Maanantai 25.05.2020
Nimipäivät: Urpo
Hämeenlinna
Pilvistä
11°C
Tuuli: 1 m/s IPI
 

Etelä-Hattulassa halutaan oman kunnan postinumero

Etelä-Hattulassa halutaan olla hattulalaisia kaikin tavoin. Tämä tuli todistettua, kun Etelä-Hattulan Maamiesseura tammikuussa järjesti pikatahdilla kolme Hattulaan-lehden noutolaatikkoa alueelle. Seuran puheenjohtaja Arja Sarusto ja hänen miehensä Ari Sarusto ovat asuneet Hyrvälässä vuodesta 2012 ja Ari on myös ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu. Yksi Sarustojen asuinympäristössä ja koko Etelä-Hattulassa puhuttava asia on kuuluminen Hämeenlinnan postinumeropiiriin.

368_685x457

Ari, kuulutte Hämeenlinnan postinumeroalueeseen 13500 ja se aiheuttaa kummallisuuksia monessakin asiassa. Kerro esimerkkejä?

– Tänne muutettuamme kävin silloisessa vakuutusyhtiössäni päivittämässä vakuutuksia ja autovakuutusta otettaessa kävi ilmi, että hinta olikin jotain aivan muuta kuin muualla Hattulassa asuvilla. Yhtä vakuutusyhtiötä lukuun ottamatta vakuutusmaksut määräytyvät väestötietojärjestelmään kirjatun postinumeron mukaan ja Hämeenlinnan postinumeroalueella maksuluokka on korkeampi. Monen auton taloudessa ero on satoja euroja vuodessa.

– Toinen asia on se, että emme saa laatikoihimme kaikille hattulalaisille jaettavaa osoitteetonta postia, kuten Hattulaan-lehteä.

Meneillään on kuitenkin anomusprosessi Postin suuntaan oman postinumeropiirin saamiseksi, jota olet itsekin aktiivisesti vienyt eteenpäin?

– Kyllä, porukka sanoi, että tee sinä, kun olet valtuutettu. Sanoin, että ei sotketa politiikkaa tähän, mutta hakemuksen lähetin. Posti ei toistaiseksi ole sitä puoltanut vedoten muutoksen tuomaan suureen työmäärään, mutta ei se nyt niin vaikeata voi olla, kun numero on lähihistorian aikana muutettu kolme kertaa.

Olet kotoisin Hämeenlinnasta, mutta halusit asumaan maaseudulle. Miten olette Etelä-Hattulassa viihtyneet ja mistä muusta täällä pöhistään kuin postinumeroalueesta?

– Olemme viihtyneet hyvin. Mökki ja anoppila ovat olleet täällä iät ja ajat. Itse olen paljasjalkainen hämeenlinnalainen, mutta vaimon suvun juuret ovat täällä. Maamiesseuran talolle on saatu enemmän eloa, kun yhdistys teetti rakennukseen avustuksen saatuaan ilmalämmityksen. Siellä pidetään esimerkiksi kansalaisopiston jumpat ja kolmet, neljät tanssit vuodessa talkoilla.

Valtuustoon pääsi viime vaaleissa peräti kuusi perussuomalaista, kun aiemmin puolueella ei ollut Hattulassa yhtään valtuutettua. Miten kunnallispolitiikka on maistunut Hämeenlinnan kupeessa asuvalle valtuutetulle?

– Meitä on valtuustossa tältä suunnalta minun lisäkseni Anttilan Risto ja kahdella valtuutetulla tietysti on aika pieni painoarvo. Budjettivaltuustossa teimme kaikkien haja-asutusalueiden kannalta hyviä päätöksiä, kun saatiin pienemmätkin luistinkentät jäädytyksen ja hoidon piiriin ja yksityisteiden avustusten leikkaaminen peruttiin.

Käyt Helsingissä töissä, riittääkö politiikan ja työn lisäksi tarmoa vielä muihin harrastuksiin?

– Olen kosketinsoittajana Trio Hermansissa, jossa Esko Forsell laulaa ja Harri Drischenko on haitarissa. Olen myös Parolan Lions-club –toiminnassa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.