Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
16°C
Tuuli: 1 m/s EEI
 

Hattula päätti yhteistoimintaneuvottelut ilman lomautuksia

Hattulan kunnanhallitus päätti 6.4. valtuuttaa viranhaltijat käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut koskien henkilöstön lomauttamista niiden toimintojen osalta, joissa työtehtävät ovat oleellisesti vähentyneet koronaviruksen aiheuttamien rajoitustoimenpiteiden johdosta. Taustalla oli lisäksi koronaviruksen myötä heikentyvä kunnan taloustilanne.

Neuvottelut käynnistettiin pikaisesti kunnanhallituksen päätöksen jälkeen ja arviona oli, että lomautus koskisi enintään noin 50 kunnan työntekijää. Lomautustarpeen arvioitiin kohdistuvan erityisesti varhaiskasvatuksen, tukipalveluiden sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden tehtävissä työskentelevään henkilöstöön.

Lakisääteisen 14 vuorokauden neuvottelujakson aikana tilanne rajoitustoimien vaikutusten osalta muuttui koko ajan. Neuvottelujen aikana Suomen hallitus päätti muun muassa purkaa koulujen ja varhaiskasvatuksen rajoitustoimia.

Koulujen ja päiväkotien avautuessa tarvitaan niissä normaalia enemmän tukipalveluhenkilökuntaa lisääntyneen siivoustarpeen ja ruokailujen ryhmäkokojen rajoittamisen vuoksi. Viimeisimpänä käänteenä hallitus päätti 4.5. avata kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluita asteittain kevään aikana.

Rajoitustoimien purkamisen myötä kesäkauden ulkoilu- ja leiritoimintaa pyritään saamaan normaaliksi, turvallisuusrajoitukset huomioiden ja oppilashuolto pyrkii tavoittamaan oppilaita, jotka ovat avun tarpeessa.

Lomautustarvetta on lisäksi pystytty merkittävästi vähentämään siirtämällä sosiaali- ja terveysalan pohjakoulutuksen omaavia työntekijöitä tilapäisesti perusturvatoimialalle. Tärkeä tekijä on myös se, että henkilöstö ja esimiehet ovat kantaneet kortensa kekoon pitämällä todella runsaasti palkattomia vapaita, säästövapaita ja vuosilomia.

Koronaviruksen vaikutukset kunnan jo ennestään haasteelliseen taloustilanteeseen tulevat olemaan merkittäviä ja talouden tasapainotustyö on vääjäämättä edessä. Koronaviruksen rajoittamistoimien asteittaisten purkamisten myötä työmäärä on palaamassa lähelle normaalia, joten yhteistoimintaneuvottelut päätettiin 5.5. siihen lopputulokseen, että lomautuksia ei tässä vaiheessa toteuteta.

Tilannetta tarkastellaan jatkuvasti ja tarvittaessa käynnistetään neuvottelut uudelleen, todetaan kunnanjohtaja Katariina Koiviston sekä talous- ja henkilöstöjohtaja Pekka Karvosen allekirjoittamassa tiedotteessa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.