maksuton ja heille maksetaan isospalkkiota leiripäivistä. Vaikka isostoiminta on enemmän vapaaehtoistyötä, se on kuitenkin monille nuorille ensimmäinen vastuutehtävä ja kokemus työyhteisössä toimimisesta. Isostoiminta on tärkeä resurssi ja onnistuneiden rippikoulujen keskeinen edellytys.

Juha Reinikainen

1 kommentti

  1. Hanna Viitalähde-Ahava:

    Hienoa toimintaa seurakunnalta. Mekin olemme Mierolassa työllistäneet kesäisin yli 40 paikallista nuorta ja yhteensä yli 80 reipasta kesätyöntekijää. Tänä kesänä tavoitteena on työllistää yli 90 nuorta. Meidän nuoret on huippu-tyyppejä😊

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.