Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Melkein selkeää
14°C
Tuuli: 1 m/s EI
 

Oikeusasiamieheltä taas kritiikkiä Hattulalle: Opettajan perustuslaillista sananvapautta loukattiin

Vihreiden Mikko Sabel toivoi marraskuussa 2018, että valtuusto tekisi vastuullisempia päätöksiä kuin viime vuonna veroprosenteista päätettäessä samassa paikassa. Tänään eduskunnan oikeusasiamies on todennut, että Hattulan kunta rikkoi Sabelin sananvapautta.

Hattulan kunta on eduskunnan oikeusasiamiehen tänään julkistetun päätöksen mukaan loukannut opettajan ja kunnanvaltuutetun Mikko Sabelin perustuslain 12 §:ssä ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklassa turvattua sananvapautta.

Moitteet kohdistuvat yhtenäiskouluun apulaisrehtoriin ja oikeusasiamies myös katsoo, että kunnanhallitus on vähintäänkin hiljaisesti hyväksynyt apulaisrehtorin menettelyn. Oikeusasiamies pitää loukkausta kokonaisuutena arvioiden lievänä.

Päätös on muutaman päivän sisään jo toinen oikeusasiamiehen kansliasta Hattulan sivistystoimelle osoitettu kielteinen ratkaisu.

Ratkaisusta ilmenee, että Hattulan yhtenäiskoulun vt. apulaisrehtori oli antanut kantelijalle suullisen huomautuksen 20.2.2018 lojaliteettivelvoitteen rikkomisesta. Huomautuksen perusteena oli ollut kantelijan yhden blogikirjoituksen yksi yksittäinen lause.

Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että päättäjät eivät ota päätään pois pensaasta siinäkään tapauksessa, että virkamiesten luvut pystytään haastamaan ja jopa helposti todistamaan täysin hihasta ravistetuiksi.

Sabelin saama huomautus oli dokumentoitu kirjallisesti siten, että laaditussa asiakirjassa oli liitteenä blogikirjoitus, josta edellä olevasta lainauksesta lihavoitu kohta on alleviivattu.

Oikeusasiamies toteaa 14-sivuisessa ratkaisussaan muun muassa, että kun kantelija on samalla myös poliitikko, sananvapaudella on hänelle erityinen merkitys, ja kynnys puuttua poliittisessa toiminnassa esitettyihin mielipiteisiin on hyvin korkea.

Oikeusasiamiehen mielestä apulaisrehtori ei huomautusta antaessaan ollut riittävällä tavalla arvioinut asiaa virkamiehen sananvapauden näkökulmasta.

Menettelyn moitittavuuden arvioinnissa oikeusasiamies on ottanut huomioon sen, että suullinen huomautus sananvapauden käytöstä on ollut lievin mahdollinen virkamiesoikeudellinen seuraamus eikä kantelijalle ole aiheutunut asiasta muita konkreettisia seuraamuksia, kun häntä ei esimerkiksi ollut edellytetty poistamaan eikä muuttamaan kirjoitustaan.

– Pidän siten kantelijan sananvapauden loukkausta kokonaisuutena arvioiden lievänä. Menettelytavoista huomautusta annettaessa katson saamani selvityksen perusteella, ettei asia tältä osin edellytä enempiä toimenpiteitäni, oikeusasiamies kirjoittaa.

Oikeusasiamies saattaa käsityksensä kantelijan sananvapauden loukkaamisesta huomautuksen antaneen yhtenäiskoulun apulaisrehtorina toimineen virkamiehen tietoon.

– Koska kunnanhallitus on vähintäänkin hiljaisesti hyväksynyt apulaisrehtorin menettelyn eli kantelijan sananvapauden loukkauksen, kun se ei ollut mitenkään puuttunut asiaan minulle antamassaan lausunnossa, saatan käsitykseni apulaisrehtorin menettelystä myös kunnanhallituksen tietoon, ratkaisussa todetaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.