Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
16°C
Tuuli: 0 m/s EEI
 

Suomen Kotiseutuliitto: Jokaisenoikeus korvaamaan vanha jokamiehenoikeus-termi

Suomen Kotiseutuliitto kannustaa kaikkia edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa myös kielen tasolla ja esittää, että vanha jokamiehenoikeus-termi korvataan sanalla jokaisenoikeus. Tämä tasa-arvoinen oikeus kuuluu jokaiselle Suomessa oleskelevalle, sukupuolesta ja kansallisuudesta riippumatta.

Asia on ollut paljon esillä nyt, kun jokaisenoikeuksia yritetään saada – hyvästä syystä – Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Suomen Kotiseutuliitto katsoo, että ennen kuin asia etenee kansainvälisellä tasolla pidemmälle, ehditään vielä muuttaa sana vastaamaan muun muassa Euroopan neuvoston ja suomen kielen lautakunnan suosituksia.

Euroopan neuvosto suosittelee valtioita edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa myös kielen tasolla, ja Suomen Kotiseutuliitto pitää tämän suosituksen huomioimista tärkeänä. Suomen kielen lautakunta on myös antanut oman suosituksensa, jonka mukaan muun muassa ammattinimikkeitä ja yleispätevää maskuliinisuutta (kuten sanassa jokamiehenoikeus) pitäisi neutraalistaa.

Hyvistä tavoitteista huolimatta todellinen sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu niin kauan kuin etenkin lainsäädännön ja hallinnon kielessä ylläpidetään sosiaalisia ja kulttuurisia esteitä. Yksi tasa-arvon toteutumisen este on sukupuolittunut kieli, kuten suomen kielen lautakuntakin on todennut.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.