Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Kesäinen tervehdys Hattulan seurakunnan hautausmaalta

Kesäkukkien varamaa-alue Hattulan kirkolla.

Hautausmaan kevättyöt alkoivat pääsiäisen jälkeen, kun ensimmäiset kausityöntekijät saapuivat avukseni. Kevät eteni tänä vuonna maltillisesti. Havujen ja hautakynttilöiden siivous alkoi maan ollessa paikka paikoin jäässä. Kevättöihin kuului pensaiden siistimistä ja alas leikkuuta. Raivasimme Hattulan kirkolla Vanajaveden suuntaista hautausmaaosastoa ja saimme lisää valoa umpeenkasvanutta puustoa harventamalla.

Pyhän Ristin kirkolla leikkasimme hautausmaan parkkialueen viereisen angervoaidan, kuten myös huoltorakennuksen viereinen pähkinäpensas sai kaivatun alas leikkuun. Tömäjärven kurssikeskuksen ympäristöä kävimme myös siistimässä. Saunarakennuksen vierellä olevat huonokuntoiset kuuset kaadettiin ja nuorta vesakkoa raivaamalla saimme kaunista rantanäkymää avarrettua. Kukkasilmujen puhkeamista täytyi tarkkailla säännöllisesti lämpötilan vaihdellessa yön ja päivän välillä useita asteita. Tällä toimenpiteellä varmistimme puiden ja pensaiden oikea aikaisen leikkauksen.

Kesäkuun toisella viikolla aloitti reipas joukko kausityöntekijöitä. Joukossamme on ennestään tuttuja konkareita, kuin myös uusia tekijöitä. Ensimmäinen yhteinen työpäivämme vierähti töiden perehdytyksissä. Hyvä perehdytys luo puitteet turvalliselle ja sujuvalle työnteolle. Kävimme läpi turvallisen työskentelyn periaatteita ja tutustuimme hautausmaatyön työkoneisiin kuten, työnnettäviin ruohonleikkureihin, ajoleikkuriin sekä trimmeriin. Kesähoitohautoja saimme tänä vuonna noin 500 kappaletta. Kukkien istutuskäytäntöjä ja haudanhoitorutiineja kertasimme myös ensimmäisen työpäivän aikana.

Kesäinen kuva Tyrvännön sankarihaudoista. Tyrvännön kaunis puukirkko taustalla.

Seuraavana päivänä alkoikin noin 2.000 kesäkukan istutus kaikille kolmelle hautausmaallemme, Hattulan, Pyhän Ristin ja Tyrvännön hautausmaille. Kahden päivän sisällä oli urakka suoritettu ja alkoi kukkien kastelu ja hoito. Nurmi on kasvanut suotuisan sään vaikutuksesta kohisten ja olemme saaneet vuoroin hoitaa kesäkukkia sekä monivuotisia perennoja kuin leikata viheralueita, nurmen kylvöjä unohtamatta.

Tänä vuonna suunnittelimme ja toteutimme uuden kesäkukkien varamaa-alueen Hattulan kirkolle huoltorakennuksen edustalle. Hyviksi hautausmaillamme menestyviksi kesäkukiksi on valikoitunut kesäbegonia, kyynelverenpisara, pelargoni sekä uudenguineanliisa. Monivuotisille perennoille kuten kuunliljoille, maksaruohoille, vuorenkilville, liljoille ja akileijoille tuli tilaa vanhasta varamaa-alueesta.

Siinä silmä lepää kukkia ihastellessa lämpimän auringon alla. Iloisen puheensorinan kantautuessa korviini tiedän ryhmäytymisen onnistuneen. Töitä on mukava tehdä, kun porukka on hyvin hitsautunut yhteen, apua saa kaverilta ja arkirutiinit sujuvat. Silloin on hymy herkässä ja päivä onnistunut.

Hyvää ja aurinkoista kesää toivottelee seurakuntapuutarhuri Niina Tjurin joukkoineen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.