Sunnuntai 24.03.2019
Nimipäivät: Gabriel, Kaapo, Kaappo, Kaapro
Hämeenlinna
Selkeää
0°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Jätevesineuvoille riitti kysyntää

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys (KVVY) antoi jätevesineuvontaa Hämeessä ja Pirkanmaalla vuonna 2018 sekä yleisneuvontana että kiinteistöillä paikanpäällä. Neuvontaa rahoittivat Hämeen ja Pirkanmaan ELY-keskukset. Neuvonnassa painotettiin yleisötilaisuuksia ja puhelinneuvonnan kattavuutta. Hämeen ja Pirkanmaan hankkeissa pidettiin yhteensä 43 yleisötilaisuutta ja neuvontapistettä 26 kunnan alueella.

Lisäksi jätevesijärjestelmän kunto ja toimivuus käytiin arvioimassa 27 kiinteistöllä. Neuvoille oli kysyntää, sillä yleisötilaisuuksiin osallistui yhteensä yli 800 haja-asutusalueen asukasta ja mökkiläistä. Lisäksi puhelimitse tai sähköpostilla neuvoja pyysi lähes 300 kiinteistönomistajaa. Sekä Hämeen että Pirkanmaan neuvontatyöstä on julkaistu loppuraportit. Raportteihin ja muuhun materiaaliin voi tutustua osoitteessa www.kvvy.fi/jatevesijulkaisut.

Vuoden 2018 jätevesineuvonnassa korostui ranta- ja pohjavesialueiden lähestyvä määräaika järjestelmien kunnostamiselle. Erityisesti ranta-asukkaat ovat selkeästi aktivoituneet jätevesijärjestelmän riittävyyden ja uusintatarpeen selvittelyssä.

Neuvonnasta haettiin konkretiaa lainsäädännön vaatimuksiin ja puolueettomalle neuvonnalle oli KVVY:n tiedotteen mukaan “selkeästi tarvetta”. Selvitystyö ranta- ja pohjavesikiinteistöjen osalta onkin hyvä laittaa käyntiin viimeistään talven aikana, jotta toteutukselle jää tarvittaessa riittävästi aikaa, yhdistys suosittelee.

Määräaika ranta- ja pohjavesialueiden järjestelmien kunnostamiselle on 31.10.2019. Jätevesijärjestelmiä myös uusittiin kesällä aikaisempaa enemmän. Muutamaan erilaiseen jätevesijärjestelmän uusimiseen voi tutustua osoitteessa www.kvvy.fi/saneerauskohteita.

KVVY on vuosina 2008–2018 järjestänyt 280 jätevesineuvonnan yleisötilaisuuttaa, joihin on osallistunut 7350 kiinteistönomistajaa. Lisäksi kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä on tehty yli 8.300.

KVVY hakee avustusta neuvontatyön jatkamiseksi myös vuonna 2019 Hämeessä ja Pirkanmaalla. Päätökset avustuksista saadaan kevättalvella, mutta neuvoja voi kysellä puhelimitse ja sähköpostilla myös sitä ennen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.