Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Pilvistä
20°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

Vastuuta itsestä ja muista

452_685x457

Hattulalainen, nykyisen Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen kehityspäällikkö Arto Mäkinen tuntee maaseudun nuorisotyön arvoihin pohjaavan 4H-toiminnan jo 35 vuoden ajalta. Pitkän rupeaman Hauhon–Hattulan 4H-yhdistyksessä tehnyt Mäkinen tuntee loistavasti muun muassa kierrätystoiminnan, jota Hattulassa toteuttaa tällä hetkellä kunnan varikon yhteydessä toimiva Baskeri.

Tein sinusta ensimmäisen kerran lehtihaastattelua kymmenisen vuotta sitten. Silloinkin pinnalla 4H-toiminnassa olivat kierrätys ja työpajat. Vakiosuosikit eivät ilmeisesti helposti menetä hohtoaan, miksi nämä toimintamuodot sopivat 4H-työhön niin hyvin?

– Ne istuvat erinomaisesti järjestömme kestävän kehityksen mukaiseen toimintatapaan. Esimerkiksi Hauhon moottorikerhon reilut 10 vuotta sitten aloittama metallinkeräys oli mallina vastaavalle valtakunnalliselle toiminnalle. Oman yhdistyksemme kautta on tuon 10 vuoden kuluessa liikkunut useita miljoonia kiloja ympäristölle haitallista metallia kierrätykseen. Todettakoon että perinteinen 4H-lannoitesäkkikeräys viettää parhaillaan 40-vuotisjuhlavuotta. Työpajatoimintamme on tapamme osallistua nuorisotakuun hoitoon.

Aika moni perinteisiin arvoihin pohjaava yhdistys on jäänyt ajan hämärään tai joutunut radikaalisti miettimään rooliaan uudelleen. Mitkä ovat mielestäsi 4H-toiminnan selviytymisen kulmakivet?

– Arjen taitojen opettaminen. Työtilaisuuksien organisoiminen, minkä kautta nuoret saavat ansiotuloja. Mainittakoon että Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys maksoi viime vuonna nuorille palkkatuloja liki 300.000 euroa. Työ ja yrittäminen ovat ne tärkeät kulmakivet.

Tuulosta lukuun ottamatta seudun 4H-yhdistykset menivät jokunen vuosi sitten saman nimen alle. Miten itse olet viihtynyt uudessa organisaatiossa?

– Kiitos kysymästä, olen viihtynyt pienen alkuverryttelyn jälkeen mainiosti. Päävastuualueeni ovat työpaja- ja kierrätystoiminta. Lisäksi olen mukana yhdistyksen johtoryhmässä. Työ on monipuolista, vaihtelevaa ja ihmisläheistä.

Juhlitko omaa 35-vuotista yhdistysuraasi jotenkin ja jos, niin minkälaisia kohokohtia todellisissa tai virtuaalisissa maljapuheissa muistellaan?

– Juhlistimme 35-vuotistaivalta samalla kun pidimme Työpaja Tikin avajaisia uusissa tiloissa. Sain osakseni runsaasti mieltä lämmittäviä tervehdyksiä niin läheltä kuin kauempaakin. Kohokohtia on matkan varrelle mahtunut paljon. Tärkeintä kuitenkin on nähdä nuorten menestyminen ja elämässä pärjääminen.

Olet kokeillut siipiäsi myös ainakin kirjailijana. Mitä tälle rintamalle kuuluu?

– Rintamalla on ollut vähän rauhaisaa. Nyt havaittavissa pientä liikehdintää! Tähän mennessä olen saanut kustantajan kahdelle veijariromaanille. Toinen on julkaistu myös e-kirjana, ja rikosnovelli on kelpuutettu Huuto yössä -kokoelmaan. Ajatuksia ja yritystä on – katsotaan mitä tulee! Aika näyttää miten käy.

Jos saisit päättää yhden nuorten elämään liittyvän konkreettisen parannuksen, mikä se olisi?

– Vastuunkantoa niin itsestä kuin muista.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.