Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Pilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

LINDBERG: Hattulassa tulevaisuudessa kaksi terveysasemaa

Tilaisuuden puheenjohtaja Matti Puotila avasi Hattulan Kokoomuksen järjestämän terveydenhoitokeskustelun Juteinitalolla.

Tilaisuuden puheenjohtaja Matti Puotila avasi Hattulan Kokoomuksen järjestämän terveydenhoitokeskustelun Juteinitalolla.

Parolan terveysaseman vastaava lääkäri Ilkka Seppänen, Pihlajalinna Oy, sanoo, että terveysasema on tullut tiensä päähän kuntonsa puolesta ja tilat ovat käyneet ahtaiksi.

– Siinä pystytään ehkä muutama vuosi olemaan ja sitten saadaan toivottavasti uusi ja paremmin järjestetty terveysasema, sanoi Seppänen parhaillaan käynnissä olevassa terveydenhuoltokeskustelussa, jonka järjestää Hattulan Kokoomus ry.

Tilaisuuden puheenjohtaja Matti Puotila kiitteli, että Pihlajalinnan palvelu ollut äärimmäisen hyvää, eikä juuri mitään ole kehuttu niin paljon Hattulassa.

– Keskussairaalakin on jo 40-vuotias ja nyt siellä haetaan uusia ratkaisuja. Se oikeastaan sai pohtimaan, miten Hattulassa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon suhde järjestetään ja siihen päälle tulee vielä sote-soppa. Maakunnan päättäjille täytyy antaa kunniaa siitä, että on päätetty tehdä oma sote, nyt hattulalaisten täytyy pitää huoli, että ollaan siinä mukana, alusti Puotila illan teemaa.

Vastaava lääkäri Ilkka Seppänen kuvailee terveysaseman tulleen tiensä päähän.

Vastaava lääkäri Ilkka Seppänen kuvailee Parolan terveysaseman tulleen tiensä päähän.

Ilkka Seppänen tunnusti, ettei hänellä ole käsitystä, mikä soten tilanne on viiden vuoden päästä. Hän kuitenkin muistutti, että Hattula on oman osansa sote-uudistuksesta jo tavallaan tehnyt.

– Sote-palvelut tuotetaan Hattulassa jo nyt 20 prosenttia Suomen keskiarvoa edullisemmalla tasolla.

OmaHämeen, eli Kanta-Hämeen sote-hankkeen vetäjä Jukka Lindberg arvioi, että tulevaisuudessa keskussairaalassa tulee säilymään suunnilleen nykyinen palveluvalikko. Kysymykseen Hattulan terveydenhuollon yksiköistä hänellä oli oma näkemyksensä:

– Uskon, että jatkossa Hattulassa on kaksi terveysasemaa, yksityisen toimijan asema ja toinen, maakunnan järjestämä terveysasema. Lisäksi osa hattulalaisista valitsee palvelunsa muualta, vaikka Tiiriöstä, visioi Lindberg.

Jukka Lindberg kehotti pohtimaan paikallisia terveydenhuollon ratkaisujakin maakunnallisen yhteispohdinnan avulla.

Jukka Lindberg kehotti pohtimaan paikallisia terveydenhuollon ratkaisujakin maakunnallisen yhteispohdinnan avulla.

– Perusterveydenhuolto tulee erikoistumaan niin, että maakunnan julkinen tarjonta keskittyy pitkäaikaissairaisiin, ja yksityiset tarjoavat palveluja tietyille segmenteille, myyntivalttinaan nopea palvelu, jatkoi Lindberg.

Suun terveydenhuollon Lindberg arvioi tulevaisuudessa keskittyvän isoihin, tehdasmaisiin yksiköihin ja lisäksi osa palveluista tuodaan liikkuvien yksiköiden avulla lähipalveluiksi.

– Tarkkaan miettisin sen tulevaisuuden konseptin: tulevatko käyttäjät käymään maakunnan terveysasemalla vai listautumaan toiselle toimijalle ja missä se toimija on? Jatkaisin suunnittelua yhdessä maakunnan tasolla ja rakentaisin konsepteja, joihin sisältyy hyvinvointiasema.

Tällaisesta yksiköstä Lindberg käytti esimerkkinä Iittalaa.

– Iittalan vanha terveysasema oli suunnilleen saman kokoinen kuin Hattulassa nyt, mutta nyt tulossa on isompi hyvinvointikeskus jossa on monia toimintoja.

Hän myös muistutti, että ihmiset jatkossa valitsevat terveyspalvelunsa nykyistä huomattavasti suuremmasta valikosta.

Kanta-Hämeen keskussairaalan perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Jan Löfstedt kertoi, että tällä hetkellä Kanta-Hämeestä valuu jo nykyisen valinnanvapauden turvin potilaita muualle.

– Naapurimaakunnissa on paljon palveluja joita myös markkinoidaan aktiivisesti. Nettona noin 6 miljoonaa euroa menee maakunnasta pois, kun vastaavasti vain miljoona tulee tilalle.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.