Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
30°C
Tuuli: 1 m/s EL
 

KUNNAN KUULUMISIA: Kunnalla pitää olla veto- ja pitovoimaa

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, vaikka jälkiviisaasti voimme todeta, että joku oli sittenkin oikeassa. Emme vain silloin tienneet sitä. Kunnan päätöksenteossa on sama ennustamisen vaikeus. Päätöksiä tehtäessä emme koskaan tiedä varmasti osoittautuuko päätös lopulta oikeaksi. Päätöksiin liittyy aina riskejä, mutta päätöksiä on kuitenkin tehtävä ja mahdolliset riskit voitettava.

Päätös pitäisi tehdä oikeaan aikaan. Yleensä on parempi, mitä aikaisemmin päätös tehdään. Tärkeää on myös se, että kaikki sitoutuvat päätökseen, vaikka se ei henkilökohtaisesti miellyttäisikään. Päätöksiä toimeenpantaessa ei ole pakko jatkuvasti lyödä päätä siihen kuuluisaan karjalan mäntyyn, vaan pitää osata mukautua vaihtuviin tilanteisiin.

Asioita toimeenpantaessa on löydettävä sopiva yhdistelmä joustavuutta ja järkähtämättömyyttä. Kunnan poliittisen ja virkamiesjohdon on kyettävä jatkuvasti arvioimaan tilanteen kehittymistä ja pidettävä ”tehtävä kirkkaana mielessä”. Eteen tulee aina esteitä, jotka pitää ylittää, kiertää tai mennä lävitse.

Tuntemattoman Sotilaan alussa vanhempi upseeri opastaa nuorta vänrikki Kariluotoa joukkueen hyökkäämisessä: ”Älä anna pysähtyä, vaan koita yhteen menoon. Missään tapauksessa ei saa jäädä tuleen makaamaan.”

Vaikka Kariluodon hyökkäys hetkeksi pysähtyi, niin hän ymmärsi, ettei siihen suolle kannata jäädä makailemaan. Hän lopulta vei hyökkäyksensä tavoitteeseen.

Hattula ei ole jäänyt suolle makailemaan, vaan olemme tarttuneet maakuntalaulun mukaisesti toimeen. Meillä on vahva usko siihen, että me menestymme. Lähes puuduksiin asti muistamme, miten hyvä sijainti meillä on. Tosin en ole kuullut yhdenkään kunnan mainostavan itseään huonolla sijainnilla.

Niin sanotuilla alle 60-minuutin kaupunkiseuduilla on menestyksen avaimet käsissä. Katso karttaa ja piirrä 60 minuutin kehä Hattulan ympärille. Sijainti ei kuitenkaan yksin takaa menestystä, vaan paljon muutakin hyvää on oltava.

Väestökehitys huolehtii siitä, että meidän ei tarvitse kilpailla ikääntyvästä väestöstä, mutta kilpailu nuorista ja nuorista aikuisista kiristyy jatkuvasti. On luonnollista, että tietyssä elämän vaiheessa moni nuori lähtee opiskelemaan suuriin kaupunkeihin, näin on tilanne Hattulassakin.

Osa heistä palaa takaisin, kun Hattula tarjoaa heille sopivat olosuhteet myös seuraavaan elämänvaiheeseen. Tämä tarkoittaa nuorille perheille hyvää ja turvallista asuinympäristöä, lapsille hyviä kasvatus- ja koulupalveluita sekä tietysti työpaikkoja läheltä tai sopivan etäisyyden päästä.

Kun ennen hankittiin leipä otsa hiessä, niin työelämän muuttua hikoillaan enemmän harrastusten parissa kuin töissä. Ihmiset arvostavat yhä enemmän vapaa-aikaa ja sujuvaa arkea. Hattula tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet ”hikoiluun vapaa-aikana”. Löytyy kulttuuria, ulkoilumaastoja, vesistöjä ja pelikenttiä vähän joka makuun kaikkina vuoden aikoina. Tämä on vuosien kehitystyön tulos.

Menestyäksemme meidän on tunnistettava asiat, joissa emme parhaimmillamme ole. Mainetekijät ovat merkittäviä kunnan vetovoiman kannalta.

Hattulaan liitetään niin hyviä kuin vähemmän hyviä mieli- ja mainekuvia. Tämä lienee samoin lähes kaikkien kuntien kohdalla. Koskaan eivät kaikki ole tyytyväisiä. Sivuille ei kuitenkaan ole syytä vilkuilla, vaan mentävä eteenpäin omilla vahvuuksilla.

Vahvimmat Hattulaan mielikuvat liittyvät muun muassa Pyhän Ristin kirkkoon, suomen kieleen, opetukseen, luontoon ja sotilashistoriaan. Nämä ovat niitä tekijöitä, joilla Hattula erottuu muista kunnista ja paras kunnan markkinahenkilö on tunnetusti tyytyväinen kuntalainen. Eli jokainen viekööt viestiä eteenpäin.

Hattula on pärjännyt kovassa kilpailussa tähän mennessä varsin hyvin. Meillä on hyvä työllisyysaste, vähän työttömyyttä, korkeat mediaanitulot, korkea koulutustasoindeksi sekä alhainen sairastuvuusindeksi.

Meidän on huolehdittava näistä myös jatkossa ja tehtävä se yhdessä. Ei Hattulan tulevaisuudesta kukaan muu niin hyvin huolehdi, kun me hattulaiset itse.  Joitakin vuosia sitten Hattula kasvoi voimakkaasti. Verotulotkin lisääntyivät mukavasti ja kunta kehittyi.

Hattula elää verotuloista ja nimenomaan omista verotuloista eikä pääkaupunkiseudun verotuloilla.

Valitettavasti viime vuosina pääsi kasvukäyrä laskemaan, mutta parhaillaan on menossa monia hankkeita, jotka toivottavasti palauttavat kunnan kasvu-uralle.

  • Osayleiskaavojen päivittäminen on aloitettu Lepaan suunnassa, mistä jatketaan Lehijärven, Nihattulan ja Parolan alueille lähivuosina. Haluamme tarjota väljät, turvalliset sekä lähellä luontoa ja palveluja olevat olosuhteen asumiseen, vapaa-aikaan sekä yrittämiseen.
  • Kouluverkon 2030 suunnittelu on aloitettu. Kunnan tärkein palvelu on jatkossa varhaiskasvatus- ja perusopetus. Uusi yläkoulu ehti jo valmistua ja kohta alkaa lukion lisätilojen rakentaminen.
  • Hattulan elinvoimaa on myös kylissä. Ei kaikkien tarvitse, eivätkä kaikki halua asua Parolassa. Monin eri tavoin vahvistetaan kylien elinvoimaisuutta.
  • Panssariportin teollisuusalueen lopputyöt ovat käynnissä. Alue on keskeisten logististen virtojen risteysalueella.
  • Moottoritien risteykseen rakentuu kesän aikana liityntäpysäköinti, joka tukee julkisten liikenneyhteyksien käyttöä. Lisäksi keskustan kiertoliittymän rakentaminen on tarkoitus aloittaa vielä loppukesän aikana.
  • Vuokra-asuntojen lisäämiseksi on käynnissä kaksikin ARA-hanketta, joihin molempiin toivotaan positiivista lainaratkaisua. Tarvitsemme myös pienempiä asuntoja.
  • Merkittäviä yksityisiä hankkeita on käynnissä kuten kouluratsastuksen valmennuskeskus ja Hattula Villas.

Kunnan kehittämisen käytännön toteuttamisesta vastaavat viranhaltijat sekä äänestäjien valitsemat päättäjät yhdessä. Kyseessä on usean kymmenen henkilön joukkue, missä mielipiteitä on monia. Tavoitteita on kuitenkin vain yksi eli Hattulan kehittyminen. Yhteispelillä tämäkin asia sujuu.

Toivotan kaikille hattulalaisille ja kesäasukkaille oikein hyvää kesää. Osallistukaa aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin, koska tapahtumat ovat nimenomaan Teitä varten.

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.