Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Sadekuuroja
13°C
Tuuli: 1 m/s EEL
 

Yli 50 vuotta auton ratissa ilman kolaria

261_685x457

Bussifirma Miodex Oy:n, perheyrityksen, toimitusjohtaja Tapani Pitkänen, 73, katsoo ensin eteenpäin.

– Aion ajaa linja-autoa vuoden tai kaksi. Terveys on ollut hyvä, 70 ikävuoden jälkeen olen ollut kaksi kertaa lääkärin kontrollissa ja kortti on edelleen, iloitsee Pitkänen tyynen rauhalliseen tyyliinsä.

Kun hän katsoo taaksepäin, hän pysähtyy Hämeenlinnan Poltinahon kasarmille. Vuonna 1961 Pitkänen oli asevelvollisena autokomppaniassa, missä sai erikoisluvalla 18-vuotiaan ammattiajokortin. Se oli sitä myöten menoa. Autot kutsuivat nuorukaista, niin myös käsittämättömän monet nyt taakse jääneet maanteiden kilometrit.

Muistatko ensimmäisen kuorma-auton, jolla ajoit ammattikuljettajana?

– Se oli Ford Thames, bensamoottorilla. Olin Posti- ja Lennätinlaitoksella työssä, kuljetin neljä vuotta työryhmiä kaapelityömaille, muistelee Pitkänen.

Mitä tulee mieleesi, kun vertaa Ford Thamesia ja nykyistä linja-autoasi?

– Kyllä autot ovat muuttuneet! Ennen ne olivat hyvin yksinkertaisia, niitä osasi itsekin korjata. Nykyiset linja-autot vaativat merkkikorjaamoa, mutta kyllä me juuri teimme pikkubussiin jarruremontin.

Miodexin päämaja on Hattulan entinen TB-huoltoasema vanhan kolmostien varressa.

Liikenne on myös muuttunut, lisääntynyt, pohtii Pitkänen ja kiittelee myös suomalaisen tieliikenteen kurin kehittymistä. Autoilla liikkuu pääosin kohteliasta väkeä, vain pieni osa ”rötöstelee”.

– Yhdestä asiasta tekee mieli mainita. Moottoritielle ajetaan kuin tultaisiin etuajo-oikeutettua tietä. Ihmettelen, sillä moottoritiellä liikkuvia pitää väistää. Hyvin surkeilematta sinne sekaan tungetaan.

Miten olet pärjännyt liikenteessä poliisin kanssa yli 50 vuoden aikana?

– Olen pärjännyt hyvin. Jotain lieviä ylinopeussakkoja on tullut, kortti ei ole koskaan ollut kuivumassa. Kolme kertaa on valvontakamera välähtänyt, sanotaan näin, tuumaa Pitkänen.

Erityisen iloinen – ja erittäin nöyrästi ylpeä – Tapani Pitkänen on yhdestä autonkuljettajan uraan liittyvästä asiasta: hän ei ole joutunut osalliseksi kolariin.

– Niiltä olen säästynyt. Olen leikilläni sanonut, ettei minulla ole varaa ajaa kolareita, ne maksavat.

– Olen viihtynyt alalla, en osaisi muuta tehdä!

Miodex ajaa muutamalla bussilla muun muassa Hattulan kunnan koulukuljetuksia. Yli 30-vuotiaan yrityksen bussit tekevät myös tilausmatkoja varsinkin Venäjälle. Tapani Pitkänen on ajanut pitkän uransa kuluessa myös kuorma-autoa ja rekkaa.

Hänet palkittiin lokakuussa elämäntyöstään Suomen Yrittäjien kultaisella ansioristillä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.