Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

Inkalan Kartano – luonnonrauhaa, ruokaelämyksiä ja kauniita rakennuksia

”Meille kaikkein tärkeintä on lämminhenkinen tunnelma. Inkalan Kartano on kaunis ja kodikas paikka”, Inkalan Kartanon emäntä Leila Ylitalo sanoo. Kuvat: Tia Yliskylä.

Lounas kartanon salissa, savusauna järven rannassa ja kokous hirsihuvilassa… Inkalan Kartano on sykähdyttävä kokoontumispaikka niin juhliin, illanistujaisiin, kokouksiin kuin retkiin. Kaiken kruunaa maistuvat ruokaelämykset ja iloinen palvelu.

Kuin suoraan luonnonrauhaan saapuisi. Siltä tuntuu, kun ajaa Inkalan Kartanon pihaan ja jää hetkeksi kuuntelemaan linnunlaulua. Vehreät pihapuut ovat mainio lintukonsertin estradi. Järvi siintää jo parkkipaikalta, mutta kartanon puutarhasta näkee, miten kauniisti Alajärven laineet liikkuvat. Rantasaunalta voi pulahtaa suoraan järveen.

Keltainen kartanorakennus istuu maisemaan luontevasti. Rauhallinen tunnelma saa mielen hiljentymään ja keskittymiseen heräämään. Kaupungin hälystä ei ole tietoakaan ja kiireenkin voi ravistaa hartioilta.

– Meille kaikkein tärkeintä on lämminhenkinen tunnelma. Inkalan Kartano on kaunis ja kodikas paikka, Inkalan Kartanon emäntä Leila Ylitalo sanoo.

Inkalan Kartano on suosittu kokous-, juhla- ja retkipaikka Hattulassa.

Vanha rälssitila tarjoaa ruokaelämyksiä

Pariovien takana tuoksuu herkullinen lounas. Ruokasalit on sisustettu tyylikkäästi. Valoisista saleista voi ihailla puutarhaa, järveä ja metsämaisemaa. Inkalan Kartano on vanha rälssitila, joka tunnetaan jo 1500-luvulta, mutta alun perin Uotila-nimisenä.

Kartanon omistajina ovat olleet monet eri suvut, kuten Cruus, Skytte, de la Gardie, Wetterhoff ja Standertskjöld. Leila Ylitalo aloitti kartanon emäntänä vuonna 1986.

Nykypäivänä Inkalan Kartano tunnetaan herkullisesta ruoasta ja lämpimästä asiakaspalvelusta. Kartano on palkittu Hämeen maistuvimpana ruokaelämysten tuottajana ja vuoden yrittäjänä.

– Mehän rakastamme ruoanlaittoa, saunanlämmitystä ja hyväntuulista seurustelua. Suosimme paikallista ja lähellä tuotettua niin palveluissa kuin raaka-aineissa, Ylitalo kertoo.

Inkalan ruokaelämyksistä voi nauttia monin eri tavoin. Kokousvieraat herkuttelevat aamiaisella, lounaalla ja päivällisellä – ja usein iltapalallakin. Pienemmällä porukalla voi tulla mukaan teemaillallisiin ja -lounaisiin. Ryhmäretket tilaavat etukäteen lounaan tai päivällisen.

Juhla-ateriat suunnitellaan kekkereiden luonteen mukaan. Inkalassa juhlitaan esimerkiksi syntymäpäiviä, häitä, ristiäisiä, rippijuhlia, lakkiaisia ja sukujuhlia. Lisäksi järjestetään muistojuhlia ja muita illanistujaisia.

Savusauna haihduttaa huolet

Kartanorakennuksen lisäksi vieraita viihdyttävät Karhunpesän hirsihuvila, Pakaritupa-hirsitalo, Merikarhu-luhtitalo ja rantasauna. Niihin mahtuvat niin kokoustajat, juhlien järjestäjät, saunojat kuin yöpyjät.

Yksi Inkalan Kartanon suosituimmista paikoista on rantasauna. Se sijaitsee kartanon pihapiirissä Alajärven rannassa. Omassa rauhassaan ja silti ihan lähellä. Tunnelmallisessa hirsirakennuksessa on kaksi saunaa: savusauna ja puusauna. Molempia yhdistävät leveät terassit, pukuhuone, wc ja saunatupa.

Savusaunan samettiset löylyt keräävät kehuja vuodesta toiseen. Tumma ja hämyisä savusauna on kuin lämpöinen pesä, jossa löylyistä nautitaan rauhassa. Välillä on ihana pulahtaa viileään järveen tai lämpöiseen paljuun. Laiturilta näkee, miten sorsaemo uittaa poikasiaan. Tyynesti mutta varmasti, aalto kerrallaan kohti rantakaislikkoa.

Tia Yliskylä

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.