Lauantai 21.09.2019
Nimipäivät: Mervi
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
10°C
Tuuli: 5 m/s PPL
 

Hattulan valokuituselvitys tarjoaa kolmea toteuttamismallia

Hattula toteutti syyskuussa 2018 avoimen kuntalaiskyselyn valokuituun liittyen. Vastauksia saatiin yli 300 ja kyselyn perusteella 76 prosenttia vastaajista oli kiinnostuneita valokuidusta, mikäli sellainen olisi saatavilla.

Alustavassa kyselyssä ei mainittu erikseen liittymämaksuja, mutta tavallisesti julkisella rahalla tuettujen kuntaverkkojen liittymämaksut ovat vaihdelleen muutamien satasien ja 2.500 euron välillä.

Hattulan kyselyn perusteella käynnistettiin tammikuussa valokuituselvitys, jonka tarkoituksena oli kartoittaa edellytyksiä sekä erilaisia vaihtoehtoja valokuituverkon toteuttamiseksi kunnan alueella. Selvityksen toteutti kunnanjohtajan toimeksiannosta Orbion Consulting Oy ja selvityksen aikana järjestettiin myös kuntalaistilaisuus.

Loppuraportti johtopäätöksineen luovutettiin kunnalle huhtikuun alussa. Kolme vaihtoehtoista, mutta ei toisiaan poissulkevaa toteuttamismallia selvityksen mukaan ovat kunnan mahdollisuudet valokuituverkon rakentamiseen, kunnan mahdollisuudet edistää markkinaehtoista kehitystä ja kunnan mahdollisuudet tukea nk. kyläverkkohankkeita

Kunnan oman valokuituverkon rakentaminen olisi vuosien merkittävä panostus, jonka kokonaishinta liikkuisi noin 3,7–5,5 miljoonan välillä hankkeen laajuudesta riippuen. Tämän vuoksi kattavan, oman kuntaverkon rakentaminen ei julkisen tuen puutteesta johtuen ole varsinkaan tiukassa taloudellisessa tilanteessa perusteltua.

Hattulassa hiljattain käynnistynyt yhdistysohjelmahanke toisaalta voi edistää kyläverkkohankkeiden toteutumista, koska hanketyöntekijän on mahdollista tukea esimerkiksi kyläyhdistyksiä hankehakemusten tekemisessä. Lisäksi julkisen tuen suuruus on parhaimmillaan jopa 70 prosenttia, mikä toisi valokuidun käyttäjilleen edullisimmin saataville.

Kyläverkkohankkeiden toteutuminen vaatii kylien omaa aktiivisuutta, johon Hattulan kunta lämpimästi kannustaa. Hämeen ELY-keskus lisäksi edellyttää 10 prosentin kuntaosuutta, johon Hattulan kunnan olisi mahdollisten kyläverkkojen osalta varauduttava, mikäli kunta kyseiseen malliin päättää tarttua.

Valokuidun merkitys osana elinvoimapolitiikkaa on tiedostettu ja asiaa käsitellään seuraavan kerran elinvoimajaostossa 29.4. sekä kunnanhallituksessa 3.6.2019. Yhdistyksille mallia esitellään 24.4. järjestettävässä yhdistysohjelmahankkeen avaustilaisuudessa Hattula-Pirtillä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.