Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Pilvistä
13°C
Tuuli: 1 m/s E
 

Palveluohjaus ja ennaltaehkäisy ovat tärkeä osa vanhustyötä

Tiedottaminen ikäihmisille tarkoitetuista julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin palveluista on Hattulassa otettu tosissaan. Palveluesimies Mari Kuningas ja palveluohjaaja Jenni Jokelainen kertovat, että tietoa saa keskitetysti maanantaista perjantaihin kahdesta puhelinnumerosta, eli  0500 790034 ja 050 5219893.

Jenni Jokelainen ja Mari Kuningas sanovat, että ainakin toistaiseksi Hattulassa on pystytty vastaamaan erilaisiin avuntarpeisiin hyvin.

Jenni Jokelainen ja Mari Kuningas sanovat, että ainakin toistaiseksi Hattulassa on pystytty vastaamaan erilaisiin avuntarpeisiin hyvin.

– Rohkeasti vaan yhteyttä, vaikka jo ennen varsinaisten palvelujen tarvetta. Teemme myös ennaltaehkäiseviä kotikäyntejä, he muistuttavat.

Palveluohjaus, eli oikean palvelumuodon piiriin löytäminen on puhuttanut viime aikoina niin sote-seminaareissa kuin paikallisesti Hattulan vanhusneuvostossakin. Hattulassa neuvoston mielessä ovat olleet erityisesti ne ikäihmiset, joilta omaiset tai paikalliset verkostot puuttuvat.

– Meihin yhteyttä ottavat yleensä joko asiakkaat itse tai heidän omaisensa. Mutta miksei myös naapuri voisi niin tehdä avuntarpeen havaitessaan. Lupa toki kannattaa aina kysyä ihmiseltä itseltään etukäteen, palveluohjaaja Jokelainen sanoo.

Hänen mukaansa niin sanottuja “huoli-ilmoituksia” tulee nykyisinkin jonkin verran. Palveluohjauksen ammattilaisen tehtävänä on yhdessä asiakkaan kanssa määritellä, mitä palveluja milloinkin tarvitaan.

– Siivous ja pihatyöt ovat yleensä ensimmäisiä asioita missä apua tarvitaan. Turvapuhelin on myös monesti kotona asuvalle ikäihmisille ensimmäinen askel palvelujen piiriin, kertoo Mari Kuningas.

Ennaltaehkäiseväksi eli yleensä raskaampien palvelujen aloittamista siirtäviksi palveluiksi Kuningas ja Jokelainen laskevat myös Hattulan ikäihmisille suunnatut monet tapahtumat ja kerhot.

– On hyväksi, kun ihminen löytää pois kotoa. Tekeminen ja osallistuminen tuo aktiivisuutta ja hyvää mieltä.

Kun ohjenuorana on ihmisten itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen, syntyy joskus myös tilanne jossa näkemykset avuntarpeesta erovat. Palveluista kieltäytyvät asiakkaat kuitenkin ovat Hattulassa onneksi pieni ryhmä.

– Usein yhdessä asiakkaan ja omaisten kanssa saamme jonkin ratkaisun aikaiseksi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.