Sunnuntai 13.06.2021
Nimipäivät: Raili, Raila
Hämeenlinna
Selkeää
17°C
Tuuli: 6 m/s PL
 

Kesällä luetaan eniten dekkareita ja kevyempää kirjallisuutta

Myös kunnan palvelupiste on kirjastolla kunnanviraston kesäsulun ajan. Netta Rasinen saa siis kirjastoasioiden lisäksi vastailla milloin mihinkin kunnan toimintaan liittyviin kysymyksiin.

Hattulan kirjasto Juteinitalolla palvelee koko kesän ajan. Normaaliaikatauluihin verrattuna poikkeuksena on vain lauantain kiinniolo syyskuun alkuun asti.

– Alkuviikosta meillä on yleensä kävijäpiikki, nyt on vähän hiljaisempaa kun on näin kuuma, kertoo kirjastovirkailija Netta Rasinen.

Lainaajissa on jonkin verran kesäasukkaita, vaikka suurin osa asiakkaista onkin ympärivuotisia. Kirjasto- ja kulttuurijohtaja Minna Linna-Vuori sanoo, että kesällä ihmiset lainaavat enemmän kirjoja kerralla.

– Ei tarvitse käydä kirjastolla ihan joka viikko, arvioi hän selitykseksi.

Kirjasto paikkaa myös kunnanviraston kesäsulkua ja työntekijät saavat välillä vastatakseen niin vaikeita kysymyksiä, että edessä on lisätiedon hankkiminen. Usein näin on ainakin yksityiskohtaisemmissa kysymyksissä jotka liittyvät kesäasumiseen.

– Jos emme suoraan osaa vastata, niin otamme selvää, Linna-Vuori linjaa.

Hattulan kirjastolla on tämän viikon perjantaihin asti menossa poistomyynti. Nopeimmin kauppansa tekevät lehdet, tietää Minna Linna-Vuori.

Kesäsuosikkeja ovat dekkarit ja niin sanottu kevyempi kirjallisuus.

– Vaikka toisaalta voisi luulla, että kesällä on aikaa lukea vaikka se Sinuhe Egyptiläinen, puntaroi Linna-Vuori.

Menossa on vielä tämän viikon loppuun asti poistomyynti. Poistettavaksi valikoidaan enimmäkseen niitä kirjoja, jotka eivät ole käyneet vähään aikaan lainaksi.

– Kirjojen elinkaari on lyhentynyt viime vuosina, toki yritämme kirjallisuuden klassikot joka tapauksessa pitää tarjolla.

Elinkaaren lyheneminen tietää myös sitä, että aiemmin poistomyynneissä hyvin kaupaksi käynyt kaunokirjallisuus ei nyt kiinnosta ihmisiä entiseen tapaan. Hittejä ovat harvinaisemmat tietokirjat ja erityisesti lehdet.

– Aika paljon joudumme myös tuhoamaan materiaalia, kirjastojohtaja tunnustaa.

Myös kirjojen filmatisointien esittäminen tv:ssä voi herättää äkillisesti kiinnostuksen jotain kirjaa kohtaan. Tästä esimerkkinä Minna Linna-Vuori mainitsee Margaret Atwoodin teoksen Orjattaresi (suom. 1986), joka tv-esityksen myötä on lähtenyt uuteen lentoon.

Kuu- ja avaruuskirjallisuus on nyt näkyvästi esillä Hattulan kirjastossa. Innoitusta antoi uutinen siitä, että perjantaiksi on luvassa vuosisadan toiseksi pisin kuunpimennys.

– Eihän se helppoa ole valikoida tämänkokoisen kirjaston valikoimaa. Paljon kyllä saamme ehdotuksia myös kirjaston asiakkailta, kertoo Minna Linna-Vuori.

Uutena lainattavana kirjastolla ovat tänä kesänä Hattula-pyörät. Neljästä tarjolla olevasta lainassa on ollut keskimäärin yksi tai kaksi pyörää.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.