Sunnuntai 09.08.2020
Nimipäivät: Erja, Eira
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
22°C
Tuuli: 3 m/s EL
 

Ryhmät hajanaisia: Hattulan valtuusto päätti rakentaa yhtenäiskoulun ja uudet liikuntatilat kalliotontille

Valtuutetut ovat istuneet paikoilleen.

Hattulan kunnanvaltuuston kokous Parolan koululla käynnistyi kello 18. Listalla on muun muassa yhtenäiskoulun rakentamista koskeva pykälä ja talousarvio 2020.

Valtuusto myönsi luvan kunnan lainamäärän lisäämiseksi ja Renkajärven suojeluyhdistykselle myönnettiin esitetty, alle 10.000 euron luotto rukoushuoneen vesikaton kunnostamiseksi.

Valtuuston vuoden 2020 kokouspäivät hyväksyttiin muuttumattomina, vaikka arvostelua esitettiin päällekkäisyydestä hengellisten ja seudullisten päätäntäelinten kokouspäivien kanssa. Vuoden ensimmäinen kokous on keskiviikkona 19.2.2020 ja muutkin kuusi kokousta keskiviikkoisin.

Yhtenäiskoulun tilakysymyksen käsittely alkoi kello 18.09. Pohjaesityksenä on koulun rakentaminen Juteinikeskuksen alueelle. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä teki Antti Hämäläisen suulla heti vastaesityksen, että tilat tulisi rakentaa niin sanotulle kalliotontille ja myös uutta liikuntatilaa, mikäli vanhoista tiloista ei saada kunnostamalla käyttökelpoisia.

Vasemmistoliiton Tuomas Nieminen asettui polveilevan puheenvuoron päätteeksi sosialidemokraattien vastaesityksen kannalle.

Keskustelu yhtenäiskoulusta lainehtii kuumana.

Perussuomalaisten Seppo Söderlund muistuttaa, että valtuusto on tehnyt periaatepäätöksen koulun sijainnista ja kunnanhallitus nyt tarkennetun esityksen. Hän on sitä mieltä, että kunnanhallituksn esityksestä poikkeaminen ei ole lain mukaista.

Hän siteeraa lakitekstiä, jonka mukaan kunnanhallitus valmistelee valtuustossa käsiteltävät asiat. Koulukysymys voidaan hänen mielestään palauttaa valmisteluun, mutta valtuusto ei voi päättää vaihtaa koulun paikkaa.

Markus Rantsi (kok.) toteaa, että hänen huoltaan riittävistä liikuntatiloista on kuultu ja liikunta otettu huomioon. Esitys on kuitenkin hänen mielstään riittämätön ja Rantsikin esittää koulun sijoittamista kalloitontille ja lisäksi noin 600 neliömetrin uuden liikuntasalin rakentamista.

Seppo Söderlund ei pidä lainmukaisena, jos valtuusto päättää koululle nyt uuden sijainnin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) lukee nyt ääneen valtuuston kesäkuisen päätöksen, jonka mukaan koulun paikka on haettava Juteinin koulun lähistöltä.

– Tältä pohjalta kunnanhallitus on päätynyt esittämään mitä on päätynyt esittämään.

– Ei tässä voi kun ihmetellä, miten mielipiteet voivat muutamassa kuukaudessa muuttua, lisää Puotila.

Vastaesitystä ennen kokousta julkisuuteen tuonut Kari Ventola (kok.) puolestaan sanoo, että koulun sijaintipaikoista piti tehdä vertailua. Kun tietoa on tullut lisää, Juteinikeskuksen alue on osoittautunut liikenteellisesti ahtaaksi ja 1,5 miljoonaa euroa kalliimmaksi kuin kalliotontti, Ventola toteaa.

– Kunnanhallituksen viivyttely on siirtänyt ratkaisua vuoden eteenpäin, arvostelee Ventola.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki (sd.) on sitä mieltä, että keskustelua koulun sijaintipaikasta voidaan nyt käydä valtuustossa. Söderlund on toista mieltä. Tietoa ei ole hänen mielestään riittävästi ja päätös olisi laiton, sanoo Söderlund.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto haluaa Söderlundin tarkentavan, miksei koulun sijaintipaikasta voisi tehdä kunnanhallituksen esityksestä poikkeavaa päätöstä.

Söderlund ei pidä lainmukaisena poikkeavaa päätöstä sijaintipaikasta, koska sitä ei ole valmisteltu.

– Minä en pääse ihan kiinni, tätä on valmisteltu, koska kalliotonttivaihtoehto on laskelmissa, vastaa kunnanjohtaja.

Mikko Sabelia (vihr.) myös hämmentää käytävä keskustelu.

– Tämä heijastaa sitä, että asian valmistelu ei ole kaiken kaikkiaan mennyt niin kuin pitää. Nyt vasta konsultin laskelmat ovat se lisätieto mitä on pyydetty, hän katsoo.

Mikko Sabel pitää koulurakentamisen valmistelua kaiken kaikkiaan erikoisena.

– Jollain tasolla ymmärrän myös, mitä Söderlund yrittää sanoa. Ainakaan minun tietotaitoni ei riitä kertomaan, voimmeko tehdä päätöksen nyt vai emme.

Rantsi kertaa, että kalliotontti on ollut jo sivistyslautakunnan esitys ja myös hävinneenä esityksenä kunnahallituksen äänestyksessä.

Matti Puotila lukee taas kesäkuista päätöstä, jossa sijainniksi päätetään Juteinikeskuksen alue.

Seppo Kopra (kesk.) painottaa, että kunnanhallituksen tehtävä on laittaa valtuuston päätökset toimeen. Näin on hänen mielestään valmistelussa tehty.

Ritva Viitala (kesk.) kannattaa Rantsin esitystä.

– Kesäkuussahan nimenomaan päätettiin ettei tehdä kalliotontille, ihmettelee Viitalan ryhmätoveri Kopra.

Antti Hämäläinen on sitä mieltä, että argumentaatiota kalliotontin puolesta löytyy.

– Mikä se sellainen politiikka on, joka ei takkia käännä tässä vaiheessa, naurattaa Hämäläinen valtuustoa.

– Tämä salillinen kuitenkin käyttää korkeinta päätösvaltaa kunnassa ja joka on eri mieltä, riitauttaa sitten sen päätöksen, vakavoituu Hämäläinen.

Ville Viitanen (sd.) sanoo, että tietoa rakentamispaikan valitsemiseksi on nyt kesäkuuta enemmän. Peruutuspeiliin katselu pitäisi hänen mukaansa lopettaa, ja Viitanen kannattaa rakentamispaikaksi kalliotonttia.

– Miten saadaan mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman nopeasti meidän koululaisille puhtaat, terveet tilat, kertoo hän oman mielipiteensä kriteereiksi.

Tuomas Nieminen ihmettelee, miksi vertailutietoa on tuotu tarjolle, jos sen pohjalta ei saa tehdä päätöksiä.

Tekninen johtaja Juha Prittinen vahvistaa, että hän on kirjannut itselleen tehtävänannon koota vertailevaa tietoa eri sijaintipaikoista.

Kaj Nordenswan (kesk.) on myös Rantsin esityksen kannalla.

Kari Ventola tiukkaa Puotilalta, miksei kunnanhallitus ole käyttänyt esityksensä pohjana sijaintipaikoista tehtyä vertailutietoa.

– Onko tietoa pimitetty tahallaan jotta saataisiin ajettua (Juteinikeskuksen alueen) hiekkaparkkia sijaintivaihtoehtona?

Puotila vetoaa taas kesäkuiseen päätökseen sijaintipaikasta. Hän toteaa, että uuden liikuntatilan rakentaminen kumoaisi myös argumentin kalliotontille rakentamisen edullisuudesta.

Keskustelu jatkuu jopa hattulalaisittain poikkeuksellisen kuumana. Seppo Söderlund lupaa valittaa mahdollisesta päätöksestä rakentaa koulu kalliotontille.

Jiri Kattelus (kok.) sanoo, että hänen kolme argumenttiaan koulun suhteen ovat terveys, terveys, terveys ja raha.

– Siinä oli jo neljä, kuittaa Puotila.

– Saanko jatkaa, kivahtaa Kattelus ja kertoo, että joutuu vastaamaan myös poikansa kysymyksiin siitä, milloin hän saa terveet koulutilat.

Matti Pelkonen (kok.) muistelee, että jo Juteinikeskuksen rakentamispäätöksen yhteydessä ajateltiin, että alue on tulevienkin koulujen paikka.

Pentti Pietilä (kesk.) on myös sitä mieltä, että keskustelu olisi pitänyt käydä Juteinin koulun rakentamisen aikaan.

Markus Rantsin mielestä nykyisissä tiloissa ei selvitä enää hetkeäkään, vaan 15. tammikuutta tehdään lautakunnassa päätös väliaikaistiloista.

Mikko Vahlman (sd.) tuntee myös sisäilmaongelmat omien lastensa oireilun kautta. Hänen mielestään kuntalaiset äänestävät pian jaloillaan ja lähtevät kaupunkiin.

– Tehdään se kalliolle kukkulalle ilman viivytyksiä.

Nina Aitola (kd.) kannattaa kunnanhallituksen esitystä. Se muodostaisi hänen mukaan yhden koulukampuksen ja Hurttalan liikuntasali on lähellä.

Matti Hämäläisen (sd.) esityksestä valtuusto poistuu kymmenen minuutin neuvottelutauolle kello 19.09. Eteenpäin ei tunnuta pääsevän, joten valtuustoryhmien on hänen mielestään syytä kokoontua.

Kokous jatkuu kello 19.21 nuorisovaltuuston puheenjohtajan Eetu Hakulisen kommentilla. Hänestä keskustelu kuulostaa eri vaihtoehtojen jarruttelulta.

Seppo Kopra kommentoi ennen kokousta kerättyä nimilistaa kalliotontin puolesta. Hänen mielestään tällainen näkökantojen sitominen etukäteen ei kuulu demokratiaan.

Matti Hämäläisen mukaan oppilaiden ja henkilökunnan terveys on tärkein. Hän kannattaa Antti Hämäläisen esitystä kalliotontilla.

– Kun se on kunnan maata, niin kuokka maahan.

Teemu Salvisto (kesk.) esittää vielä kuukauden lisävalmisteluaikaa ja vaihtoehtojen vertailua sekä ylimääräistä valtuuston kokousta tammikuussa 2020.

Heimo Miettinen (kd.) kannattaa Salvistoa ja näin äänestetään palauttamisesta.

Äänin 31–4 käsittelyä jatketaan.

Keskustelut on käyty ja seuraavaksi äänestetään vastaesityksistä. Ensin keskenään vastakkain ovat Antti Hämäläisen ja Markus Rantsin vastaesitykset. Näillä eroa on sisällöllisesti vain sen verran, että Rantsin esityksen mukaan samalla päätettäisiin heti myös uusien liikuntatilojen rakentamisesta.

Äänin 21–11, 3 tyhjää Rantsin esitys voitti ja nyt sitä äänestytetään kunnanhallituksen päätösesitystä vastaan.

Äänin 23–11, 1 tyhjä uusi yhtenäiskoulu on päätetty rakentaa nykyisen yläkoulun läheiselle kalliotontille. Samaan syssyyn tehdään uudet liikuntatilat.

Kopra, Monto, Söderlund ja muutama muu ilmoittavat eriävästä mielipiteestään.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.