Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
16°C
Tuuli: 0 m/s EEI
 

Vuosi 2015: Omista tapahtumista eloa kylille

Linnavuori on Tenholassa tärkeä kohde sekä paikallisille että muualta tuleville vierailijoille.

Linnavuori on Tenholassa tärkeä kohde sekä paikallisille että muualta tuleville vierailijoille.

Kun kunnallinen uudisrakentaminen ja yksityinen liikerakentaminen keskittyy Parolaan, on Hattulan muilla kylillä saatu vuonna 2015 iloa elämään muun muassa yhteisistä tapahtumista. Kesään painottuvat tapahtumat kuten juhlat keräävät tyypillisesti vähän alle sata kävijää, kertoo soittokierros muutaman paikallisen yhdistyksen tai seuran puheenjohtajalle.

Lusin–Siukolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Tuori sanoo, että vaikka ainut kunnallinen palvelu taitaa olla kirjastoauto, ihmiset tuntuvat olevan tyytyväisiä.

– Hyvä täällä on asua. Kylän elämä on sujunut pikkuhiljaa ilman mitään ihmeellistä. Olemme järjestäneet perinteisiä tapahtumia kuten kesäjuhlat, joissa oli mukana noin 80 henkilöä. Heistä suuri osa oli mökkiläisiä.

Toinen perinteinen tapahtuma kylällä on pilkkikisat, tai kehnon jäätilanteen vallitessa jokin muu korvaava liikuntatapahtuma.

Tenholan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Petri Hirva toteaa, että yhteinen toiminta painottuu kesäaikaan ja muita erityisiä pinnalla olevia asioita ei kylällä ole ollut.

– Uusi ratsastusreitti on hyvä asia. Omasta toiminnastamme voi mainita kesäjuhlan ja luontoretken. Tenholan Linnavuori on tietysti tärkeä kohde sekä kyläläisille että ulkopuolisille.

Myös Merven kylätoimikunnan puheenjohtaja Anssi Tikkanen luonnehtii, että isoja pinnalla olevia asioita ei kylällä vuoden mittaan ole ollut, sen sijaan yllättävänkin paljon yhteistä toimintaa.

– Muutamia kylän omia tapahtumia olemme järjestäneet omassa rannassamme. Uimakoulu on nyt järjestetty pari kertaa, lisäksi on pidetty yhteiset siivoustalkoot, myyjäiset, venetsialaiset ja juhannusjuhlat.

Yksi Tyrväntö-Seuran ylpeydenaiheista on oman järvikalastusmuseon ylläpito. Seuran puheenjohtaja Veikko Pulli kertoo, että museon kesäkauden avajaiset on yksi vuoden merkkipaalu.

– Toiminta on keskittynyt paikallistyöhön, mikä on tarkoituksemmekin, suurempia projekteja ei ole ollut. Kesäkauden avajaisten lisäksi olemme järjestäneet kyläkävelyn kaltaisia tapahtumia ja saaneet 40–70 henkilöä kuhunkin, mihin olemme tyytyväisiä.

Lehijärvi on Sattulassa monen toiminnan keskipiste.

Lehijärvi on Sattulassa monen toiminnan keskipiste.

Sattulan Kyläyhdistyksen sihteeri Leena Heikkilä kuvailee päättyvää vuotta tapahtumien kannalta suhteellisen hiljaiseksi. Golfkentän ja muun muassa suositun pyöräilylenkin ansiosta kylällä tosin riittää eloa luonnostaankin.

– Taidenavetta oli auki Hattula-päivien yhteydessä kesäkuun alussa ja juhanuksena kylän rannassa oli tapahtuma joka keräsi kuutisenkymmentä henkilöä. Se on pienestä kylästä ihan hyvin. Nyt Sattulassa odotetaan Lehijärven jäätymistä ladun ja luistelu-uran tekoa varten, Heikkilä sanoo.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.