Sunnuntai 13.06.2021
Nimipäivät: Raili, Raila
Hämeenlinna
Selkeää
18°C
Tuuli: 8 m/s PL
 

VAALIT: Nuoret tenttasivat ehdokkaita Parolassa

Ehdokkaat asettuivat oppilaiden tentattaviksi.

Hattulan Nuorisovaltuusto ja Parolan yhteiskoulun oppilaskunta järjestivät eduskuntavaalipaneelin Parolan yhteiskoulun ja lukion vanhassa salissa tiistaina. Paikalle saapuneita yhdeksää ehdokasta tenttasivat lukion ykkösluokkalainen Aaron Pummer ja yhdeksäsluokkalainen Vilma Paavola.

Ehdokkaat saivat muun muassa kertoa, mikä heidän mielestään on tärkein asia mihin eduskunnan pitäisi keskittyä. Vasemmistoliiton ehdokas Tuomas Nieminen Hattulasta sanoi kantavansa huolta koulutuksesta ja sivistyksestä.

Tuomas Niemiselle sivistys ja koulutus ovat tärkeitä.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) nosti myös kärkeen koulutuksen. Nykyisen hallituksen tekemät leikkaukset olisi hänen mielestään peruttava. Tärkeää on Ojansuu-Kauniston mielestä myös ilmastonmuutoksen torjuminen.

Seitsemän tähden liikettä edustava hattulalaisehdokas Kimmo Kautio totesi, että Suomi tarvitsee valtiomiehiä. Kansallista yhtenäisyyttä pitäisi hänen mukaansa vahvistaa.

Kaisa Lepola (sd.) nosti tärkeimmäksi eriarvoistumiskehityksen katkaisemisen muun muassa tarjoamalla mahdollisimman monelle töitä.

Petri Hakamäki (kesk.) myös oli sitä mieltä, että työllisyyden parantamista pitää jatkaa. Ilmastopolitiikassa tulee hänen mielestään välttää hömppää ja esimerkiksi polttomoottorien käyttö pitää hänen mielestään sallia jatkossakin.

Tilaisuuden juonsivat Aaron Pummer ja Vilma Paavola.

Lulu Ranne (ps.) sanoi, että suomalaisten etua on ajettava yrittämällä estää kaikki haittaverot. Koulutus, työ ja yrittäjyys ovat hänen mielestään kärkiasioita.

Piraattipuolueen Leidi Kujanpään mielestä toisen asteen koulutus pitäisi muuttaa maksuttomaksi.

Paneelin kolmas hattulalaisehdokas, kristillisdemokraattien Nina Aitola sanoi, että työnteon pitää olla kannattavaa. Hänen puolueensa vaatimus on tuhat uutta poliisia ja sairaanhoitajaa sekä perheiden tuen lisääminen.

Perheet on yksi kristillisedemokraattien Nina Aitolan kärkiteemoista.

Marko Ahtiainen (kok.) totesi, että työ ja yrittäjyys pitää kaikissa tapauksissa saada kannattavaksi.

Ehdokkaat saivat myös kommentoida, miten ilmastonmuutosta vastaan pitäisi taistella. Ahtiainen tukisi suomalaisten teollisuusyritysten ponnistuksia ilmastoystävällisen teknologian edelleen kehittämiseksi ja viemiseksi pahiten saastuttaviin maihin.

Aitolan mielestä vaihtoehtoisia energiamuotoja tarvitaan ja Suomi voisi ilmastoasioissa opettaa muuta maailmaa, miten tulee toimia.

Kujanpään mielestä tulisi kehittää vähemmän luontoa kuormittavia ruokakasveja ja edistää vähäpäästöisyyttä liikenteessä.

Ranne totesi, että vaikuttavimpia ilmastotekoja ovat kansainväliset ympäristösopimukset.

Hakamäki korosti kierrätyksen merkitystä ja kulutuksen jarruttamista.

Kiertotalous oli myös Lepolan resepti, hänen mukaansa Kanta-Hämeessä on paljon teknologiaa eteenpäin vieviä yrityksiä.

Kimmo Kautio pitää ilmastopaniikin lietsomista vastuuttomana.

Kaution resepti on, että suurimpia saastuttajia on vaadittava vähentämään päästöjään eniten.

Ojansuu-Kaunisto vaati kohtuullisuutta ja listasi kärkikeinoiksi uusiutuvien energiamuotojen käytön lisäämisen, fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisen vuoteen 2030 mennessä, uudet innovaatiot, luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kierrätyksen.

Nieminen korosti kansainvälisen yhteistyön merkitystä ja julkisen liikenteen vahvistamista.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.