Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

Varhaiskasvatus ehkäisee syrjäytymistä, sanoo ministeri Sanni Grahn-Laasonen

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi, että koulutukseen liittyvistä lakiuudistuksista seuraavaksi on lukiolain vuoro.

Teemaviikko Kansanedustajat päiväkodissa toi Hämeenlinnaan opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen. Hänelle varhaiskasvatus on tuttua niin äitinä kuin ministerinäkin.

Ahveniston päiväkotiin ja erityisesti metsäeskariin tutustunut Grahn-Laasonen kertoi ennen päiväkotivierailua, että hallituksen päätös tuo ensi vuoden alusta alkaen 6.700 uutta perhettä maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin ja varhaiskasvatusmaksut alenevat myös muuten.

– Yritämme näin osaltaan vastata myös huoleen syntyvyyden laskusta. Hallitus on myös varannut 28 miljoonaa euroa lastentarhanopettajien opiskelupaikkojen lisäämiseksi yliopistoissa.

Suomessa on myös tänä vuonna otettu valtakunnallisesti käyttöön sitovat varhaiskasvatussuunnitelmat ensimmäistä kertaa. Grahn-Laasonen kertoi, että varhaiskasvatus on myös tärkeä osa nykyisin paljon julkisuudessa olevaa suomalaista koulutusvientiä.

– Siinä yhdistyvät kasvatuksellisuus sekä hyvinvointi ja hoiva. Varhaiskasvatus ehkäisee syrjäytymistä ja tasaa eroja kotitaustoissa, kiteyttää ministeri.

Sanni Grahn-Laasonen kuvailee omaa rooliaan koulutusviennissä ovien avaajaksi. Esimerkiksi viime perjantaina hän vieraili maailmannäyttelyssä Kazakstanin Astanassa ja vierailun yhteydessä allekirjoitettiin kaksi koulutusvientiin liittyvää asiakirjaa.

Toisen sopimuksen mukaan Jyväskylän ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) yhdessä Kazakstanin mallikoulujen verkoston kanssa kouluttavat opettajia esimerkiksi uuden teknologian opetuskäytössä.

– Maailmalla on kysyntää erityisesti HAMKin ammatilliselle opettajankoulutukselle. Monista maista puuttuu kokonaan toisen asteen ammatillinen koulutus. Mahdollisuus periä koulutuksesta maksuja on avannut koulutusviennille ihan uudet mahdollisuudet, Grahn-Laasonen kertoi.

Varhaiskasvatuksen lisäksi hallitus on uudistanut ammatillista koulutusta. Kun tämä lakiesitys on saatu eteenpäin, on ministeri Grahn-Laasosen mukaan lukion vuoro.

– Viime hallituskaudella tehty tuntijakouudistus jäi keskeneräiseksi ja nyt hallituksen pöydällä on tilaa lukiolain uudistamiselle.

Sanni Grahn-Laasonen pitää suurimpina uudistustarpeina lukiokoulutuksen vetovoiman lisäämistä ja helpottaa ylioppilaiden siirtymää korkea-asteen opintoihin. Vetovoimaa voisi hänen mukaansa lisätä painottamalla opetuksessa laaja-alaista yleissivistystä ja kokonaisuuksien hallintaa. Oppimisen pitäisi olla ilmiöpohjaista ja oppiainerajoja tulisi murtaa.

– Huolena on lisäksi tiettyjen osaamisalueiden mureneminen, esimerkiksi pitkän matematiikan osalta.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.