Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

Latutiedottamisen idea lähti liikuntatoimesta

Latutiedotteiden julkaisu on päättymässä olevana talvena ollut yksi Hattulan kunnan tiedottamisen kehitysaskel. Uudenlaisen tiedottamisen tarve tiedostettiin kunnan liikuntatoimessa. Lapissa palvelu on viety jo niinkin pitkälle, että latukoneessa on gps jolloin tilanteen näkee online-tyyppisesti.

Kuvassa Panssariprikaatin omistama Paana 100 - latukone. Vasemmalta Raimo Siren (50 vuoden laduntekokokemus), Leo Kallio (kunnan erityisammattimies latujen hoidossa), Veli Peltotalo, Anssi Rajatora, Aaro Peltoniemi ja Jorma Lehtola. Kuvasta puuttuvat Pekka Varjus, Jaakko Suominen, Jarkko Siren, Mikko Puotila, Antti Penttinen, sekä Taisto Hyttinen.

Kuvassa Panssariprikaatin omistama Paana 100 -latukone. Vasemmalta Raimo Siren (50 vuoden laduntekokokemus), Leo Kallio (kunnan erityisammattimies latujen hoidossa), Veli Peltotalo, Anssi Rajatora, Aaro Peltoniemi ja Jorma Lehtola. Kuvasta puuttuvat Pekka Varjus, Jaakko Suominen, Jarkko Siren, Mikko Puotila, Antti Penttinen, sekä Taisto Hyttinen.

Latujen ajossa on Hattulassa mukana noin 15 henkilöä. Ajajia on kaikkiaan 13 ja he ovat mukana joko talkoolla, talkoopalkkiolla tai tuntikorvauksella. Isossa osassa on kunnan lisäksi H-T Reserviläiset, Pekolan Isku ja Panssariprikaati.

Ajajia täytyy olla eri puolilla Hattulaa sillä noin 60 kilometrin  latuverkoston avaaminen vie aikaa kymmeniä tunteja. Liikuntapäällikkö koordinoi kokonaisuutta. Mennyt kausi oli haasteellinen joten kaikki ajajat ja myös Panssariprikaatin huoltomiehet ansaitsevat ison hatunnoston.

Lumen vähyys pakottaa ladunhoidossa etsimään uusia luovia ratkaisuja. Latupohjien pitää olla tasaiset ja latua on todella vaikea työstää kynnöspelloille. Osa ladunajajista nukkuu niin sanotusti käsi ulkona ikkunasta, jotta voi oikeaan aikaan tehdä oikeita ratkaisuja.

Silti pelkkä hyvä asenne ei aina riitä vaan lumen koostumuksen, sääennusteen arvioinnissa tarvitaan myös ripaus tuuria vaikeissa olosuhteissa parhaan ladun saamiseksi aikaan. Työ on ammattimiehen työtä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.