Keskiviikko 07.06.2023
Nimipäivät: Suvi, Roope, Robert
Hämeenlinna
Selkeää
9°C
Tuuli: 3 m/s WNW
 

Tarinoita Hattulasta 8: Tule sinne minne muutkin – siis Parolaan

Esiintymispaikan tienoota nykyään.

Ei kannata olla vaatimaton, kun siihen ei ole mitään syytä. Näin ajattelivat hattulalaiset vuosikymmeniä sitten, kun mainostivat Parolaa otsikon mukaisesti. Lauseelle oli katetta, koska vuosittain kymmenet tuhannet ihmiset vierailivat Hattulassa. Suosittuja vierailukohteita olivat esimerkiksi Pyhän Ristin kirkko, Panssarimuseo ja Parolan juhannusjuhlat.

Kaikki tähdet Parolassa

Merkittävä tapahtuma oli myös Parolan Juhannusjuhla, jonka loiston päivät ajoittuivat 1960- ja 70-lukujen vaihteeseen. Sotainvalidit ja varuskunta järjestivät juhlat, mutta myös seutukunnan omat pojat eli Vexi Salmi ja Irwin Goodman vastasivat järjestelyistä 1960-luvun lopulla. Nämä nuoret miehet eivät tyytyneet katselemaan tähtiä taivaalla, vaan toivat viihteen tähdet Hattulaan.

Vanhoista juhannusjuhlien julisteista voi lukea millaista tähtisadetta Lehijärven rannalla koettiin. Esimerkiksi 20.6.1969 kotimaisia huippuja edustivat Tapani Kansa, Eino Grön, Jukka Kuoppamäki, Tapani Perttu, Irwin Goodman, Päivi Paunu, Juha Watt Vainio, Eddy, Goodmans, Erkki Junkkarinen ja Harri Piitulainen. Osa nimistä on jo vaipunut unholaan, mutta jotkut viihdyttävät kansaa edelleen.

The Beach Boys

Vuoden 1969 juhliin Vexi ja Irwin hankkivat kotimaisten ykkösnimien lisäksi maailmalla suurta suosiota nauttineen The Beach Boys -yhtyeen USA:sta. Kyseessä oli maailmaluokan esiintyjä, joka on myynyt yli 100 miljoonaa levyä. Yhtye esiintyy edelleen, mutta loiston päivät olivat juuri tuolloin.

Yhtye esiintyi aikalaiskertomusten mukaan valkoisissa puvuissa tai kaavuissa muistuttaen lähes uskonnollisia hahmoja. Konsertti alkoi pari tuntia myöhässä, mutta kesti kolme tuntia eli tuplasti yli sovitun ajan. Soittajat eivät yöttömässä yössä huomanneet ajan kulua.

Keikalta myöhästymisen syy oli edellisen konserttipaikan viranomaisten muodollisuudet. Yhtye esiintyi päivää aiemmin kommunistisessa Tšekkoslovakiassa, josta ulospääsy oli ollut hankalaa. Yleisö, jota Parolassa oli paikalla lähes 15.000, jaksoi kuitenkin odottaa tähtiä ja nauttivat pitkäksi venähtäneestä esityksestä.

Järjestelyt toimivat

Nykyään 15.000 ihmisen juhannusjuhlan järjestäminen voisi pelottaa. Miten järjestys ylläpidetään, mihin sijoitetaan olutteltat, minne käymälät, missä esiintymislava, minne autot ja missä ihmeessä kaikki majoittuvat?

Haasteet ovat ratkaistavissa, kun mielikuvitus ei ole rajoitettu. Juhlien mainoksessa luvattiin pysäköintipaikat myös 15.000 ajoneuvolle, jotka mahtuivat hyvin tuolloin vielä käytössä olleelle lentokentälle. Autot olivat harvinaisempia kuin nykyään, joten tokkopa parkkipaikka täyttyi.

Esiintymislava rakennettiin Lehijärven rantaan siihen paikkaan, missä nykyään sijaitsee aidattu puolustusvoimien varastoalue. Tuolloin tie kulki varastoalueen alapuolella jättäen jyrkän rinnealueen katsomoksi (nykyinen tie).

Olutteltoista en ole kuullut, mutta tuohon aikaan ihmiset olivat ilmeisen omavaraisia juomien ja ruokien suhteen, kuten myös käymäläkulttuuri oli luonnonmukaisempaa. Majoitus hoidettiin perustamalla alueelle tilapäinen leirintäalue, minne sai väsynyt juhlija telttansa pystyttää.

Juhla-alue ulottui Lehijärven rannasta aina Panssarimuseon Piilopirtille eli tanssilavalle, joka on nykyään museokäytössä. Piilopirtti tunnettiin tuolloin legendaarisena tanssipaikkana.

Juhannuskokko

Juhannuskokko on keskikesän perinteitä ja Lehijärvellä se oli erityisen suuri, kuten tietysti pitikin olla. Se sijaitsi nykyisen kivilaiturin paikalla. Sotilaat kokon rakensivat ja myös sen ”tuhosivat” toimintanäytöksen yhteydessä. Juoni oli se, että Lehijärveltä lähestyi hyökkääjä, jota rannalla olleet sotilaat tarmokkaasti torjuivat. Kiivaan taistelun aikana kokko syttyi räjähdyksenomaisesti ja juhlat jatkuivat.

Kaikki loppuu aikanaan

Vielä vuoden 1970 juhlien mainokset osoittavat melkoisen tähtijoukon saapuneen Parolaan. Pääjuhlassa esiintyivät muun muassa Eemeli, Kai Hyttinen, Retuperän WPK ja Peräkylän Aatu sekä Teppo ja Matti (ja nimenomaan tässä järjestyksessä!). Piilopirtillä esiintyivät Heimo Mäntynen ja pari muuta yhtyettä.

Ponttoonihallissa (matalampi halli) yleisöä villitsivät Pepe & Paradise sekä paikallinen Waterloo-yhtye. Ilmeisesti seuraavina vuosina juhlat ajautuivat vaikeuksiin, koska vuoden 1972 mainoksessa lukee: ”7 tuntia toivotonta menoa juhannusyön valvojaisissa”. Esiintyjänä 6-miehinen hämäläinen humppayhtye.

Pekka Järvi

Hattulalainen

2 kommenttia

  1. Humppa Hannu:

    Todella mielenkiintoinen artikkeli.
    KIITOKSET TOIMITTAJALLE

     
  2. Pettynyt teini:

    Hieno juttu ja uutta infoakin aikoinaan Beach Boysia odotelleelle teinille. Ilmeisesti se myöhästyminen oli syynä siihen, että äiti sai tarpeekseen odottamisesta ja komensi minut ja kaverini mukaansa kohti kotia ja tähtivieraat jäivät näkemättä!
    Odotettu tapahtuma Parolan juhannusjuhlat aina oli. Olisi hienoa nähdä vanhat julisteet, yksi taisi olla jossain keskustelussa linkitettynä ja sen printtasin

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.