Tiistai 21.03.2023
Nimipäivät: Pentti
Hämeenlinna
Selkeää
1°C
Tuuli: 3 m/s W
 

Joulu saapuu jokaiselle

Jouluna on parempi keskittyä siihen mitä on, kuin siihen mitä ei ole, tuumii seurakuntapastori Aleksi Riikonen.

Joulu tulee, oletko valmis? Minä en ole. Kaaos on sana, joka kuvaa elämääni tällä hetkellä melko hyvin. Pienten lasten kanssa eläminen on täynnä ohjelmaa. Se on ihanaa, mutta samalla työntäyteistä. Olemme jo valmiiksi nauraneet vaimoni kanssa, että meidän kodissa voinee unohtaa rauhalliset jouluillalliset, perusteellisen joulusiivouksen ja itse tehdyn lanttulaatikon pariksi vuodeksi.

Me ihmiset vietämme joulua eri tavoilla. Nuorisotyönohjaajamme Carita Rosberg kertoi isostoimintamme puurojuhlassa, kuinka hänelle on tärkeää, että joulun koristelut ja värimaailmat ovat tarkkaan harkittuja ja mietittyjä. Osa isosistamme kertoi valitsevansa kuusenkoristeiden paikkaa pitkään, kun taas osa oli sitä mieltä, että mitä kaoottisempi kuusi, sen parempi. Miksei kuusen oksilta voisi löytyä vaikkapa kärpäslätkä?

Kärpäslätkä kuusenoksalla oli minusta puhutteleva symboli ja kuva siitä, että joulu tulee, vaikka sen keskellä vallitsisi kaaos. Jouluna onkin parempi keskittyä siihen mitä itsellä on, kuin siihen mitä ei ole. Eri vuosina nämäkin asiat voivat vaihdella. Muistat varmaan joulun, joka on ollut synkempi niin säältään kuin mieleltään. Ehkä se joulu on sinulle enää kaukainen muisto, tai ehkä se osuu kohdallesi juuri tänä vuonna.

Joulu saapuu huolimatta siitä, olemmeko valmiita vai emme. Juuri siinä on itse asiassa armon sanoma. Jouluna Jumala syntyi ihmiseksi Jeesuksessa. Se on sanoma siitä, että me ihmiset emme voi kontrolloida kaikkea, vaan joulu tulee kaikesta huolimatta. Huolimatta ahdistuksesta tai mielen mustuudesta, huolimatta hujan hajan lojuvista leluista tai leipomatta jääneistä pipareista.

Ja joulu saapuu, olipa elämäntilanteemme mikä tahansa. Joulu saapuu jätetyille, yksinäisille, kiusatuille, ukrainalaisille, venäläisille, syntisille, sinulle ja minulle. Se on armoa. On lohdullista ajatella, ettei kaikki ole omissa käsissämme. Jumalalla on lopullinen valta. Ja Hän valitsi itse syntyä keskellemme, tuoden meille toivon ja ilon sanoman.

Joulu tulee, Jeesus syntyy, kaaos järjestyy. Luojan kiitos!

Aleksi Riikonen

Seurakuntapastori

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.