Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Yhteisöllisyyttä ja hengellisten kysymysten pohdintaa

Joskus elämässä tulee tunne, että joku asia vain loksahtaa kohdalleen. Jotain tällaista Matias Sassali (37) pääsi kokemaan, kun hän voitti Tenavatähti-kilpailussa yleisöäänestyksen vuonna 1991.

Matias Sassalille uskonkysymysten pohdintaryhmä on ollut hyvä kokemus. Kuva: Virpi Vikman

Jotain samaa oli myös muusikkona työskentelevän Matiaksen muutossa Keravalta Hattulaan vuodenvaihteessa 2017. Vaimo vinkkasi hänelle jo poltettavaksi menossa olevasta Hattulaan.fi -lehdestä ilmoituksen alkavasta Hattulan seurakunnan aikuisten pienryhmästä, Uskonkysymysten pohdintaryhmästä.

Matias ei ollut aiemmin ollut mukana seurakunnan toiminnassa. Hän ei tuntenut ketään ennestään eikä tiennyt, millaista ryhmässä tulisi olemaan. Hän tarttui kuitenkin rohkeasti tilaisuuteen.

Uuteen ryhmään tullessaan osallistujilla voi olla erilaisia odotuksia. Joku haluaa oppia tuntemaan uusia ihmisiä tai päästä mukaan seurakunnan toimintaan. Joku haluaa puolestaan syventää uskoaan. Joku haluaa vain pohtia hengellisiä kysymyksiä, vaikkei kokisikaan olevansa uskova.

Ryhmässä voi olla taustaltaan monenlaisia ihmisiä. Siksi myös heidän kysymyksensä voivat olla hyvin erilaisia. Joku voi pohtia esimerkiksi tieteen ja uskon yhteyttä. Toinen kysyy puolestaan, kuinka pääsisi lähemmäksi Jumalaa. Joku voi miettiä, uskooko ylipäätänsä mihinkään.

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla kerätään ryhmäläisten omia hengellisyyteen liittyviä kysymyksiä. Näiden pohjalta rakentuu kokoontumisten ohjelma.

Suvaitsevaisuus ja toisten näkemysten kunnioittaminen ovat tärkeitä arvoja ryhmässä. Manipulointia tai painostamista ei sallita. Valmiita vastauksia ei pyritä antamaan, vaan osallistujia kannustetaan erilaisin virikkein löytämään itse vastauksia heille tärkeisiin kysymyksiin. Kaikkiin kysymyksiin ei edes ole vastauksia, esimerkiksi kärsimyksen ongelmaan.

Luottamukselliset ryhmäkeskustelut ovat tärkeässä roolissa kokoontumisissa. Osallistujat jakavat omia kokemuksiaan ja näkemyksiään käsiteltävään aiheeseen liittyen. Avoimessa ilmapiirissä ryhmäläiset voivat oppia toisiltaan. Osallistuja päättää itse, mitä näkemyksiä ja kokemuksia hän haluaa muille jakaa. Kukin sanoittaa elämänkokemuksiaan omalla tavallaan. Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole. Oma kokemus on kokijalleen aina aito eikä siten voi olla väärä.

Matiasta eivät häirinneet ryhmäläisten erilaiset näkemykset ja pohdinnat eivätkä ikäerot. Hän kokee positiivisena sen, että ryhmässä on oppinut sanoittamaan omaa uskoaan. Keskusteluja on ollut helppo käydä. Niihin ei ole kuitenkaan pakko osallistua. Halutessaan voi myös kuunnella.

Matiaksen mukaan ryhmään oli helppo tulla, koska hän aisti heti luottamuksen ja avoimuuden muiden ryhmäläisten kesken. ”Parasta ryhmässä on ilmapiiri. Erilaiset mielipiteet hyväksytään”, sanoo Matias ja lisää hymyillen: ”Kokoontumisiin on ollut kiva tulla ja ikävä lähteä pois”.

Erilaisten Raamatun näkemysten esilletulo on avannut Raamatun ymmärtämistä monipuolisemmin ja laajemmin. Hän haluaa itse ehdottomasti jatkaa ryhmässä. Niitä, jotka miettivät ryhmään tulemista, Matias rohkaisee tekemään niin kuin sydän sanoo. Aidosti asiasta innostuneena hän lisää: ”Ryhmä avaa uusia ovia. Jumala on rakkaus.”

Uusi ryhmä alkaa ti 3.10. klo 18 Parolassa. Tied. Nina Aitola p. 050 369 1010 (iltaisin), n.aitola(a)hmail.com

Virpi Vikman

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.