Lauantai 20.04.2024
Nimipäivät: Lauha, Nella

Tuuli:
 

Varusmiessoittokunnan haitariveljekset

Kuva: Jääkäri Järvinen.

Etelä-Pohjanmaalla, pienessä Jurvan kylässä, kaksi varusmiespalvelustaan suorittavaa nuorukaista kävelee minua vastaan. Veljekset istahtavat aitan rappusille, nostavat soittimensa ylös ja pitävät minulle pienen konsertin. Tunnistan tutun Säkkijärven polkan. He tanssivat musiikin mukana – eläytyvät täysillä.

Soittajien hengitysrytmi hakee tempoa harmonikkojen palkeiden liikkeestä. Veljekset käyvät musiikillaan hilpeää vuoropuhelua. He nauravat. Puhuvat yhteistä kieltä. Ja minä yritän ymmärtää.

19-vuotiaat kaksoset Tuomas ja Lauri Tuomisto ovat soittaneet harmonikkaa jo pidemmän aikaa, yli 13 vuotta. Molemmat aloittivat soittoharrastuksen seitsemänvuotiaana. Suvussa, jossa on paljon lahjakkaita hanuristeja, ei harvinaisempi soitinvalinta tullut yllätyksenä.

– Aloitimme samaan aikaan käymään tunneilla. Varmaan vuoden verran perheessä puhuttiin, että poikien pitäisi päästä soittotunneille. Haitari oli molempien oma valinta, Lauri kertoo.

Keikkoja on vuosien aikana ehtinyt kertyä runsaasti. Pienessä kylässä veljekset ovat haluttuja viihdyttäjiä. Harmonikka on soinut niin suurissa konserttisaleissa, kylän lavatansseissa kuin perhejuhlissa. Keikoilla veljekset soittavat mielellään niin kevyttä kuin klassista musiikkia.

– Haitarilla voi soittaa paljon muutakin kuin humppaa. Esimerkiksi harmonikkasovitukset klassisista viulu- ja urkuteoksista kuvastavat hyvin soittimen monipuolisuutta. Vanhoja suomalaisia ikivihreitä toivotaan silti eniten. Ehdoton suosikki, jota aina kysellään, on Paul Norrbackin hanuriklassikko Varisevat lehdet, Tuomas pohtii.

Veljekset ovat niittäneet mainetta myös kotikylänsä ulkopuolella. Vuonna 2015 Tuomistot osallistuivat sarjansa ainoina suomalaisina harmonikansoiton maailmanmestaruuskilpailuihin. Kilpaileminen on Tuomistoista hauskaa ja opettavaista, kunhan sitä ei ota liian vakavasti.

– Kävimme nuorempana paljon kilpailuissa. Erityisesti muistan vuosien takaisen Suomen pelimannikilpailun, jossa Lauri voitti minut yhdellä pisteellä. Vuotta myöhemmin tulin samaisessa kilpailussa ensimmäiseksi ja Lauri toiseksi – jälleen pisteen erolla!

Kuva: Jääkäri Järvinen.

Viime vuoden kevät oli veljeksille kiireistä aikaa. Ylioppilaskirjoitusten ohella työn alla oli myös musiikkiopistotason D-tutkinto ja tulevat korkeakouluhaut. Kirjoitusten aikaan Tuomistot pohtivat myös varusmiespalvelustaan, ja ajatus palveluksen suorittamisesta Panssariprikaatiin kuuluvassa Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa nousi esille.

– Pääsykokeissa meitä oli noin kymmenen haitaristia. Päivän aikana soitettiin yksi vapaavalintainen kappale, testattiin nuotinlukutaitoa, tehtiin psykologinen koe ja käytiin kapteenin haastattelussa. Toukokuussa oli hymy herkässä, kun molemmille tipahti samanlainen hyväksymiskirje kotiin, Tuomas toteaa.

Varusmiessoittokunnassa palvelus alkaa vuosittain tammikuussa kahdeksan viikon mittaisella peruskoulutuskaudella. Tammi- ja helmikuun aikana opetetaan kaikki tärkeimmät sotilaan perustaidot aina rynnäkkökiväärin käytöstä telamiinan asentamiseen.

Varusmiessoittokunnassa peruskoulutuskausi on koulutuksen lisäksi myös tiivistä ryhmäytymisen aikaa. Veljekset kertovat, että samanhenkisten ihmisten kanssa hyvä ryhmähenki on syntynyt kuin itsestään.

– Peruskoulutuskausi oli mielenkiintoista aikaa. Ystäviä oli helppo saada, kun oli samanhenkisiä ihmisiä ympärillä. Samalla löysi uusia puolia myös itsestään, Lauri toteaa.

Varsinainen soittotoiminta alkaa Varusmiessoittokunnassa helmikuussa sotilasvalan jälkeen. Noin puolen vuoden mittaisen erikoiskoulutuskauden aikana Varusmiessoittokunnan kokoonpanot konsertoivat lähes päivittäin.

Soittokausi on lähtenyt Tuomistoilla vauhdilla käyntiin. Lauri on ehtinyt toimia Jousiorkesterin solistina, ja Tuomas on ollut mukana Viihdebändin keikoilla. Huhtikuussa veljekset lähtevät Jousiorkesterin ja Viihdebändin kanssa suomalaisen 80-luvun hittimusiikin siivittämälle Hyvää ja kaunista -kiertueelle.

– Lähdimme Jousiorkesterin kanssa jo maaliskuun lopulla tunnelmalliselle Kynttiläkiertueelle, jossa toimin solistina. Onneksi olin pitänyt peruskoulutuskaudella soittotuntumaa yllä, niin valmistautuminen konsertteihin sujui mutkattomasti, Lauri kertoo.

– Viihdebändillä ensimmäiset keikat osuivat aivan soittokauden alkuun. Kiire asetti vaatimustason korkealle, ja töitä piti tehdä heti alusta alkaen ammattimaisesti, Tuomas jatkaa.

Kuva: Jääkäri Vataja.

Tulevaisuudessa Tuomistot haluavat olla ammattimuusikoita. Varusmiespalveluksen jälkeen kumpikin aloittaa musiikkipedagogin opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa. Asevelvollisuuden suorittaminen Varusmiessoittokunnassa on Tuomistojen mielestä loistava mahdollisuus jokaiselle muusikolle. Varusmiessoittokunnassa verkostoituu, kehittyy ja saa unohtumattomia kokemuksia.

– Jokaisen soittajan kannattaa hakea tänne. Varusmiessoittokunta on muusikoille ehdottomasti paras paikka suorittaa yleinen asevelvollisuus. Täältä saa ainutlaatuisia esiintymiskokemuksia ja hyviä muistoja, haitariveljekset toteavat.

Jääkäri Jani Kaitosalmi

Kirjoittaja kuuluu Varusmiessoittokuntaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.