Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
30°C
Tuuli: 3 m/s LEL
 

Kirjastolla vilkas avaus poikkeustilan jälkeen

Kirjaston avautumista oli Hattulassa odotettu, tietää Minna Linna-Vuori.

Hattulan kirjasto ja lehtilukusali avautui asiakkaille taas kesäkuun alussa. Poikkeuslakien voimaantuloa edeltävän päivän tapaan lainauksia tehtiin kiivaasti.

– Maanantaina kesäkuun 1. päivänä tehtiin noin 600 lainausta, kun lainauksia normaalisti kesän arkipäivinä on 300–500, kertoo kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Minna Linna-Vuori.

Vielä kovempi lainauspiikki koettiin maaliskuussa, kun kirjastoille tuli määräys sulkea ovensa päivän varoitusajalla.

– Silloin kirjoja viime hetkillä suorastaan hamstrattiin. Samana päivänä tehtiin 2.000 lainaa, muistelee Linna-Vuori.

Puolentoista kuukauden täyssulun jälkeen tuli mahdollisuus saada varaamiaan aineistoja kirjaston ovelta, ja myös tätä mahdollisuutta Hattulassa hyödennettiin.

Vaikka sähköisten kirjojen ja lehtien lainaaminen ja lukeminen vähitellen ja erikoisesti poikkeusoloissa on kasvussa, eivät ainakaan hattulalaiset ole hylkäämässä painoteoksia.

– Hattulan kirjastosta tehtiin 119.000 lainaa vuonna 2018 ja 131.500 lainaa vuonna 2019, vertaa Minna Linna-Vuori.

E-aineistoja Hattulassa puolestaan lainattiin Hämeenlinnan seudun kuntien asukasluvun mukaan jyvitetyn tilaston perusteella 1.325 kertaa vuonna 2018 ja 2.047 kertaa vuonna 2019.

Sulun aikana Hattulan kirjastossa tehtiin paitsi etätöitä, myös paljon taustatyötä kuten aineiston hankintaa, luettelointia ja muovitusta sekä aineiston poistoja. Kirjaston tiloja huollettiin ja somistettiin. Tiloja muutettiin myös sitä silmällä pitäen, että Juteinitaloon on syksyllä tulossa tiloja lukion käyttöön.

– Syksyllä onkin tiedossa useita tapahtumia, kuten Mari Rantasilan konsertti.

Kesällä kirjastossa asiointi yleensä Hattulassa hieman hiljenee muihin vuodeaikoihin verrattuna. Myös tauon aikana hyvään kuntoon kunnostettu kirjastoauto on kesälomilla kesäkuun 17. päivästä elokuun alkupuolelle saakka.

Perinteinen kirjaston aineistojen poistomyynti on tänä vuonna käynnissä lähes koko heinäkuun.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.