Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Hattulan valtuusto hyväksyi uudistukset ja hylkäsi esityksen kunnanhallituksen erottamisen valmistelusta

Kaj Nordenswan (kesk.) oli tilapäisen valiokunnan asettamisen kannalla.

En pelännyt epäluottamuslausetta. Meillä ei yksimielisempää kunnanhallitusta ole ollutkaan, kommentoi Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.), kun valtuusto oli äänin 11–22 hylännyt esityksen, jolla haluttiin asettaa tilapäinen valiokunta valmistelemaan kunnanhallituksen erottamista.

Valtuusto palasi normaaliaikakauteen siinä mielessä, että Petäyksessä järjestetty kokous oli koronarajoitusten jälkeen taas yleisölle avoin. Asiat sen sijaan olivat poikkeuksellisen painavia, sillä ensimmäisessä päätöskohdassa valtuusto hyväksyi kohutun organisaatiouudistuksen, jolla yksittäisiä johtajavirkoja lakkautetaan ja tilalle perustetaan uusia tehtäviä.

Valtuusto äänesti tässä kohdassa vain siitä Seppo Söderlundin (ps.) muutosesityksestä, että uudet hyvinvointijohtajan ja elinvoimajohtajan virat julistettaisiin hakuun viiden vuoden määräaikaisina virkoina. Muutosesitys kaatui äänin 29–4.

Myrskyn keskipisteessä ollut Matti Puotila toivoi äänestyspäätöksen puhdistavan ilmaa.

Päätös tehtiin nyt toisen kertaan, sillä kesäkuinen päätös katsottiin syntyneen pykäläteknisesti väärässä marssijärjestyksessä.

Kunnanvaltuusto siis lakkautti perusturvajohtajan, sivistysjohtajan ja teknisen johtajan virat. Virkojen lakkauttaminen astuu voimaan siinä vaiheessa, kun nykyisille viranhaltijoille on osoitettu uudet virat organisaatiossa. Lisäksi valtuusto perusti elinvoimajohtajan, hyvinvointijohtajan, kaavoituspäällikön, sosiaalipalvelupäällikön ja johtavan rehtorin virat.

Esitys tilapäisen valiokunnan perustamisesta vaati monipolvisemman keskustelun ja useamman kokoustauonkin, joiden aikana varmistuttiin siitä, että nyt käsiteltävä aloite on jätetty juridisesti oikeassa valossa ja että sitä näin ollen voidaan käsitellä kokouksessa.

Keskustelussa kerrattiin, että osa valtuutetuista kokee epäluottamusta kunnanhallitusta kohtaan, koska eräiden johtavien viranhaltijoiden ilmoittaman työpaikkakiusaamisen käsittely ei ole sujunut kuntaorganisaatiossa riittävän ripeästi.

Mikko Sabel oli sitä mieltä, että työsuojeluilmoitusten käsittely on mennyt kuntaoganisaatiossa päätösteknisesti oikein.

– Äänestys puhdisti ilmaa vähäksi aikaa. Edellisen valtuustokauden puheenjohtajisto on tässä muodostanut opposition sanoi Matti Puotila.

Epäluottamustaan ilmaisivatkin muun muassa Kaj Nordenswan ja Kari Ventola, jotka olivat johtavien luottamuselinten edellisiä puheenjohtajia. Monissa puheenvuoroissa valiokunnan perustamista vastustettiin siltä pohjalta, että valtuustokautta on jäljellä enää kovin vähän ennen seuraavia kuntavaaleja.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.