Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

DEMARIT: Jatkokauden tavoittelijat ja tulokkaat kehuvat itsenäistä Hattulaa

Tuula Mäenpää (kuvassa vas.), Ville Myllymäki ja Matti Hämäläinen ovat jatkokaudelle pyrkiviä nykyisiä demarivaltuutettuja.

Hattulan Demarit lähtee kuntavaaleihin tilanteessa, jossa moni nykyvaltuutettu ei enää hae jatkokautta.

– Heidän mukanaan yli 500 viime vaaleissa saatua ääntä jää pois, laskee kolmannelle valtuustokaudelleen pyrkivä Matti Hämäläinen.

Äänet on joka tapauksessa aina ansaittava uudelleen ja Hämäläinen uskoo, että demarit on taas kamppailemassa Hattulan suurimman puolueen asemasta keskustan ja kokoomuksen kanssa.

Vaalikauden aikana perussuomalaisten ryhmästä eronneiden Jussi Laineen, Aarre Lindemanin ja Mikko Vahlmanin voi odottaa tuovan mukanaan niin sanottuja liikkuvia äänestäjiä.

Noin 10.000 asukkaan kunnassa puoluepolitikointia ja puolueiden eroja ei kenties voi verrata valtakunnanpolitiikkaan, mutta Matti Hämäläisen mielestä puolueita yhä tarvitaan.

– Olen siinä mielessä puoluepoliittinen ihminen, että mielestäni päätöksentekoon tarvitaan eri näkökantoja.

Demarien oman muuttuvan ehdokastilanteen lisäksi haasteita Hämäläisen mielestä riittää ensi valtuustokaudelle koko Hattulalla. Talous olisi pidettävä sellaisessa kunnossa, että velkaa pystytään lyhentämään ja saatava terveyspalvelut pysymään hyvinä.

– Palveluista emme pysty enää oikeastaan supistamaan mitään, joten toimintaa on pyrittävä tehostamaan.

Hattulan päätöstä pysyä itsenäisenä kuntana Hämeenlinnan seudun kuntaliitosten ruuhkavuosina Hämäläinen pitää tällä hetkellä parempana, mitä kenties itsekään osasi takavuosina ajatella.

– Hattulalla ei ole tällä hetkellä näköpiirissä mitään syytä, miksi sen pitäisi liittyä suurempaan kuntaan. Kuntapäättäjien täytyy yhdessä kyetä hoitamaan asiat niin, ettei ainakaan mitään pakkoa liittyä tulekaan, hän sanoo.

Päättymässä olevan valtuustokauden työskentelyilmapiiriä Hämäläinen pitää edelliskausia repivämpänä.

– Jälkijättöinen viisaus on usein sitä parasta, mutta päätöksenteossa sen voisi mielestäni haudata, hän toteaa.

Tuula Mäenpäälle on myös täyttymässä toinen valtuustokausi. Hän uskoo, että tulevat kuntavaalit eivät isommin muuta Hattulan poliittisia asetelmia mutta povaa kuitenkin kristillisdemokraateille lisäpaikkaa.

Sosialidemokratia kulkee Mäenpään suvussa, sillä hänen isoisänsä toimi aikanaan Rengon kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja äiti puolestaan oli kunnanvaltuutettu Lopella.

– Muistan lapsuudestani sen, miten äiti kävi postilaatikolla hakemassa paksuja esityslistakuoria. Kodista on tullut sellainen oppi, että yhteisiä asioita pitää hoitaa ja myös se, että mitään ei saa yksin aikaan vaan pitää toimia yhdessä.

Myös kunnanhallitukseen kuuluva Tuula Mäenpää pitää yhtenä ensi valtuustokauden päätavoitteena palveluiden säilyttämistä omassa kunnassa.

– Hattulaan pitää saada selkeä kuntakeskusta ja enemmän mukavia toritapahtumia. Toivottavasti pystymme myös tekemään hyvää yhteistyötä yrittäjien kanssa, jotta Hattulassa olisi työpaikkoja ja nuorille jäisi sellainen kuva, että tänne kannattaa opiskelujen jälkeen muuttaa takaisin.

Aarre Lindeman on näissä vaaleissa demarien joukkueessa. Lindeman viihtyi lauantaina demarien vaalitapahtumassa kuntalaisten parissa.

Aarre Lindeman oli 228 äänellään kuntavaalien 2012 ääniharava Hattulassa ja tärkeässä roolissa perussuomalaisten ryntäyksessä valtuustoon. Nyt mies hakee jatkokautta sosialidemokraattina.

– Olen kotiutunut demareihin oikein hyvin. Täällä on ihmisiä, jotka näkevät hyvin tavallisen ihmisen arjen tarpeet ja osaavat samaistua näihin asioihin, hän sanoo.

Lindeman sanoo olevansa ylpeä erityisesti Hattulan hyvistä vanhus- ja vammaispalveluista.

– Virkamiehet ovat onnistuneet luomaan hyvän järjestelmän muun muassa kotipalveluihin, sanoo asiat myös kunnan vanhusneuvoston puheenjohtajan roolissa tunteva Lindeman.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.