Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

Hattula tarjoaa paljon ikääntyville liikkujille

Vanhusten liikuntamahdollisuuksiin kiinnitetään Hattulassa aktiivisesti huomiota, vaikka painopiste tällä hetkellä onkin lasten ja nuorten liikunnassa.

– Ikäihmisille on paljon mahdollisuuksia, jos niihin vain tarttuu, tähdentää liikunta- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Jari Salmela.

Jari Salmela ja Hattulan sitoutumattomien eläkeläisten edustaja Veikko Holmqvista kertoivat ikääntyvän väestön liikuntamahdollisuuksista.

Jari Salmela ja Hattulan sitoutumattomien eläkeläisten edustaja Veikko Holmqvist kertoivat ikääntyvän väestön liikuntamahdollisuuksista.

Yksi paikka, jonka profiilia kunnan mielestä voisi vielä kohottaa, on Punojanportilla sijaitseva Kuntoilunurkka, ikäihmisille suunniteltu pienkuntosali.

– Täällä laitteet on suunniteltu ikäihmisille ja väkeä käy 90-vuotiaisiin asti. Ohjeet tilan käytöstä saa ottamalla yhteyden minuun, Salmela opastaa.

Perjantaina aamulla Kuntoilunurkalla oli vauhdissa muutaman kuntoilijan ryhmä, joka ei ollut sidoksissa mihinkään järjestöön.

– Omatoiminen liikkuvuus pitäisi saada iskostettua ihmisten mieliin. Ei pidä rakentaa itseään yhteiskunnan varaan, kommentoi Erkki Ulamo.

Erkki Ulamo ei halua käyttää sanaa vanhus, vaan ilmausta vanheneva ihminen. Sote-uudistussotkujen keskellä ihmisten pitäisi hänen mielestään aktiivisesti rakentaa itse omaa terveyttään.

Erkki Ulamo ei halua käyttää sanaa vanhus, vaan ilmausta vanheneva ihminen. Sote-uudistussotkujen keskellä ihmisten pitäisi hänen mielestään aktiivisesti rakentaa itse omaa terveyttään.

Hattulan sitoutumattomiin eläkeläisiin kuuluva Veikko Holmqvist puolestaan kertoo, että heidän yhdistyksensä liikkuu Parolan lukion salilla. Liikunnalla ja muulla ikäihmisten järjestötoiminnalla on myös sosiaalinen merkityksensä.

Sitoutumattomien eläkeläisten kerho nuorisotalolla kerää niin paljon osallistujia, että yhdistys on kokonaan luopunut kuukausikokouksistaan.

– Kerho on meidän sosiaalinen mediamme, Holmqvist naurahtaa.

Jenni Jokelainen ja sisäcurling-kivi. Sisäcurling-välineistö on yksi esimerkki liikuntavälineistä, joita kuntalainen voi Hattulassa lainata esimerkiksi kirjastolta.

Jenni Jokelainen ja sisäcurling-kivi. Sisäcurling-välineistö on yksi esimerkki liikuntavälineistä, joita kuntalainen voi Hattulassa lainata esimerkiksi kirjastolta. Taustalla kuntoilemassa Paavo Färm ja Valentina Ulamo.

Palveluohjaaja Jenni Jokelainen, joka toimii myös Hattulan vanhusneuvoston sihteerinä kertoo, että neuvostoon kuuluu edustajia monista järjestöistä, joten ikäihmisten tarpeet kulkeutuvat vanhusneuvoston tietoon hyvin.

– Neuvosto itsessään ei tällä hetkellä järjestä säännöllistä liikunnallista toimintaa, mutta tapahtumaluontoista toimintaa kylläkin.

Seuraavaksi vanhusneuvosto järjestää maaliskuussa karaokea ikäihmisille, toukokuussa ulkoilupäivän ikäihmisille sekä kesäkuussa Hattu-Lava-Tanssit Pekolan lavalla.

Leena Färm vahvistaa keskivartalon lihaksia Kuntoilunurkalla.

Leena Färm vahvistaa keskivartalon lihaksia Kuntoilunurkalla.

Ikäihmisten tai vanhenevien ihmisten kuntoilussa on Jokelaisen mukaan olennaista lihaskunnon harjoittaminen.

– Tasapaino kehittyy lihaskunnon myötä ja se taas ehkäisee kaatumisia.

Erkki Ulamon lisäksi myös Jari Salmela korostaa, että ohjattua toimintaa keskeisempääkin on mahdollisuuksien tarjoaminen.

– Päivähoitolasten parissa tehty tutkimus osoittaa, että ohjatussa toiminnassa lasten aktiivisuustaso laskee vapaaseen liikuntaan verrattuna.

Lue lisää ikäihmisten liikuntamahdollisuuksista 25.2. ilmestyvän Hattulaan.fi-lehden kuntasivuilta!

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.