Sunnuntai 24.03.2019
Nimipäivät: Gabriel, Kaapo, Kaappo, Kaapro
Hämeenlinna
Selkeää
0°C
Tuuli: 2 m/s P
 

Kunnanvaltuusto äänesti talousarvioon vain yhden muutoksen

Hattulan kunnanvaltuusto kokoontui päättämään ensi vuoden talousarviosta ja vuosien 2019–2021 taloussuunnitelmasta Parolan koululle keskiviikkona. Aluksi käsittelyssä kuitenkin oli pitkä lista valtuustoaloitteita.

Keskustelua herätti muun muassa aloite valtuuston kokousten lähettämisestä ja taltioimisesta internetiin. Kari Ventola (kok.) esitti ja Markus Rantsi (kok.) kannatti, että kokousten videointi ja lähetys netissä aloitetaan ensi vuonna.

Mikko Sabel (vihr., kuvassa keskellä) käytti puheenvuoron valtuuston parempien taloudenhallintaoikeuksien puolesta.

Matti Puotila (kok.) huomautti, että Janakkalan valtuuston viimeisintä kokousta seurasi netistä vain 15 katsojaa. Mikko Sabel (vihr.) oli sitä mieltä, että 2.000 euron kustannus kokousta kohden voidaan käyttää muuhunkin. Erkki Pänkäläinen (kok.) kommentoi, että laitteisto ja sen hinta täytyy vielä selvittää ja päättää lähetyksistä kesään mennessä.

Valtuustolle tuotu kielteinen päätösesitys maan ostosta yksityishenkilöltä sai kritiikkiä Kari Ventolalta.

– En ymmärrä, miksi tuodaan kielteinen esitys valtuustoon. Menettely on tyly maanomistajan kannalta ja ensimmäinen kerta, kun olen kunnallispäättäjän urallani tähän törmännyt.

Valtuusto hyväksyi maakunnallisen perheoikeudellisten asioiden yksikön perustamisen ja valtuuston kokouspäivät vuodelle 2019 esityksen mukaisesti. Valtuusto kokoontuu edelleen harvaan tahtiin eli kuusi kertaa vuodessa.

Kokoukset pidetään kello 18 alkaen pääsääntöisesti Juteinitalolla keskiviikkoisin 6.3., 15.5., 19.6., 25.9., 13.11. ja 11.12.

Talousarvion käsittelyn aluksi Mikko Sabel huomautti, että vuonna 2018 sivistystoimessa varhaiskasvatuksen henkilöstökustannukset ovat ylittymässä noin 200.000 eurolla.

– Hanke- ja avustusrahoja on toisaalta tullut saman verran ja 4–5 henkilötyövuotta on tehty enemmän kuin meille on kerrottu.

Sabelin mielestä nykyisellä toimintatavalla, jossa toimialojen ainoa sitova tavoite valtuuston suuntaan on toimintakate, kavennetaan valtuuston päätösvaltaa. Hän myös esitti 100.000 euron vähennystä kotihoidontukeen. Vähennystä kannatti Mari Monto (vihr.).

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto sanoi, että muutoksia talousarvioon tullaan joka tapauksessa tekemään keväällä talouden sopeuttamisohjelman puitteissa.

Markus Rantsi vastusti Sabelin vähennysesitystä ja muistutti, että Hattulassa ollaan edellään siinä onnellisessa tilanteessa, että kunta vetää lapsiperheitä.

– Jos teemme äkkinäisiä muutoksia virkamiesten laskelmiin, olemme pian lisätalousarvion edessä. Kannatan että mennään kunnanhallituksen esityksen mukaan.

Kunnanhallituksen päätösesitys voitti äänin 29–5, 1 tyhjä.

Kari Ventola piti esillä Merven bioenergialaitoksen suunnitelmia.

Pentti Pietilä (kesk.) esitti Teemu Salviston (kesk.) kannattamana, että yksityistieavustusten pudottamisen sijaan summa pidetään 62.000 eurossa vuodessa. Valtuusto hyväksyi muutosesityksen äänin 13–22.

– Se on kädenojennus maaseudulle jonka puolta eivät muut pidä kuin Keskusta, Pietilä hehkutti.

Kari Ventola muistutti, että nykyinen ilmasto- ja päästöpolitiikka suosii edelleen bioenergian yksikköjä ja hän sanoi, että sellaista on valmisteltava edelleen Merveen.

Matti Puotila vakuutteli, että Merven teollisuusalue ja bioenergian valmistelu ovat kunnassa hyvin hallinnassa.

– Tilanne tällä hetkellä kuitenkin on se, että nekin hankkeet, joita Suomessa on kuvattu kiinalaisvetoisina, eivät todennäköisesti tule toteutumaan. Ongelmana on löytää investorit, valtakunnan tason suunnitelmia kyllä riittää. Helsinki polttaa edelleen kivihiilellä vaikka edellyttää muilta muutosta. Kaiken aikaa tuntosarvet ovat kuitenkin ulkona ja tilanne akuutissa seurannassa, Puotila sanoi.

Keskustelua käytiin myös siitä, millaisena Hattula tulevaisuudessa haluaa profiloitua. Tuomas Nieminen (vas.) sanoi, että kunnan on vaikea profiloitua ulospäin, jos kunnalla ei ole mitään yhteisesti päätettyjä kärkiä.

Matti Hämäläinen (sd.) kertoi, että talouden tasapinottamisryhmä oli koolla tänään.

– Siellä mietitään miten kunta voisi mennä eteenpäin niin, että olisi elinvoimainen vielä kymmenenkin vuoden päästä.

Puotila sanoi, että suuria irtiottoja on vaikea nykytilanteessa, kun talouskehitys on valtakunnallisestikin epävarma.

Hanna Jokinen (vas.) kannusti kuntaa ottamaan mallia esimerkiksi tutustumiskäyntien avulla niistä kunnista, joissa viestintä on kiinnostavaa ja ulospäinsuuntautunutta.

Talousarvio hyväksyttiin Pietilän esittämän määrärahamuutoksen ja pienten teknisten korjausten jälkeen samanlaisena kuin kunnanhallituksen esityksessä.

Seppo Söderlund (ps.) teki valtuustoaloitteen jonka mukaan heikosti työllistyvien työllistymistä tulisi edistää suosimalla työhönotossa Hattulan omia kuntalaisia.

Pia Yli-Pirilä (kok.) esitti, että lautakunnan ja valtuuston listoissa olisi kohta nuorisovaltuutetun puheenvuorolle.

Elise Oikari (kd.) esitti kiitokset Hattulan suuresta joulunavaustapahtumasta.

– Se oli hyvää, positiivista pöhinää meidän kuntaan.

Oikari myös teki valtuustoaloitteen jonka mukaan osan kotihoidon työntekijöiden työaika muutettaisiin kaksivuoroiseksi ja kuntana palkattaisiin kolmas kotihoidon työntekijä.

– Mitä voimaantuneempia lapsiperheet ovat, sitä paremmin ne kestävät pikkulapsiajan haasteet.

Aloitteen mukaan kunnan tulisi myös miettiä keinoja, joilla kaikille lapsiperheille saaddan tietoa tarjolla olevista tukipalveluista.

Elise Oikari myös jakoi jokaiselle valtuutetulle ja johtavalle virkamiehelle nimikoidun piparin.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.