Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

Hanna ja Marjo ovat Hattulan etsivän nuorisotyön uudet kasvot

Etsivät nuorisotyöntekijät Hanna Träff ja Marjo Niittymäki pyrkivät olemaan nuorille rinnallakulkijoita.

Hattulan etsivä nuorisotyö on saanut uudet tekijät. Kahden työntekijän tiimin muodostavat nyt Urjalassa lähes vuosikymmenen ajan nuoriso- ja liikuntaohjaajana toiminut Marjo Niittymäki sekä aikaisemmin Hämeen ammatti-instituutin Evon kampuksella työskennellyt Hanna Träff.

– Teemme Hattulassa etsivää nuorisotyötä yhä kasvokkain nuorten kanssa eli pysymme oikeasti vierellä ja rinnalla, sanoo Niittymäki.

Etsivä nuorisotyö voi olla joko yksilöohjausta tai tarpeen mukaan myös ryhmätyötä. Työn yksityiskohtainen muoto riippuu aina nuoren tilanteesta.

– Meille ilmoitetaan muun muassa koulun, varusmiespalveluksen ja siviilipalveluksen keskeyttäneet nuoret mutta myös nuoren ystävät, vanhemmat tai miksei nuori itsekin voi olla meihin yhteydessä, Träff valistaa.

Nuoren kanssa tehtävä työ on usein yhteistä jatkon pohtimista, kuten mikä on seuraava askel vaikkapa opintojen keskeytymisen jälkeen, asunnonhakua tai auttamista nyt käsillä olevassa yhteishaussa.

– Yhteydessä kannattaa vaikeuksien ilmetessä olla hyvissä ajoin, esimerkiksi jo ennen kuin koulunkäynti on keskeytynyt, Hanna Träff sanoo.

Työn luonteeseen kuuluu Niittymäen ja Träffin mukaan sekin, että etsivä nuorisotyöntekijä joutuu itsekin oppimaan uutta nuorta auttaessaan ja tarvittaessa ohjaamaan nuorta muiden asiantuntijoiden pakeille.

– Hyvää on se, että kaikkea ei tarvitse tietää itse vaan yhdessä selvittää asioita. Rinnallakulkeminen on myös hieno juttu, Niittymäki kuvailee.

– Olen viihtynyt työssä tosi hyvin, koska tässä pääsee konkreettisesti auttamaan. Kokeneemman työparin kanssa koen myös pääseväni kehittymään ammattilaisena, iloitsee Träff.

Etsivien nuorisotyöntekijöiden toimisto löytyy Juteinitalon toisesta kerroksesta. Nuoren toiveesta tapaaminen voidaan korona-aikana järjestää myös verkossa tai ulkona. Pian vuoden jatkuneet koronarajoitukset tuovat oman haasteensa myös etsivään nuorisotyöhön.

– Korona-ajan rajoitukset alkavat vaikuttaa jo niihinkin nuoriin, jotka ovat hyviä opiskelijoita ja aktiivisia osallistujia. Sekin vaikuttaa, että monet palvelut järjestetään nyt vain etänä, pohtii Marjo Niittymäki.

Niittymäki ja Träff odottavat kiireiden lisääntyvän kevään edetessä. Nuorten kesätyöt kunnalla ovat nyt ajankohtainen aihe. Työt laitetaan hakuun normaalisti ja myöhemmin katsotaan, vaikuttavatko esimerkiksi koronarajoitukset jotenkin töihin. Etsivät nuorisotyöntekijät järjestävät kesäksi myös nuorten remppaleirin, jossa ollaan päiväleirimäisesti töissä eri paikoissa.

– Se voi monelle olla ensimmäinen kesätyökokemus ja leirin tarkoituksena on madaltaa kesätyönhakukynnystä jatkossa, Niittymäki sanoo.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.