Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Pilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

Hattula Kanta-Hämeen kasvun tekijä

IMG_2776Ensimmäinen kuukausi kunnanjohtajan tehtävässä on takana. Yksi viestini kunnan työntekijöille on ollut, että kuntakone toimii parhaiten, kun se käy tasaisilla, toki riittävän korkeilla kierroksilla. Tasainen ja tehokas käynti takaa riittävästi vääntöä ja tehoa, tukee jaksamista ja tuo vaadittavat tulokset, kunhan kone ensin saadaan lämpimäksi. Oma sisäänajovaiheeni alkaa olla hyvässä vaiheessa.

Sisäänajovaiheessa tutuksi ovat tulleet muun muassa kunnan kiinteistö- ja asuntokantaa koskevat kysymykset, Juteinikeskuksen lähitulevaisuudessa häämöttävä käyttöönotto, Merven bioenergiahankkeen odotukset ja kehitysnäkymien reunaehdot, Parolan keskustan ja elinkeinoelämän kehittämiseen liittyvät tavoitteet, mutta ennen kaikkea kunnan peruspalveluiden strateginen näkymä nykyisten muutosajatusten keskellä.

Parolan keskustan peruspalvelut sekä osaltaan Katinalan vanhuspalveluiden kehittäminen ovat luultavasti kunnan kestävän kasvun keskeisempiä kysymyksiä, jotka lähitulevaisuudessa tulevat ratkaistavaksi. Valmistuva Juteinikeskus sekä hyvässä kunnossa oleva Parolan muu koulu- ja varhaiskasvatusverkko takaa pitkän jänteen näkymän ja hyvät kasvumahdollisuudet kunnalle ihmisen elinkaaren alkupäätä, lähinnä lapsuutta ja nuoruutta ajatellen. Aktiivinen kolmannen sektorin toiminta sekä sujuva yhteistyö kunnan kanssa tukee tätä pohjaa.

Sen sijaan terveyden edistämisen ja terveydenhuollon peruspalveluiden kehittäminen on iso tulevaisuuden kysymys. Vaakakupeissa painavat toisaalta koko Kanta-Hämeen tavoittelema yhteinen ratkaisu sote-palveluiden vahvasta integraatiosta, toisaalta kunnan oma tarve turvata ja kehittää kuntalaisilleen tarjoamia palveluita lähellä asukasta ja asiakasta. Julkisen järjestelmän toiminnasta tiedämme sen, että pelkkä keskittäminen ei takaa tehokkuutta. Tarkoituksenmukaisuus on monen tekijän summa ja eri toimijoita kunnioittava yhteistyö avainasia.

Viime viikkoina Kanta-Häme on painiskellut viime vuoden heikkojen kasvulukujen kanssa. Kanta-Hämeessä ylipäätään pientä kokonaiskasvua kertyi vain Hattulaan, Hämeenlinnaan sekä Janakkalaan. Vastikään julkaistu elinvoimaindeksi kertoo myönteistä viestiä kasvun edellytyksistä esimerkiksi Hattulassa, mutta väestönkasvu ei ole vuoden 2015 aikana realisoitunut odotusten mukaisesti.

Asiaan on tartuttu, ja muun muassa kuntajohtajat nostivat huolen esiin maakuntajohtajan johdolla omalla foorumillaan. Tosiasioiden tunnistaminen onkin viisauden alku.

Odotan Hattulan olevan yksi Kanta-Hämeen kasvun moottoreista jatkossa. Omakoti- ja rivitalorakentaminen ei ole meillä lainkaan pysähdyksissä toisin kuin monella muulla seudulla. Kotirinteen asuinalue kasvaa ja kehittyy edelleen, ja uuden Kanungin alueen liputtaminen on alkanut valtuuston hyväksyttyä asemakaavan. Kanungin tontteja kysellään jo nyt kunnasta, ja kunnallisen infran rakentaminen saadaan käyntiin toivottavasti pikatahtiin. Asuinalueesta on tulossa yksi alkaneen vuoden helmistä ja kunnan lähiajan markkinointivalteista. Myös Katinalan suunta haluttuna alueena tukee kasvumahdollisuuksia ja sisältää merkittävää potentiaalia.

Hattulan optimaalinen sijainti aletaan tunnistaa hiljalleen koko eteläisen Suomen perspektiivistä. Hattulalla onkin yksi pelinrakentajan paikoista koko Kanta-Hämeen kasvun ja seutuyhteistyön näkökulmasta. Tätä kasvulupausta me koko kuntana jatkossa lunastamme. Konkreettisesti kasvulupaus toteutetaan tarkoituksenmukaisen ja kustannustehokkaan palvelulupauksen kautta.

Lauri Inna, kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.