Asentohoidolla lisää tuloksia Hattulassa
Opettaja Hilppa Siukola huokaa luokassaan Parolan koulussa.
– Jos asentohoito on liian yksinkertaista!
Siukolan työpari, fysioterapeutti Anitta Kouvo-Sillanpää viestii vastaamatta, että kysymys on hyvä. Kaksikko puhuu hoidon puolesta – ja ennen muuta tekee tuloksellista työtä muun muassa koululaisten lukihäiriöiden poistamiseksi.
– Kuulin juuri, että tällä voidaan hoitaa myös unettomuutta ja hahmottamishäiriötä. Hoidolla on parannettu aivan viime aikoina kasvosokeutta. Se on ihan dramaattista, innostuu Siukola.
Asentohoito ei tietenkään auta kaikenlaiseen unettomuuteen, mutta parhaassa tapauksessa monen suomalaisen elämää hankaloittava vaiva helpottaa – ellei poistu peräti kokonaan.
Siukola ja Kouvo-Sillanpää ovat kasvotusten myös toisen ongelman kanssa: miten saada ihmiset sitoutumaan hoitoon?
– Tässä on tekemistä. Jos perheessä on migreeniä, niin silloin ymmärretään tehdä hoidot, jottei migreeniä tule. Myös silloin sitoudutaan, kun kouluikäisellä lapsella on lukemisessa vaikeuksia, kertaa Siukola.
Niin käy hyvin helposti, että hoidon tuottaessa tuloksia hoito unohtuu! Koko perhe otetaan mukaan tutustumaan asentohoitoon juuri siksi, että motivaatio lapsen auttamiseksi pysyisi vahvana.
– Taipumus on perinnöllinen, vaiva vaan näkyy eri tavoilla. Joku perheestä voi potea matkapahoinvointia, toinen vaikkapa päänsärkyä, kertoo Kouvo-Sillanpää ja korostaa, että myös tästä syystä koko perheen osallistuminen hoitoon on tärkeää.
– Lapsi ei yksin osaa tehdä hoitoa eikä tähän motivoidu. Tämä on vanhempien asia, painottaa Siukola.
Asentohoidon kehitti Tampereen yliopistosairaalasta eläkkeellä oleva ylilääkäri, dosentti Tapani Rahko viitisentoista vuotta sitten asentohuimauksen hoitoon. Ajan myötä saatiin tuloksia myös muun muassa migreenin, lukihäiriön ja jopa kömpelyyden hoidossa.
Hoito kohdistuu aivojen tasapainoelimen kaarikäytäviin kulkeutuviin pieniin kalkkikivihiukkasiin, jotka aiheuttavat tasapainoelimessä epävakautta. Hoidettava makaa sängyssä tietyssä asennossa nousten välillä istumaan. Hoito kestää 15 minuuttia ja aluksi sitä toistetaan aluksi joka aamu.
Hoitoa on tutkittu myös tieteellisesti, mutta tämä puoli ei ”Hattulan kaksikkoa” kovin paljon kiinnosta. Painavaa antia ovat tulokset, jotka he näkevät omin silmin.
Bisneksestä ei asentohoidon yhteydessä voi puhua. Hilppa Siukola hoitaa koululaisia oman työnsä ohessa ”kutsumuksesta”, kunta maksaa Anitta Kouvo-Sillanpäälle korvauksen kouluissa tehdystä työstä.
Asentohoitoa annetaan koko maassa. Esimerkiksi Lempäälässä hoito kuuluu kouluterveydenhuoltoon.
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.