Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

Hämeen Ilves 2015: Valmiuden ylläpitoa 13 kurssilla

– Odotukset on laajentaa omaa verkostoa ja tutustua toimijoihin tässä päässä Suomea. Ja uusia ideoita tulee tietysti aina uusien ihmisten myötä, sanoo kajaanilainen Minna Parkkinen.

Parkkinen osallistuu Hattulassa ja Hämeenlinnassa järjestettävään kolmipäiväiseen Hämeen Ilves 2015 -harjoitukseen, joka on Hämeen maanpuolustuspiirin Kanta-Hämeen koulutus- ja tukiyksikön suurin vuosittainen harjoitus. Harjoituksessa on kaikkiaan 13 kurssia.

Tiedotus/facebook-kurssin kouluttajiin lukeutuva Parkkinen aloitti harjoituksen perjantaina Parolannummella kuvaamista ja haastattelua käsittelevillä luennoilla. Kaikkiaan 11 tiedotuskurssilaista pääsee lauantaina tositoimiin Hätilään tekemään haastatteluja.

Eila Keinonen Jyväskylästä, Jouko Liikanen Ylivieskasta, Hämeen maanpuolustuspiirin koulutussihteeri Anne Seulanto ja Joonas Sillanpää Helsingistä seuraavat, kun

Eila Keinonen Jyväskylästä (vas.), Jouko Liikanen Ylivieskasta, Hämeen maanpuolustuspiirin koulutussihteeri Anne Seulanto ja Joonas Sillanpää Helsingistä seuraavat, kun Minna Parkkinen kertoo huomisista haastattelusuunnitelmistaan.

Parkkinen oli viime viikonloppuna Tikkakoskella Naisten Valmiusliiton Syyslento 2015 -valmiusharjoituksessa ja kuukausi sitten Rovaniemellä Sotilaskotiliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteisessä SoMa-koulutuksessa.

Vaikka tämä on hänellekin poikkeuksellinen osallistumistahti, kuvailevat muutkin kurssilaiset tällaista intoa lähinnä “normaaliksi sitoutuneisuudeksi”.

Suomessa ja Euroopassa parhaillaan vallitseva, turvapaikanhakijoiden tulvaan liittyvä tilanne ei ole vaikuttanut kenenkään kurssille osallistumiseen. Kurssilaiset silti myöntävät, että tilanne mietityttää.

– Kertoo jotain, että virka-apua laitettiin Tornioon Rovaniemeltä ja varusmiehiä myös, toteaa eräs kurssilainen.

Kurssille osallistuva ja kuvauskouluttajana toimiva ylivieskalainen Jouko Liikanen kertoo, että Ylivieskassa on nähty tähän mennessä neljä irakilaista ja pakolaisten vastaanottamiseen sopivia tiloja on kartoitettu.

Liikanen sanoo, että nykyinen yhteiskunnallinen poikkeustilanne on yllättävä eikä vastaavaan ole osattu varautua esimerkiksi vapaaehtoisen maanpuolustukoulutuksen suunnittelussa.

Kaikkeen ei voikaan varautua.

– Jos harjoitus olisi järjestetty puoli vuotta sitten, kukaan ei puhuisi turvanpaikanhakijoista vaan Krimin tilanteesta, huomauttaa eräs kurssilainen.

Juha Reinikainen

1 kommentti

  1. Sirkkalampi:

    Ikävä kyllä. tämänhetkinen Suomeen tuleva pakolaisten suuri määrä asetti osallistumiseni ILVES 2015 – harjoitukseen vai VAPEPA / SPR vapaaehtoisena Kouvolan Keltakankaan hätämajoituksessa vaakakuppiin. Kotiseutuni tarve selvityä tästä vaativasta tehtävästä voitti. En pakotettuna vaan velvollisuudesta auttaa. Ymmärtänette.

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.