Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Pilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

Koulunkäynti Juteinikeskuksella alkoi ilolla ja ylpeydellä

Juteinikeskuksen pihamaalla riitti torstaiaamuna touhua ja tohinaa, kun viidensien ja kuudensien luokkien oppilaat olivat ensimmäisen koulupäivän avajaisjuhlallisuuksien jälkeen halunneet jäädä nauttimaan liikuntapaikkojen suomista mahdollisuuksista vielä ensimmäisen oppitunninkin ajaksi.

Rehtori Minna Kallio (takana vas.) koolla opettajainhuoneessa eskaritiimin eli Hanna Mäkisen, Marianne Katteluksen, Hanna-Kaisa Aallon ja Elisa Hietalan kanssa.

Rehtori Minna Kallio (takana vas.) koolla opettajainhuoneessa eskaritiimin eli Hanna Mäkisen, Marianne Katteluksen, Hanna-Kaisa Aallon ja Elisa Hietalan kanssa.

– Piha on myös osa oppimisympäristöä ja liikunnan lomassa voi opettaa vaikka englantia. Vain opettajien mielikuvitus asettaa rajat, kuvailee rehtori Minna Kallio uusien tilojen ja toisaalta myös uuden opetussuunnitelman antamia puitteita.

Juteinikeskuksella nämä kaksi asiaa, tilat ja toiminta, vieläpä yhdistyvät poikkeuksellisen hyvin.

– Tilojen vaikutus pedagogisiin ratkaisuihin on suuri. Fyysinen toimintaympäristö on yleensä rakenne, jonka purkaminen on hidasta. Nyt saa nähdä, miten yliopistomaailmassa rakennetut tavoitteet on tuotu arjen tasolle, iloitsee aikanaan luokanopettajapohjalta tohtoriksi väitellyt Kallio.

Juteinikeskuksesta vastaava rehtori Kallio vietti aikanaan 12 vuotta yliopistomaailmassa. Nyt käytännön haasteet uuden oppilaitoksen rehtorina miellyttävät.

– Uudessa oppimisympäristössä on varmasti haasteita ja niitä on ollut tähänkin saakka. Mutta ne kuuluvat tähän juttuun ja ainakin itse olen haasteiden edessä parhaimmillani, hän sanoo.

Juteinikeskuksen henkilökunta tuli töihin jo tämän viikon maanantaina kello 8 ja sen jälkeen on riittänyt valmisteltavaa aina valaistuksen ja keskusradion säätämisistä alkaen.

– Olen ylpeä siitä, miten opettajat ovat jo ennen koulun alkua tehneet työtä tiiminä, Kallio kehuu.

Juteinikeskus oli torstaina ensimmäistä kertaa tosikäytössä.

Juteinikeskus oli torstaina ensimmäistä kertaa tosikäytössä.

Tämän lukukauden alusta alkaen Hattulan kaikista peruskouluista muodostettiin hallinnollisesti yksi yhtenäiskoulu. Minna Kallion kanssa yhtenäiskoulun rehtoritiimin muodostavat Parolan koululla työskentelevä Marko Seppälä ja Parolan Yhteiskoululla työskentelevä Mika Saarinen jotka myös olivat aamulla seuraamassa koulun aloitusta Juteinikeskuksella.

– On hienoa, että olemme saaneet olla mukana uuden rakentamisessa. Olemme ylpeitä, että Hattulan kunta teki tällaisen satsauksen, mutta myös muita kouluja kehitetään eteenpäin niiden omista lähtökohdista, sanoo Marko Seppälä.

Seppälä on vakuuttunut, että Juteinikeskuksesta tulee vetovoimatekijä joka vetää kuntaan lisää asukkaita.

– Meillä on täällä Hattulassa asiat tällä hetkellä esi- ja perusopetuksen osalta aika hyvin, ei pelkästään tilojen vaan myös henkilökunnan osalta, täydentää Mika Saarinen.

Kunnan toiveena oli, että oppilaat kulkisivat kouluun mahdollisimman paljon jalan ja pyörällä ja pyörätelineet olivatkin ensimmäisenä koulupäivänä varsin täysiä. Autolla lastaan saattaneita toki myös oli, mutta Mika Saarinen arvioi, että parkkipaikka näytti silti tyhjemmältä kuin olisi voinut kuvitella.

Toiminnallisuutta suosivan piha-alueen myötä Parolaan tuli myös lisää liikuntapaikkoja ja kun lähietäisyydellä jo sijaitsee muun muassa golfkenttä, frisbeegolfrata, jalkapallon kannalta täysimittainen tekonurmikenttä sekä BMX-rata ja skeitti/skuuttipaikka, on kuntakeskustan liepeillä varsinainen liikkujan unelmainfrastruktuuri.

Juteinikeskuksen ympäristöä aiotaan liikuntamahdollisuuksien osalta kehittää edelleen.

– Jos tuo piha ei innosta oppilaita niin ei sitten mikään. Koulun lähiympäristöstä on tulossa kartta ja sen jälkeen aluetta varmasti hyödynnetään myös sprinttisuunnistukseen, sanoo aktiivisuunnistaja ja Juteinikeskuksen koulun 5.–6.-luokkien luokanopettaja Senni Lepistö.

Luokanopettajat Senni Lepistö ja Ismo Ala-Kauhaluoma suhtautuvat innolla Juteinikeskuksen uusien tilojen suomiin mahdollisuuksiin.

Luokanopettajat Senni Lepistö ja Ismo Ala-Kauhaluoma suhtautuvat innolla Juteinikeskuksen uusien tilojen suomiin mahdollisuuksiin.

Niin ikään 5.–6.-luokkia opettava Ismo Ala-Kauhaluoma sanoo seuranneensa Juteinikeskuksen valmistumisesta säännöllisesti ohi ajaessaan.

– Olen innoissani ja ylpeä työympäristöstäni, jossa lapsi on tietysti se ykkösasia. Uusia pedagogisia käytäntöjä on muun muassa se, kuinka paljon avoimessa oppimisympäristössä saa ja joutuu työskentelemään muiden oppilaiden kanssa, Ala-Kauhaluoma toteaa.

Senni Lepistö uskoo, että uusien tilojen haltuunotto vaatii myös totuttelua.

– Mutta lapset ovat oppivaisia, hän tietää.

Sekä Juteinikeskuksen oppilaita että myös kaikkia muita Hattulan alakoululaisia koskeva kehitysaskel on tablettitietokoneiden jakaminen 1.–2.-luokkalaisille ja verkon pilvipalvelujen käyttöön optimoitujen ChromeBookien jakaminen 3.–6.-luokkalaisille.

– Oppilaille jaamme laitteet luultavasti ensi viikolla ja eilen pidettiin opettajille koulutuspäivä digitaalisuudesta. Opettajilla on edessä vuoden kestävä oppimispolku digitaalisuuteen, sanoo Minna Kallio.

Juteinikeskuksessa aloitti koulutiensä vähän yli 220 oppilasta ja ensi viikolla vielä 38 eskarilaista. Halukkaita tulijoita olisi sekä eskariin että kouluun enemmän mitä voidaan ottaa.

– Puhelin on soinut jatkuvasti mutta tässä vaiheessa joutuu jo sanomaan ei. Ryhmät ovat nyt opettajien määrään nähden täynnä, rehtori Kallio kertoo.

Koulun kalustaminen on vielä osin kesken.

– Uudet tilat myös vaativat orientoitumista niin oppilailta kuin opettajiltakin, mutta nyt on aikaa miettiä sitä, Kallio päättelee.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.