Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

VIHREÄT: Koulutus, maaseutu ja kylät vaalimisen arvoisia

Kylät ja kyläkoulut ovat vihreille tärkeitä. Kuvassa vasemmalta alkaen, Lepaan koulu taustallaan Riitta-Liisa Joutsenlahti, Mikko Sabel, Mari Monto ja Mirka Saarinen.

Vihreät asettaa Hattulassa kuntavaaleihin neljä ehdokasta. Ehdolle edelleen lähtevä vihreiden ainoa nykyinen kunnanvaltuutettu Mari Monto iloitsee, että mukaan on saatu ihmisiä, joilla on yhteistyökykyä. Kouluverkon säilyttäminen ja kylät sekä maaseudun elävänä pitäminen kuuluvat kaikkien intresseihin.

Montoa lukuun ottamatta muut kolme ehdokasta lähtevät ensimmäisiin vaaleihinsa. Riitta-Liisa Joutsenlahti on musiikin maisteri jolla on pitkä työhistoria Sibelius-Akatemiasta. Hattulaan muutettuaan hän on vaihtanut työpaikkaa Hämeenlinnaan, jossa hän vetää taideprojektipäällikön nimikkeellä monikulttuurista Hoilaillen-hanketta.

– Vaaleissa kuin vaaleissa pitää mielestäni olla ehdolla mahdollisimman laaja kirjo ihmisiä, sanoo sitoutumattomana vihreiden listalta ehdolle asettuva Joutsenlahti.

Vihreisiin oli hänen mukaansa helppo liittoutua, kun yhteenkuuluvuuden tunne syntyi nopeasti.

– Meillä neljällä ehdokkaalla voi olla erilaisia mielipiteitä asioista ja silti ydinarvopohjamme on yhteinen.

– Vihreillä on pitkälle kantavia arvoja esimerkiksi ympäristöstä ja hyvinvoinnin merkityksestä. Joskus on tuntunut, että eihän puolueissa ole juurikaan eroja mutta maailma on siinä mielessä muuttunut eivätkä kaikki puolueet enää edusta niin sanottuja yhteisiä arvoja, hän pohtii.

Samaan hengen vetoon Riitta-Liisa haluaa kannustaa kaikkia ihmisiä äänestämään, eli hakemaan sen omimman henkilön ja puolueen.

– Äänestämällä voi vaikuttaa oman kotipaikkakunnan kehittämiseen.

Mirka Saarinen on yhdistysaktiivi, joka aiemmin toimi 12 vuoden ajan MLL:ssä. Nykyään hän on Parolan alakoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja. Nuorisotilaohjaajana viime aikoina toimiessaan hänelle on kirkastunut näkemys siitä, että Hattulan ei pitäisi olla vain keski-ikäisten kunta jossa päättäjinä on vain 20 vuotta valtuutettuina olleita.

– Lapset ja nuoret ovat Hattulassa aina väliinputoajia. Haluaisin avata muidenkin aikuisten silmiä sille, että meillä on nuorissa ihan huippuporukkaa.

Saarinen pitää myös tärkeänä, että nuorille jää Hattulasta kuva kuntana, johon on aikuisiällä hyvä muuttaa takaisin.

– Vihreissä vetosi se, että puolue pitää koulujen ja koulutuksen puolustmaista tärkeänä. Opin ehkä itsekin elämään vihreämmin, hän toteaa.

Mikko Sabel tuntee Hattulan koulumaailman omakohtaisesti. Diplomi-insinööri Sabel on työskennellyt Parolan yläkoulussa opettajana yhteensä kymmenen vuotta ja ollut siinä välillä myös koti-isänä.

– Hattulassa päätöksenteko ei kaikilta osin ole niin avointa kuin pitäisi olla. Esimerkiksi koulujen digiloikkaan ei budjetoitu riittävästi varoja ja siksi kouluilta tingitään nyt rahoja. Useat luopumiset valtuustosta tulevat myös hyvään saumaan.  Sukupolvenvaihdosta täällä tarvitaan, hän arvioi.

Aiempaa poliittista taustaa Sabelillakaan ei ole. Vihreys ja oma urheilutausta luonnonläheisen suunnistuksen parissa kuitenkin soveltuvat hänen mielestään hyvin yhteen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.