Sunnuntai 13.06.2021
Nimipäivät: Raili, Raila
Hämeenlinna
Selkeää
18°C
Tuuli: 8 m/s PL
 

Taide asettui Lepaan Kartanolle

Kartanonemäntä Sanna Grön on tyytyväinen, kun Hattulan Taiteilijaseuran Sirkku Rahunen-Ahtila, Liisa Salonen sekä Josef Tomminen kävivät sisustamassa kartanoa taiteellaan. Taustalla Sirkku Rahunen-Ahtilan maalaus Liljat.

Lepaan historiallisen kartanon tilat ovat saaneet koristuksekseen hattulalaista taidetta. Hattulan Taiteilijaseuran jäsenet Erkki Hyttinen, Ulla Kauhanen, Sirkku Rahunen-Ahtila, Liisa Salonen ja Josef Tomminen ovat valikoineet näytteille miljööseen sopivia teoksia.

– Itse on katseltu, mikä tänne sopii. Ei ainakaan mitään niin modernia, että on ihan päätöntä, naurahtaa Rahunen-Ahtila.

Idea syntyi Erkki Hyttiselle, jonka mielestä tyhjät seinät kaipasivat eloa.

– Tykkään lopputuloksesta, salit ovat ihan eri näköiset kuin ennen, kiittelee puolestaan Lepaan Matkailun yrittäjä, kartanonemäntä Sanna Grön.

– Uskoisin, että tämä lisää viihtyisyyttä, myötäilee Rahunen-Ahtila.

Ja oikeassa ovat kaikki! Taidetta on esillä niin kuistilla, aulassa, kolmessa salissa kuin yläkerran sviitissäkin. Erityisesti taide tuntuu heräävän eloon ruokasalin keltaisin tapetein varustetussa huoneessa. Mutta jokainen voi muodostaa oman mielipiteensä poikkeamalla loppusyksyn kattauksilla tai kartanoteatteri-illoissa.

– Teatterin lisäksi teemakattauksia on luvassa muun muassa Pyhäinpäivän iltana 4.11. ja isänpäivänä, Sanna Grön kertoo.

Taidetta pääsee Grönin mukaan katsomaan myös muulloin kuin kartanon tilaisuuksien tai muiden aukiolojen aikaan kysymällä asiaa henkilökunnalta.

Hattulan Taiteilijaseura on kunnostautunut viime aikoina aktiivisella näyttelytoiminnallaan myös Hämeenlinnassa.

– Meillä on edelleen meneillään näyttely Kansallisarkistolla ja palaute on ollut hyvää sieltäkin, kuten myös kirjastolta, kertoo Sirkku Rahunen-Ahtila.

Taiteilijat iloitsevat tietysti myös hattulalaisista näyttelyestradeista, uusimpana Lepaan Kartanosta.

– Taiteilijallekin on aina hyvä, kun pääsee esille jossain, luonnehtii Rahunen-Ahtila.

Josef Tomminen sanoo, että tiukkoina taloudellisina aikoina ihmiset herkästi karsivat taideostoja, mutta se ei kesällä 80-vuotistaiteilijajuhlaansa viettänyttä miestä lannista.

– Keväällä voisin tuoda tänne isoimman veistokseni, hän myhäilee.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.