Talkoohenki ja aktiivisuusraha
Talkoohenki ei ole Hattulasta kadonnut. Siitä kertovat 11 aktiivisuusrahahakemusta sekä vuonna 2022 että vuonna 2023. Likimain kaikki niistä saivat rahoitusta, joten monia laajasti Hattulan asukkaita palvelevia toimenpiteitä toteutui tai on toteutumassa aktiivisuusrahan avulla. Likimain kaikissa toteutuneissa aktiivisuusrahatoimenpiteissä talkoot ovat merkittävässä roolissa.
Talkoot ovat olleet osa suomalaista elämänmuotoa satoja vuosia. Ennen maatalouskoneita monet maatalouden työt vaativat ison joukon käsipareja, siispä naapuria autettiin tarvittaessa. Myös yhteiset kokoontumistilat, kuten erilaiset seurantalot, tehtiin talkoilla.
Nykyisin usein kuitenkin kuulee, että ihmiset eivät enää tee talkoita. Aktiivisuusrahahakemusten määrä kertoo kuitenkin hieman toisenlaista viestiä. Halu ja kyky tehdä yhdessä yhteiseksi hyväksi ei ole kadonnut. Voimme siten ajatella, että Hattulan aktiivisuusraha on tullut tarpeeseen.
Aktiivisuusrahan tapaisten välineiden yhteydessä voimme käyttää termiä tekemisen demokratia. Aktiivisuusraha on väline, joka mahdollistaa sellaisten asioiden toteuttamisen, joita porukka kokee tärkeiksi, ja joiden hyväksi halutaan antaa myös oma panos. Asioita siten tehdään itse, eikä vain tehdä anomusta ja jäädä odottamaan sitä, miten sille käy.
Kyseessä voivat olla vaikkapa sydänturvallisuutta parantavat investoinnit, retkiluisteluradan hoidossa tarvittavan välineistön hankinta tai ohjattu jumppa lähistön asukkaille, mitä nyt koetaankaan tärkeäksi ja kanssaihmisiä ilahduttavaksi.
Kyseessä on myös kunnan näkökulmasta edullinen tapa toteuttaa tärkeiksi koettuja asioita, sillä näin mukaan saadaan muun muassa toimenpidettä toteuttavien omia panoksia ja paikallista osaamista siitä, miten kyseinen asia on järkevintä toteuttaa. Tässä toimintatavassa siis kaikki voittavat.
Talkoilla tekemistä voi kuvata myös ”nyyttikesteiksi”, sillä yhteisen hyvän eteen tehtäessä kukin tuo oman panoksensa edistämään tätä asiaa. Jo hieman ennen aktivisuusrahaa Lepaan kylälato oli tällaisesta toiminnasta hyvä esimerkki. Yhdessä tehden syntyi jotain, mitä ei kukaan mukana ollut olisi yksin saanut aikaan.
Yhdessä tehden myös syntyi näkyvän tuloksen, kyläladon ja sen oheisrakenteiden, ohella näkymätöntä tulosta, esimerkiksi mielihyvää ja sosiaalista pääomaa. Voisi sanoa, että talkoot tuottavat niihin osallistuville monenlaisia positiivisia tuntemuksia.
Toki sitä voi miettiä, että lisääkö talkoihin osallistuminen ihmisen onnellisuutta, vai osallistuvatko talkoisiin ennen muuta ihmiset, jotka ovat jo lähtöönsä onnellisia. Ehkäpä asia on molemmin päin.
Heikki Konsala
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.