Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Pilvistä
13°C
Tuuli: 1 m/s EEI
 

KOKOOMUS: Nykyisin suurimmasta valtuustopuolueesta luopuu puolet

Vaihtuvuutta osattiin ennakoida. Tuleva muutos Hattulan nykyisin suurimman valtuustopuolueen kokoomuksen riveissä kuitenkin ravisuttaa, sillä kymmenestä nykyvaltuutetusta vain viisi on ehdolla kuntavaaleissa 2017.

Luopujat ovat lisäksi nuoria tai ainakin vielä työikäisiä, eli perinteisestä sukupolvenvaidoksestakaan ei ole kyse.

Nykyinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kuvassa vas.), ensimmäistä kertaa ehdolle lähtenyt Elisa Rantalainen ja kokoomukseen vasta äskettäin liittynyt Hannu Kaskela olivat mukana kokoomuksen vaalitilaisuudessa S-Marketin edustalla.

Ensimmäistä kertaa ehdolle asettuneella lastentarhanopettaja Elisa Rantalaisella puolestaan on jo useamman vuoden ajan ollut halu päästä vaikuttamaan oman kunnan asioihin.

– Minulle tärkeitä asioita ovat varhaiskasvatus sekä lasten ja perheiden asiat yleensäkin. Kyläkoulujen ja kaikkien tämänhetkisten varhaiskasvatuksen yksiköiden säilyminen on tärkeää. Hattulan kylissä asuu myös paljon ihmisiä ja heillä on oikeus hyvään elämään ja asumiseen.

Toisissa vaaleissaan ehdoilla oleva Kari Lammia kertoo pääteeseikseen liikunnan ja muun harrastustoiminnan edistämisen. Omaa valmennustaustaa muun muassa nyrkkeilystä omaava Lammia oli käynyt kuulostelemassa myös nuorten toiveita.

– Juuri muutaman junnun kanssa oli juttua, että Hattulaan pitäisi saada tila jossa voisi koulun jälkeen kokoontua.

Ruiskukkaliiviin oli lauantain vaalitilaisuudessa pukeutunut myös perussuomalaisista omaan Itsenäinen Suomi 100 vuotta -ryhmäänsä kesken valtuustokauden siirtynyt Hannu Kaskela.

– Olin vuoden kuulumatta mihinkään puolueeseen, kunnes hyvät kaverit pyysivät mukaan kokoomukseen. Valtakunnan politiikkaan en ole ollenkaan orientoitunut ja kuntavaaleissa ei puolueita tarvittaisi ollenkaan, Kaskela sanoo.

Kunnallispolitiikkaa hän luonnehtii “loppujen lopuksi aika mukavaksi hommaksi”. Valtuustossakin paljon esillä olleen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen eli Soten totetumiseen hän ei vielä jaksa uskoa.

– En oikein usko siihen vielä ja toivon, ettei se menisi tällaisenaan läpi. Tulisi vain kalliiksi kaikille.

Kokoomuksella on ehdokkaina hyvä jengi, kehuu Kari Ventola.

Kari Ventola vertaa tunnelmia edellisiin vaaleihin kertomalla, että samanlaista draivia ei ole tuntunut olevan. Hän arvuuttelee, lietsooko mediakin tätä tunnelmaa osin puhumalla passiivisista kuntalaisista. Erityisesti ne, jotka arvostelevat päätöksentekoa, voisivat Ventolan mielestä pyrkiä itse kuntapäättäjiksi.

– Viime vaalien jälkeen päätöksenteon arvostelijoita kyllä riitti, mutta kun on ehdokkaiden hankinnan aika niin on hiljaisempaa, hän toteaa.

Ventola muistuttaa, että kuntavaaleissa paikallinen ehdokasasettelu vaikuttaa tulokseen valtakunnallisia vaaleja enemmän.

– Perussuomalaiset muutti asetelmia Hattulassa viime vaaleissa, mutta jotenkin nyt on sellainen hytinä, etteivät he tule ihan samanlaisella rintamalla. Omiin pitää luottaa ja meillä on ehdolla hyvä jengi.

Hattulan kokoomuksen puheenjohtaja Jiri Kattelus kertoo, että kokoomuksen tavoite on pysyä valtuuston suurimpana puolueena.

– Mielenkiintoiset vaalit on tulossa ja Hattulassa on ollut aina hyvä äänestysprosentti.

Viime kuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti 62,8 prosenttia hattulalaisista, kun koko maan äänestysprosentti oli 58,3 ja Hämeen vaalipiirin 57,4.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.