Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
16°C
Tuuli: 0 m/s EEI
 

Hattulan arvoissa yhä itsenäisyys – talousarvio ensi viikolla valtuustossa

Hattulan kunnanvaltuusto käsittelee vuoden 2020 talousarviota ja vuosien 2020–2022 taloussuunnitelmaa kokouksessaan ensi keskiviikkona. 92-sivuisen talousarviojärkäleen alussa muistutetaan valtuuston marraskuussa 2016 hyväksymästä kuntastrategiasta Hattula 2021, jonka arvoja ovat taloudellisuus, itsenäisyys ja yhteisöllisyys.

Kestävän ja viihtyisän asuinympäristön rakentaminen on yksi Hattulan strategisista tavoitteista.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto toteaa katsauksessaan, että kuntatalous on heikentynyt vuonna 2019. Vuoden 2020 talousarvioon onkin huomioitu asioita, joita talouden tasapainottamisohjelman valmistelun yhteydessä nousi esiin.

Koivisto toteaa, että vuoden 2020 talousarvio ja suunnitelmavuodet 2021–2022 saadaan ylijäämäisiksi, mutta vain erittäin tiukalla kulukurilla ja palvelurakenteen tehostamisella, jotta väestön ikääntymisen, väestömäärän laskun ja työttömyyden negatiiviset vaikutukset kuntatalouteen saadaan kompensoitua.

Tilikauden 2020 tulos veronkorotuksella on 869.000 euroa ylijäämäinen.

– Tällä esityksellä palvelurakenne saadaan turvattua ja samalla varaudutaan väestön ikääntymisen tuomaan palvelutarpeen kasvuun, Koivisto kirjoittaa.

Yksi kunnan huolenaiheista on väestömäärän väheneminen, joka nyt näyttää tasaantuneen. Syyskuun lopussa 2019 Hattulassa asui Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 9.456 asukasta. Tämä on vain 19 henkilöä vähemmän kuin edellisenä vuonna, kun kolmen edellisen vuoden aikana väestö väheni yhteensä noin 300 henkilöllä. Työttömyysaste Hattulassa on pysynyt alhaisena, 5,6 prosentissa.

Kunnan tulevien vuosien suurin investointikohde on uusi yhtenäis- tai yläkoulu, jonka rakentamista erillisessä päätöspykälässä esitetään Juteinikeskuksen alueelle. Tosin kokouksen alla julkisuuteen on saatettu tietoja, joiden mukaan valtaosa valtuutetuista haluaisikin koulun vastoin aiempaa periaatepäätöstä nykyisen yläkoulun likeiselle kalliotontille.

Investoinnin suuruudeksi talousarviossa ja -suunnitelmassa on laskettu 7 miljoonaa euroa vuosien 2020–2022 kaikkiaan 13,1 miljoonan investoinneista.

Panostus liikuntapaikkoihin ja -toimintaan sekä järjestöjen tukemiseen puolestaan tuo merkittäviä säästöjä sosiaali- ja terveydenhoitokuluihin, talousarviossa perustellaan.

Vuonna 2020 kunta myös aikoo muun muassa valmistella valokuituhanketta ja kehittää kuntalaisten sähköisiä palveluja, koota yhdistysohjelman ja vauhdittaa tänä vuonna hiipunutta yksityistä rakentamista.

– Rakentamisen määrä on Hattulassa ollut vuonna 2019 vähäistä ja määrää on saatava kasvuun vuonna 2020, todetaan kirjasessa ykskantaan.

Kanunkiin on rakennettu, mutta vielä riittää tilaa. Kuva kesältä 2018.

Hattulan kunnan tuorein asemakaava-alue on edelleen Suomi 100 -statuksen aikanaan saanut Kanunki. Alueelle on osoitettu 47 erillispientalotonttia ja neljä rivitalotonttia. Talousarvioesityksestä ilmenee, että vuosien 2017–2019 aikana alueelta on myyty erillispientalotontteja niin, että vapaana on yhä noin 33 tonttia.

Vuoden 2020 tavoitteisiin kaavoituksessa kuuluu Panssariportin yritysalueen ja Poransaaren asuinalueen asemakaavojen saaminen valtuuston hyväksymiskäsittelyyn ja Kalliolan asemakaavan lainvoimaiseksi saaminen.

1 kommentti

  1. Sami:

    Toivottavasti valokuituhanke olisi edennyt mukavasti vuoden 2020 aikana ja etenisi lisää hyvin tulevina vuosina..

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.