TYRVÄNNÖNNIEMI: Kyläsuunnitelman keskiössä koulu ja naapuriapu
Hattulassa julkistettiin suunnitelma kehittämään Tyrvännönniemen kylien yhteishenkeä. Kyläsuunnitelma käytiin läpi Avoimet Kylät -tapahtumassa ja paikalla oli yli 50 kyläläistä sekä kunnan edustajia. Keskustelussa nousivat esille kyläkoulun tärkeys, kevyen liikenteen väylän rakentaminen ja yhteisöllisyyden edistäminen digitaalisin keinoin.
– Tarve muutokseen on noussut kyläläisiltä itseltään. Myös kunta on herännyt siihen, että yhteisöllisyys ja kyläkoulu voivat olla kilpailuvaltteja ja tuoda myös lisää asukkaita kuntaan, kertoo kyläyhdyshenkilö ja aktiivi Mari Monto.
Kyläsuunnitelmassa etusijalla on koulun säilyminen. Koululla on pitkä historia, mutta koululaisten määrä on vuosien mittaan laskenut. Tällä hetkellä Lepaan kyläkoulussa on noin 50 oppilasta.
– Haluamme pitää koulun elinvoimaisena ja säilyttää ja kehittää kylällä olevia palveluita. Olen asunut vuosia Helsingissä ja pariin otteeseen ulkomailla. Palattuani pysyvästi perheen kanssa Lepaalle tajusin, miten paljon potentiaalia alueella on. Kyläkoulu ja palvelut ovat yhä täällä, ja niiden eteen haluamme tehdä töitä, mikä kyläsuunnitelmassakin näkyy, Monto kertoo.
Kyläsuunnitelmaa laatimassa ollut Iivo Rytkönen asui kuusi vuotta Saksassa ja palasi sitten takaisin Tyrväntöön. Hänen mukaansa asukkaat ottivat Tyrvännönniemen kyläsuunnitelman avoimin mielin vastaan. Suunnitelmaan kuuluu muun muassa erilaisten tapahtumien järjestäminen, alueen yhdistysten yhteistyön kehittäminen, kylän yhteisen uimarannan rakentaminen ja yhteisöllisen kasvimaan perustaminen.
– Tämä on hyvä paikka asua ja asukkailla on kova kiinnostus toivottaa myös uusia asukkaita tervetulleiksi. Kyläsuunnitelman ja uusien toimintojen kautta teemme Tyrvännönniemestä entistä houkuttelevamman paikan asua, Iivonen kertoo.
Lisäksi Hattulan kunta ottaa käyttöön auttamisen sovellus Commun. Yksi sovelluksen perustajista on Hattulassa opiskellut 28-vuotias Karoliina Kauhanen. Kauhanen iloitsee, että kotikunta lähtee kehittämään Lepaan naapurustojen yhteisöllisyyttä Commun avulla.
– Commu on ilmainen sovellus ja toimii ikään kuin digitaalisena ilmoitustauluna. Commun kautta asukkaat voivat esimerkiksi pyytää apua talkoisiin, järjestää kimppakyytejä ja tarjoutua auttamaan omilla taidoillaan. On jo aikakin, että herättelemme perinteistä kyläkulttuuria uuden teknologian keinoin, Kauhanen korostaa.
Kauhanen on itsekin käynyt alakoulun pienessä kyläkoulussa, lakkautetussa Mauri Sariolan koulussa.
– Kyläkouluista ponkaistaan ja pitkälle! Julkaisimme juuri uutisen, että Haloo Helsinki! -yhtye sijoitti Commuun ja on startuppimme hallituksessa mukana, Karoliina Kauhanen sanoo.
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.