Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Sadekuuroja
13°C
Tuuli: 3 m/s EEI
 

Jiri Katteluksen puhe kunnanvaltuustossa

Kunnanvaltuutettu Jiri Kattelus käsitteli puheessaan kunnan uutta strategiaa.

Valtuutettu Jiri Katteluksen puheenvuoro kunnanvaltuustossa 19.1.2022:

Hattula on perustettu noin 150 vuotta sitten ja sen asukkailla on pitkä historia. Hattula ei uudestisynny neljän vuoden välein, vaikka ehkä me niin haluaisimme.

Me valitettavasti elämme samoissa virheissä, ellemme korjaa niitä. Virheiden korjaaminen edellyttää myös asioiden tutkimista, jotta asiat voidaan korjata. Toivottavasti me emme Hattulassa ummista silmiä virheille, vaan näemme ne asioina, jotka pitää korjata. Me emme myöskään voi ummistaa silmiä vain osalle virheistä, vaan nyt pitää kaikki yrittää korjata.

Hattulan todellinen ongelma on, että ongelmaa epäillessämme me emme ”palokunnan lailla” syöksy sen kimppuun ja korjaa sitä. Sen sijaan me näemme ongelmat henkilöinä ja henkilöiden välisinä riitoina, jolloin me jaamme itsemme tahtomattamme riiteleviin osapuoliin. Olet joko meidän puolella tai sitten olet meitä vastaan!

Asioiden korjaamisen sijasta me riitelemme, kun meidän pitäisi SELVITTÄÄ JA KORJATA ASIOITA.

Mielestäni Hattulan vuosia kestänyt myönteinen kehitys hiipui 2010-luvulla, mutta me ummistimme siltä silmämme.

Kehityksen hiipuminen ei varmaan ollut kenenkään syy, mutta kunnan vetovoima alkoi vain loppua, tarvittiin muutosta! Mutta kunta jatkoi värittömällä linjalla, jolla kunta oli taantunut.

Edellisellä valtuustokaudella haluttiin kehitykseen muutos. Yksi tapa tehdä muutos oli organisaatiomuutos.

Valtuusto päätti, että se tehdään. Muutos ei kuitenkaan lähtenyt liikkeelle, koska muun muassa jotkut viranhaltijat eivät asiaa edistäneet, vaikka muutos oli heille annettu tehtäväksi.

Tämän jälkeen tehtävään määrättiin kaikkia puolueita edustanut työryhmä, jonka johdolla uudistus suunniteltiin ja yhdessä viranhaltijoiden kanssa toimeenpantiin.

Tämäkin työ kyseenalaistettiin eri tahojen puolesta ja perusteena käytettiin mm. yhden luottamushenkilön ja yhden viranhaltijan henkilökohtaisia suhteita, joiden arveltiin olevan huonot. Tässä esimerkki siitä miten ME Hattulassa näemme asioita!

Kun organisaatiota hieman myllättiin ja saimme kuntaan uutta osaamista ja näkemystä, alkoi tulla esille joitakin huolestuttavia asioita.

Tutkimukset osoittivat Hattulan olevan yrittäjien silmissä ”pohjasakkaa” Tämän havaitsemiseen ei kyllä tarvittu uusia silmiä, mutta se korjaamiseksi on niitä kyllä tarvittu ja tarvitaan edelleen.

Esille tuli myös suuria ongelmia rakennusvalvonnassa, joista tosi moni meistä oli kuullut ja tiennyt, mutta oli silti silmät asialta ummistanut. Kun ongelmat tuli nyt esille ja niitä alettiin korjata, tämäkin puettiin henkilökohtaisten riitojen hakemiseksi.

Olisiko ollut oikea ratkaisu JÄTTÄÄ KOKO ONGELMA TUTKIMATTA? Varmasti ei!

Kunnan ICT-arkkitehtuuri on huono tai oikeastaan ei meillä edes sellaista ole. Kiinteistöveroasiat eivät tunnu olevan kaikin osin järjestyksessä.

Kunnan kiinteistöt ovat osin surkeassa kunnossa ja ainakaan niillä me emme esimerkiksi pääse ns. HINKU kunnaksi.

No onneksi on valoakin näkyvissä. Useampi yksityinen hanke on saatu viime kuukausina eteenpäin, jotkut niistä olivat vuosia jumissa ja ns. holdissa.

Kunnan hankkeita on lähtenyt liikkeelle mm. koulu, kiertoliittymä yms.

Nykyisillä viranhaltijoilla alkaa mielestäni olla jo ”vaaleanvihreä” käsitys siitä, mitä meidän pitää tehdä. TOTUUS ON KUITENKIN SE, ETTÄ MEIDÄN OLISI PITÄNYT TIETÄÄ JA TEHDÄ NÄMÄ JO VUOSIA SITTEN.

Lopuksi tunnettua lausetta lainaten:
Kunta joka ei tunne menneisyyttä, ei hallitse nykyisyyttä, eikä ole siten valmis rakentumaan tulevaisuutta varten.

Laitetaanko nyt Hattulan kunnan strategia vihdoin kuntoon, siksihän meidät on tänne äänestetty!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.