Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Toivotut keramiikkapajat aktivoivat luovuutta Hattulan kouluilla

Keramiikkahommat ovat jälleen olleet käsillä Hattulan kouluissa. Kuva: Piela Auvinen.

Hattulalainen kuvanveistäjä (YAMK), keraamikko (AMK) ja kulttuurialan opettaja (AmO) Piela Auvinen on syys- ja lokakuun ajan pitänyt kunnan alakouluille keramiikkapajoja.

Keramiikkapajat ovat osa seudullista lastenkulttuurin yhteistyötä, jossa mukana ovat Hattula, Janakkala ja Hämeenlinna. Pajat linkittyvät Hattulan Kulttuuripolkuun. Toimintaa koordinoi Hämeenlinnan kaupungin Kulttuurikeskus ARX.

Tänä vuonna erityistä suosiota on saanut eläimiä ja luonnonsuojelua pohtivat sisällöt, joissa on muun muassa perehdytty eläinten kipuun. Joillekin oppilaille on tullutkin yllätyksenä, että kaikki eläimet tuntevat kipua ja pienempää eläintä sattuu samalla tavalla kuin isompaakin.

Muita sisältöjä ovat olleet erilaiset tunnetaidot tai paja on saattanut rakentua myös sillä hetkellä koulussa käsiteltävänä olevaan aiheeseen.

– En opeta kuvataidetta enkä edes keramiikkaa. Mielestäni ne kuuluvat ammatilliseen tai alaan suuntautuneeseen opetukseen. Peruskoulussa tulisi opettaa luovuutta monipuolisesti. Jokainen ihminen on luova ja luovuutta pystyy varmasti helpoiten kehittämään taideaineiden kautta, mutta siitä sitä tulisi laajentaa käsittämään muut oppiaineet ja elämä yleensä, Auvinen toivoo.

– Luova ongelmanratkaisu on keskeinen asia, jota jokainen meistä tarvitsee päivittäin selvitäkseen erilaisista haasteista kotona tai työssä. Syiden sekä seurauksien hahmottaminen ja ennakointi saattaa olla välillä aikuisillakin hukassa. Luovuus auttaa meitä soveltamaan sekä hahmottamaan erilaisia vaihtoehtoja saavuttaa kulloinenkin päämäärä, hän jatkaa.

Auvinen oli kesällä Hämeen rahaston työskentelyapurahalla jatkaen alkanutta kansainvälistä näyttelyuraansa. Tällä hetkellä edessä on monipuoliset työkuviot käsittäen sekä opettamista että taidetta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.