Lauantai 15.08.2020
Nimipäivät: Marjatta, Marja, Jaana, Marianna, Marjo
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
24°C
Tuuli: 1 m/s L
 

Hattulassa saatiin ikäihmiset liikkeelle matalan kynnyksen toiminnalla

Pia Vekka (oik.) on tervetullut vierailija myös Hattulan Sitoutumattomien Eläkeläisten kokoontumisiin, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Tuula Vihervaara.

Hattulassa on saatu seniorit liikkeelle ja yhteisiin kokoontumisiin paitsi tiedottamalla, myös omalla jalkatyöllä.

– Olen hakenut aktiivisesti senioreita ja käynyt sellaisissa tilaisuuksissa, joissa on muitakin kuin jo valmiiksi aktiivisia ihmisiä, kertoo AVIn ja kunnan yhteishankkeessa senioriliikunnan koordinaattorina työskentelevä Pia Vekka.

Viime vuoden maaliskuussa hanketyöntekijänä aloittanut Pia on liikunnan ammattilainen ja on ennen nykyistä pestiään toiminut seniorien kunto-ohjaajayrittäjänä.

– Näen, että tämä on ennakoivaa, toimintakykyä ylläpitävää toimintaa, sanoo parhaillaan työnsä ohella muistiliikuntakoulutusta käyvä Pia Vekka.

Hankkeelle on luvattu jatkoaikaa ainakin vuoden 2020 loppuun.

Esimerkkejä uusista toimintamuodoista ovat niin sanottujen hävikkiruokailujen yhteyteen lanseeratut yhteiskävelyt. Liikunnan lisäksi ne täyttävät sosiaalisen yhdessäolon kaipuuta.

– Hävikkiruokakävelyt ovat lisänneet suosiotaan. Moni ikäihminen sanoo, että ne ovat ainoita paikkoja missä tapaa muita ihmisiä.

Koordinaattorina Pia onkin törmännyt toiveisiin, joissa halutaan muitakin kuin puhtaasti liikunnan ympärille koottuja tapaamisia.

– Maaliskuun 5. päivänä käynnistyykin ensimmäinen vapaamuotoinen torstaikerho, joka on uusi viritys, eli eräänlainen olohuone. Jos kiinnostusta löytyy, siellä voidaan vaikka viritellä aamujumppaa yhdessä.

Kerho kokoontuu torstaisin kello 9–11 nuorisotalon vintillä.

Idea liikuntapalvelujen viemisestä myös kylille on sekin käynnistynyt hyvin. Vuohiniemen kylä palkittiin alkuvuonna Hattulan Kunnon kuntalaisena ja siellä on liikunnan äärelle kokoonnuttu myös niinä viikkoina, kun ohjaaja ei ole paikalla.

– Liikuntatiimejä toimii jo muuallakin, kuten Nihattula–Hyrvälän seudulla, Tyrvännössä, Pekolassa ja Retulassa. Hyvinvointitiimeille on myös pidetty jo ensimmäiset koulutustilaisuudet.

Toivottua sosiaalisuutta edustaa myös seniorien oma Facebook-ryhmä, jonne kahdessa viikossa liittyi jo sata jäsentä.

– Mukana on sellaisiakin senioreita, jotka vasta tämän ryhmän ansiosta ovat liittyneet Facebookiin.

Hankkeeseen kuuluu myös kuntosalien muuntaminen senioriystävällisemmäksi ja Pia on ehtinyt antaa jo kuntosaliopastustakin harjoittelun aloittaville.

Juha Reinikainen

Yhteiset kokoontumiset piristävät

Hattulassa toimii monia aktiivisia yhdistyksiä, jotka tarjoavat tekemisen ja yhdessäolon mahdollisuuksia senioreille. Yksi näistä on Hattulan Sitoutumattomat Eläkeläiset ry, joka kokoontuu keskiviikkoaamupäivisin Parolan nuorisotalon vintillä.

– Mukana on keskimäärin 40 henkilöä. On tärkeää, että vanhat ihmiset saavat piristystä. Kunta on antanut meille tilan mistä olemme kiitollisia ja täällä on pieni keittiökin kahvinkeittoa varten, yhdistyksen puheenjohtaja Tuula Vihervaara kertoo.

Vanhimmat mukana olevat jäsenet pääsevät pian 90 vuoden ikään. Yhdistys järjestää viikkokokoontumisten ohella myös muun muassa yhteisiä retkiä. Osana toimintaa on liikunta ja silloin mukaan astuu senioriliikunnan koordinaattori Pia Vekka.

– Jumppaa meillä on kerran kuukaudessa ja olemme iloisia, että Pia tulee, kehuu Tuula Vihervaara.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.