Maanantai 15.04.2024
Nimipäivät: Linda, Tuomi

Tuuli:
 

Tyrväntö 1918:n kolmas painos on edeltäjiinsä verrattuna hieman erilainen

Kirjan nimeltä Tyrväntö 1918 kolmas painos on ilmestynyt. Painos eroaa jonkin verran edeltäjistään ja on kaiken aikaa jatkuneen tutkimuksen myötä hieman uudistunut.

Kapinaa edeltänyttä ja sen jälkeistä aikaa on tiivistetty, ja painopiste on siirtynyt selvemmin kuukausiin syksystä 1917 vappuun 1918.

Aiempia painoksia enemmän tilaa uusine tietoineen ovat saaneet muun muassa punakaartin alkuvaiheet, helmikuiset valkoisten vangitsemiset, Suontaan, Lepaan ja Lahdentaan punainen aika, Hämeenlinnan ja Hattulan vallanvaihdot sekä paroni Edvard Standertskjöldin viime vaiheet.

Mukaan on tullut uusia ihmisiä, kuten aiemmin pimennossa ollut paronin murhaan kietoutunut Suontaan renki tai vallankumouksellisesta suojelijaksi kääntynyt Lepaan komissaari.

Rakuunoiden pitämästä kenttäoikeudesta löytyi uusi näyttö. Varsinainen yllätys oli valtiorikosoikeuksien papereihin ilmeisesti unohduksiin hautautunut pieni ilmiantolappu, joka luetteli viisi paroni Standertskjöldin murhaajaa. Tekijöitähän ei koskaan saatu selville.

Uusien ihmisten myötä myös luettelo valtiorikosoikeuksien tuomioista piteni. Joitain kuvia on vaihdettu kiinnostavampiin.

Toiveena on, että tapahtumien kulku olisi nyt johdonmukaisempaa ja asioiden liittyminen toisiinsa aukeaisi aiempaa paremmin.

Kirjaa on myynnissä Lepaan Viinitilalla ja Hämeenlinnassa Suomalaisessa kirjakaupassa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.