Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
30°C
Tuuli: 1 m/s EL
 

KUNTAVAALIT 2021: Ovatko kristillisdemokraatit ja luopujien äänet vaa’ankieliasemassa?

Hattulan kunnanvaltuustossa “jumpattiin” helmikuussa 2020 aluksi, kun kunnanhallituksen jäsenet jääväsivät itsensä pykälässä, jossa käsiteltiin edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksymistä.

Hattulassa valmistaudutaan ensi keväänä pidettäviin, 2020-luvun ensimmäisiin kuntavaaleihin paikallispoliittisesti poikkeuksellisen tapahtumarikkaan 2010-luvun jälkeen. Pelin ovat avanneet kristillisdemokraatit jotka jo ovat julkistaneet ehdokkaita ja kertoneet vaaliliitostaan kokoomuksen kanssa.

Viime vaalien jälkeen suurimmaksi valtuustoryhmäksi kymmenellä valtuutetullaan tuli kokoomus. Sen jälkeen – aluksi huhupuheina ja käytäväjupinoina – ja sittemmin julkisenakin kädenvääntönä esiin pulpahti kokoomuksen kahden vahvan miehen, Matti Puotilan ja Kari Ventolan valtataistelu.

Nyt, valtuustokauden loppumetreillä, kokoomus heivasi Ventolan ulos ryhmästään eli puolueella on yhdeksän valtuutettua sosialidemokraattien tapaan. Ehdokkaiden äänien yhteissummalla vuoden 2017 kuntavaaleissa sosialidemokraatit (1161) ovat nyt Hattulan suurin puolue ennen Ventolan äänistä “luopunutta” kokoomusta (1111).

Vaaliliitolla kokoomuksen kanssa kristillisdemokraatit yrittävät vähintään varjella viime vaalien kolmea paikkaansa. Kokoomukselle liitto kelpaa. Puolueella on kunnassa vakaa kannatus, mutta ei yhtään Aarre Lindemanin, Pentti Pietilän tai Mari Monton kaltaista ääniharavaa.

Moni valtuustoveteraani saattaa nyt istua valtuutettuna viimeistä kauttaan. Jos näin käy, ääniä menee uusjakoon valtava määrä ja puolueissa kaivataan ehdolle uusia kasvoja. Kiinnostavia, perinteiseen päätöksentekoon liittyviä asioitakin Hattulassa on pinnalla paljon, eikä vain keskinäistä kahinointia joten toivottavasti ehdokaskaartista tulee laaja ja laadukas.

Ehdokkaitaan ja valtuutettujaan onnistuivat viime vaaleissa uusimaan paitsi kristillisdemokraatit, myös vasemmistoliitto ja vihreät. Keskinäiseen rähinöintiin valtakunnantasolla ja ilmeisesti paikallisestikin sortuneet perussuomalaiset menetti peräti neljä paikkaa ja ääniharava Lindeman kokosi vuonna 2017 ääniä demareille.

Nyt käynnistynyt ehdokasasettelu onkin Hattulassa äärimmäisen kiinnostavaa. Viime vaaleissa “pienpuolueista” peräti kaksi paikkaa voittivat juuri vasemmisto, kd ja vihreät. Koska kuntavaalit ovat aina vahvasti myös henkilövaalit ja näiden puolueiden valtuutetut mitä suurimmassa määrin “jatkamisikäisiä”, suurta romahdusta on heille vaikea ennakoida.

Jos perinteisesti suurten puolueiden ehdokasasettelu epäonnistuu, tiedossa voi päin vastoin olla valtuustoryhmien koon tasoittuminen.

Keskusta oli viime vaaleissa lukujen perusteella epäonninen ja kd-vaaliliiton häviäjä, kun vaalimatematiikka vei kannatustaan vain 2,3 prosenttia menettäneeltä puolueelta kaksi paikkaa.

Onko keskustalla edessä edelleen taantuminen vai nousu, kun kristilliset liittoutuivat nyt kokoomuksen kanssa, jää nähtäväksi. Tupailloista pitäisi joka tapauksessa löytyä ehdolle tuoretta verta ja uurnille täytyisi saada uusiakin äänestäjiä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.