Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

Tyrvännön kylätalolla tehdään junasukat juhlavuoden hattulalaisvauvoille

Vuokko Aronen (kuvassa vas.), Raili Helkiö, Liisa Lehtisalo, Seija Keto ja Tuula Järvinen ovat saaneet kudontaurakan hyvään vaiheseen.

Vuokko Aronen (kuvassa vas.), Raili Helkiö, Liisa Lehtisalo, Seija Keto ja Tuula Järvinen ovat saaneet kudontaurakan puoliväliin. Ensimmäinen kymmenen sukkaparin erä on jo ehditty toimittaa eteenpäin.

Kaikki tänä vuonna syntyvät hattulalaisvauvat saavat jalkoihinsa sinivalkoiset junasukat. Sukkia kutoo seurakunnan lahjoittamista langoista ryhmä Suotaalan-Lahdentaan kyläyhdistykseen kuuluvia naisia, joita yhdistää jumppaharrastus.

– Olemme kokoontuneet vuosikausia täällä Tyrvännön kylätalolla. Jo viime syyskuussa päätimme, että lähdemme kutomaan sukkia Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi, kertoo Vuokko Aronen.

Ensimmäistä kertaa Tyrvännössä ei olla sukka-asialla. Vuosina 2013 ja 2014 hattulalaisvauvat saivat myös kyläaktiivien kutomat jalanlämmittimet. Parin vuoden urakkatauon jälkeen sukkia on syntynyt ripeään tahtiin.

– 60 sukkaparia on jo tehtynä eli puolivälissä ollaan, kun Hattulassa syntyy vuosittain noin 120 vauvaa, Aronen valottaa.

Kutomassa on kaikkiaan noin seitsemän naista. Parhailta kuulemma syntyy sukka päivässä, toiset tekevät yhtä paria viikon ajan.

– Näitä on ollut kauhean kiva tehdä. Kun yhden saa valmiiksi niin toista jo suunnittelee. Olemme myös kiitollisia seurakunnalle langoista.

Sukalla ei ole määrämallia eivätkä ideat kuulemma vielä ole loppuneet, vaikka sukkia on jo valmistunut kymmenisen paria tekijää kohden.

– Me viemme nämä neuvolaan terveydenhoitajalle ja neuvolasta sukat viedään vauvojen kotiin ensikäynnillä.

Junasukan tarina kerrotaan sukkien mukana seuraavassa esitteessä. Sukka on saanut nimensä siitä, että vuonna 1940 sotaa pakoon lähtenyt Kerttu Latvala istui vauvansa kanssa junassa, jonka matka katkesi radan mentyä poikki pommituksissa. Vastapäätä heitä istui eläkkeellä ollut käsityönopettaja jonka tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut radan korjaustöiden aikana vaivalle pienet sukat.

Tämän jutun kuvauksissa käytetyt sukat lähtevät odottamaan uusia omistajiaan vielä tällä viikolla.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.